Economic

Valentin Ionescu, fost CEO BVB: Listarea Fondului Proprietatea – moment de cotitură pentru piaţa de capital, deoarece a atras un interes enorm din partea investitorilor internaţionali şi a pus România pe harta pieţelor emergente

• La începuturile pieţei, în 1995, pieţele erau complet necunoscute pentru mulţi, iar încrederea investitorilor era extrem de scăzută

Anul 2025 marchează 30 de ani de la redeschiderea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Instituţia Bursei de Valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii. În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate.

Financial Intelligence celebrează 30 de ani de la redeschiderea BVB, printr-o serie de acţiuni dedicate. Financial Intelligence îşi propunem ca, pe parcursul anului, să aducă în faţa publicului interviuri cu personalităţi care au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital, companii care au făcut istorie pe Bursa de Valori Bucureşti, materiale despre transformările universului investiţional în toata această perioadă.

Financial Intelligence prezintă, astăzi, un interviu în Exclusivitate cu Valentin Ionescu, unul dintre foştii directori generali ai Bursei de Valori Bucureşti şi unul dintre brokerii prezenţi în piaţă încă din prima zi de tranzacţionare. Domnia sa rememorează, pentru Financial Intelligence, momentele importante din evoluţia pieţei de capital. În prezent, Valentin Ionescu este Preşedinte ISF şi Director General în cadrul ASF.

Aţi fost printre primii brokeri din piaţa de capital din România. Anul acesta, BVB aniversează 30 de ani de la reînfiinţare. Care sunt cele mai vechi şi importante amintiri de la începuturile pieţei de capital din România? Ce provocări aţi întâmpinat în acea perioadă?

Valentin Ionescu: Amintirile din primele zile ale pieţei de capital din România sunt extrem de vii şi pline de provocări, dar şi de momente de optimism. Fac parte din prima generaţie de brokeri care a fost prezenta încă din prima zi de tranzacţionare. La începuturile pieţei, în 1995, eram foarte puţini brokeri şi fiecare dintre noi încerca să navigheze printr-un sistem nou, fără un cadru reglementar complet. Pieţele erau complet necunoscute pentru mulţi, iar încrederea investitorilor era extrem de scăzută. Provocarea principală a fost să convingem oamenii să investească, să înţeleagă mecanismele pieţei de capital şi să se adapteze la un mediu în continuă schimbare. Îmi aduc admite de prima zi de tranzacţionare la BVB când aveam doua ore pre deschiderea si respectiv doua ore piaţa continua si doar câteva companii listate.

La începuturi, piaţa de capital era în esenţă un teren viran. Nu aveam tehnologia avansată de acum, iar infrastructura pieţei era aproape inexistentă. Piaţa era destul de ineficientă, cu puţini investitori şi fără o diversificare semnificativă a instrumentelor financiare. Comparativ cu situaţia de acum, piaţa a evoluat semnificativ – avem o infrastructură mult mai robustă, iar reglementările sunt mult mai clare şi aplicate constant, ceea ce a adus o mai mare transparenţă şi încredere.

În primul an de activitate, o dată pe săptămână, mergeam cu toţii în clădirea BNR, la parter, unde era primul sediu al bursei să tranzacţionăm cu prezenţă fizică.

Cum aţi ajuns să lucraţi la Wood în Praga? Care au fost provocările şi oportunităţile întâlnite acolo, mai ales în perioada în care Wood a început să creeze produse derivate pe acţiuni româneşti? Cum a influenţat acest lucru evoluţia pieţei de capital din România, mai ales înainte de listarea Fondului Proprietatea?

Valentin Ionescu: Am ajuns la Wood printr-o oportunitate care mi-a permis să învăţ şi să mă dezvolt într-un context internaţional. Când am lucrat la Wood în Praga, unul din primele mele proiecte a fost ca Wood sa dobândească calitatea de membru BVB şi respectiv al Depozitarului Central, şi conectarea, în premieră, dintr-o altă ţară a unui broker. Asta se întâmpla în prima parte a anului 2007, după aderarea la UE. Ulterior, compania a început să lanseze produse derivate pe acţiuni româneşti, să promoveze piaţa de la Bucureşti, ceea ce a fost un pas important pentru piaţa noastră. Aceste produse derivate au ajutat la crearea unui interes mai mare pentru acţiunile româneşti din partea investitorilor internaţionali. De asemenea, aceasta a fost o pregătire importantă pentru momentul listării Fondului Proprietatea, deoarece produsele derivate au atras atenţia investitorilor străini asupra pieţei de capital din România.

