Economic

Ministrul Vosganian dă ochii cu angajaţii Oltchim

Surse ministeriale susţin că prima tranşă de disponibilizări vizează 1.200 de angajaţi ai combinatului vâlcean

Sindicaliştii din Oltchim şi conducerea combinatului chimic se vor întâlni joi, 28 februarie, cu ministrul Economiei Varujan Vosganian, care şi-a anunţat vizita pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea. Vizita lui Varujan Vosganian este aşteptată cu interes atât de muncitorii din combinat, cât şi de autorităţile locale, la sfârşitul săptămânii trecute surse ministeriale precizând că o primă tranşă de disponibilizări, programată pentru perioada mai-iunie 2013, va viza 1.200 de angajaţi ai Oltchim.

Sindicaliştii ştiu doar varianta şomajului tehnic

Liderul sindicatului „Victoria” din combinatul chimic vâlcean, Corneliu Cernev, nu crede că ministrul va anunţa disponibilizări în cadrul companiei. „Câţi? 1.200, nu, nu cred aşa ceva! Poate este vorba de cei care intră în şomaj tehnic, dar nu cred să fie vorba de o cifră a disponibilizaţilor. Deocamdată nimic nu este foarte clar. Nu am discutat despre disponibilizări. În ceea ce priveşte intrarea în şomaj tehnic, se va proceda ca în anul 2012. Lunar, 1.200 de muncitori vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie. Eu sper ca discuţiile pe care le vom purta să fie despre reluarea activităţii în combinat”, a declarat liderul sindical Cernev.

Oltchim, la un pas de a-şi pierde principalul furnizor

Conducerea OMV Petrom a afirmat joi, 21 februarie, prin vocea directorului general al companiei, Mariana Gheorghe, că rafinăria Arpechim va fi demolată, dacă nu va putea fi vândută. Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă. Solicitarea unei autorizaţii de demolare a rafinăriei a fost amânată după o rundă de negocieri cu ministrul Vosganian. După întâlnirea între oficialii din minister şi conducerea companiei OMV Petrom, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că OMV Petrom nu va demola Arpechim Piteşti, aşa cum anunţase conducerea companiei petroliere, ci va sta la dispoziţia Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluţie de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim. „Am avut astăzi consultări cu conducerea OMV Petrom şi sunt mandatat să vă spun că OMV Petrom îşi va corela strategia privind Arpechim cu strategia privind reorganizarea Oltchim, astfel încât OMV Petrom să susţină eforturile Oltchim de reorganizare şi de repornire a întregii activităţi. OMV nu va proceda la demolarea Arpechim, ci va sta la dispoziţia noastră în situaţia în care va exista posibilitatea repornirii lanţului de petrochimie, şi să discutăm şi posibilitatea de a integra în acest lanţ şi partea de petrochimie de la Arpechim. Abia după ce găsim o soluţie economică pentru Oltchim ne încumetăm să pornim discuţiile şi cu OMV Petrom pentru Arpechim”, a spus Varujan Vosganian.

Sezon de greve pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea

Ministrul Economiei va veni la Râmnicu Vâlcea în plin sezon al grevelor declanşate pe platforma chimică din sudul oraşului. După un prim protest spontan declanşat în 18 februarie de sindicaliştii de la Uzinele Sodice Govora, sodiştii au anunţat declanşarea grevei generale începând cu 27 februarie. Nemulţumirea angajaţilor de la USG pleacă de la faptul că de trei luni discută cu polonezii despre contractul colectiv de muncă, dar acesta încă nu a fost semnat. În plus, sindicatul lor este ignorat la discuţii. În ultima perioadă, peste 120 de angajaţi au fost trimişi acasă, iar drepturile salariale le-au fost diminuate cu peste 20 de procente. În USG lucrează aproximativ 1.100 de angajaţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...