Perioada în care aţi fost director general al Bursei de Valori Bucureşti a coincis cu momente importante pentru piaţa locală. Cum aţi ajuns să fiţi recrutat pentru această funcţie şi cum a fost experienţa dumneavoastră ca director? Care au fost principalele realizări şi provocări din acea perioadă?

Valentin Ionescu: Am fost recrutat pentru această funcţie în 2010, având în vedere experienţa mea în piaţa de capital, atât internă, cât şi internaţională, dar şi pentru viziunea pe care o aveam despre cum ar trebui să se dezvolte BVB.

Când am preluat mandatul de CEO al BVB, în 2010, am lucrat intens la crearea unor mecanisme de protecţie şi stimulare a pieţei

- Valentin Ionescu

În perioada în care am fost director general, am avut ocazia să contribuim la câteva proiecte majore, printre care lansarea ATS (redenumit AERO), listarea Fondului Proprietatea, digitalizarea pieţei şi atragerea de noi emitenţi, prin road-show-uri atât interne cât şi internaţionale. Vânzarea mai agresivă de date, şi implicit promovarea pieţei prin sistemul Bloomberg şi nu numai. Apariţia primilor market-makeri, inclusiv pe acţiunile BVB ca emitent. Pe scurt principala provocare a fost să găsim modalităţi de a atrage lichiditatea necesară şi de a face piaţa mai atractivă pentru investitorii locali şi internaţionali. Acest lucru s-a văzut în anul imediat următor, 2011, când BVB a trecut de la pierdere în Q3 2010, la profit de peste 17 milioane în 2011.

O altă realizare importantă a fost începerea procesului de integrare a Bursei de Valori Bucureşti într-un context mai larg european. În acest context a fost organizată pentru prima dată Romanian Day la Londra, unde alături de BVB au participat şi principalii emitenţi.

Care au fost cele mai dificile momente din cariera dumneavoastră de director general la BVB? Ce măsuri aţi luat pentru a depăşi acele perioade dificile?

Valentin Ionescu: Având în vedere criza economică globală din 2008-2009, care a afectat foarte mult încrederea investitorilor şi lichiditatea pieţei şi care a continuat în anii următorii, la BVB a trebuit să facem faţă unui declin sever al volumelor de tranzacţionare. De aceea, când am preluat mandatul în 2010 am lucrat intens la crearea unor mecanisme de protecţie şi stimulare a pieţei, inclusiv prin promovarea de noi produse financiare şi parteneriate internaţionale, coroborat cu procesul de restructurare al BVB.

Dar care au fost cele mai frumoase momente din timpul în care aţi fost la conducerea Bursei de Valori Bucureşti? Există vreo realizare de care sunteţi deosebit de mândru?

Valentin Ionescu: Unul dintre cele mai frumoase momente a fost listarea Fondului Proprietatea, un proiect care a fost extrem de important pentru piaţa noastră de capital. Acesta a marcat un moment de cotitură, deoarece a atras un interes enorm din partea investitorilor internaţionali şi a pus România pe harta pieţelor emergente. De asemenea, am fost mândru de faptul că am reuşit să implementăm reforme importante şi să dezvoltăm infrastructura pieţei.

Cum vedeţi astăzi BVB şi evoluţia pieţei de capital din România? Care consideraţi că sunt principalele puncte forte, dar şi zonele care mai necesită îmbunătăţiri?

Valentin Ionescu: Astăzi, BVB este mult mai bine poziţionată pe piaţa europeană. Avem o infrastructură modernă care necesita în continuare investiţii pentru a fi dezvoltată. Punctele forte includ o comunitate de investitori tot mai activă şi o diversificare a instrumentelor financiare disponibile. Totuşi, încă avem multe de făcut pentru a îmbunătăţi transparenţa şi educaţia financiară, dar şi pentru a atrage mai mulţi investitori locali sau străini.

Privind în viitor, cum anticipaţi evoluţia Bursei de Valori Bucureşti? Care credeţi că sunt paşii esenţiali pentru consolidarea şi dezvoltarea pieţei de capital româneşti în următorii ani?

Valentin Ionescu: Viitorul Bursei de Valori Bucureşti este unul promiţător, dar pentru a asigura o dezvoltare pe viitor, trebuie să continuăm să atragem investitori instituţionali, să încurajăm listările şi să sprijinim iniţiativele de educaţie financiară. În plus, cred că va fi important să consolidăm legăturile cu pieţele internaţionale şi să diversificăm produsele financiare, cum ar fi contractele derivate, pentru a răspunde nevoilor unei economii moderne.

sursa: https://financialintelligence.ro/

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...