Sistarea livrării de apă potabilă către blocurile vechi din Drăgăşani, măsură impusă de operatorul de apă/canal Apavil SA, pe motiv că asociaţiile de proprietari din respectivele imobile refuză semnarea contractelor a intrat într-o nouă fază.
La Judecătoria Drăgăşani s-a depus o Cerere de Ordonanţă Preşedinţială, făcută de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Drăgăşani, prin care se poate suspenda decizia întreruperii apei de către Apavil, până la identificarea soluţiei care să dea rezultate mulţumitoare.
Plângeri penale împotriva Apavil
În paralel, la Poliţie, localnicii rămaşi fără apă sunt trimişi să depună plângeri penale împotriva Apavil SA, prin reprezentant legal, dir. gen. Ion Florescu, pentru măsura drastică impusă pentru aproximativ 6000 de drăgăşeneni.
„Politica trebuie să iasă din demersurile pentru soluţionarea problemei Apavil în Drăgăşani. Cei mai mulţi dintre noi suferim din cauză că Apavil ne-a întrerupt apa, indiferent de preferinţe politice.
TREBUIE SĂ GĂSIM SOLUTIA PENTRU A AVEA APĂ! Azi este o zi foarte aglomerată. Am avut deja discuţii la Râmnic, am avut discuţii la Primăria Drăgăşani, am mers la Judecătoria Drăgăşani cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Lucrurile sunt foarte complicate! Aşteptăm decizia Judecătoriei Drăgăşani, avem o speranţă. Până atunci, cei care nu aveţi apă la robinet, mergeţi la Poliţie şi depuneţi plângeri”, a postat Marian Roşca, consilier local FD în Drăgăşani.
Fără un răspuns al instanţelor drăgăşenene, Roşca, cu sprijinul colegului său, Lucian Borţa, consilier local şi lider PSD Drăgăşani au încercat şi poarta timidă a negocierilor cu acţionarii Apavil şi cu conducerea societăţii, în prezenţa prefectului de Vâlcea, Mihai Oprea.
„Am participat azi, împreună cu domnul Borta Lucian , la o discuţie cu dl. Preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Prefectul Judeţului Vâlcea, Directorul General al S.C. APAVIL S.A., reprezentaţi ai Municipiului Rm. Vâlcea (acţionar majoritar în APAVIL S.A.), pentru a găsi o soluţie viabilă pentru ca oamenii din Drăgăşani să poată avea apă la robinete. Consider că am găsit soluţia viabilă, în condiţiile date. Dar acum totul depinde de primarul Mun. Drăgăşani. Vreau să mulţumesc, pe această cale, d-lui Borţa Lucian, pentru facilitarea acestei întrevederi, şi tuturor reprezentanţilor instituţiilor implicate în acest demers, pentru deschidere şi disponibilitate”, a mai transmis Roşca pe pagina sa de Facebook.
Soluţia de avarie, refuzată de primar
După întrevederea de la Prefectură, Lucian Borţa se declară optimist în ceea ce priveşte rezolvarea temporară a crizei apei potabile din municipiu. „Eu am cerut o perioadă tampon de 2-3 luni, timp în care noi să putem perfecta documentaţia, să găsim o soluţie prin care rezolvăm această problemă şi să se reia de îndată furnizarea apei potabile în blocurile din Drăgăşani. Am găsit deschiderea, chiar şi dumnealor ne-au prezentat mai multe variante, iar una convenită de comun acord ar fi ca primăria municipiului Drăgăşani, prin primar, să facă o cerere prin care se angajează să monteze apometre noi la fiecare scară de bloc, dar şi să suporte eventualele pierderi ce vor interveni în acest interval de două luni şi un pic. Ar oferi un termen până pe 30 mai pentru asociaţiile de proprietari ca să îşi regleze problemele contractuale cu Apavil. Am mers la domnul primar, i-am expus aceste soluţii, dar, împreună cu secretarul, a considerat că nu se găseşte un cadru legal pentru a face această intervenţie.
Cei de la Apavil, în special compartimentul Juridic, s-au oferit să ne pună la dispoziţie actele normative care au permis rezolvarea unor situaţii similare în Bucureşti, în Slatina, ba chiar şi în Râmnicu Vâlcea. O să mai mergem odată la domnul primar Stoica pentru a-i prezenta cadrul legal care îi permite să acţioneze în favoarea drăgăşenenilor. Chiar fac apel la colegii din Consiliul Local să fie şi ei prezenţi şi îi rog să nu mai politizeze acest subiect. Nu are nimic de a face cu politica, ci este o criză socială şi sanitară care poate impacta foarte grav tot municipiul Drăgăşani”, a punctat Lucian Borţa, iniţiatorul acestor negocieri care par să aibă un rezultat mai bun decât discuţiile similare purtate de primarul Costinel Stoica.
Ceva mai sceptic, partenerul care l-a însoţit la negocieri, Marian Roşca, spune că el încă mizează pe o voinţă manifestată de proprietari de a încheia contracte individuale cu Apavil pe fiecare apartament în parte. „Soluţia temporara ar fi ca Primăria sa îşi asume pierderile pe condominii, dar şi să-şi asume ca asociaţiile vor contracta direct cu Apavil. Asociaţiile nu vor asta şi, personal, ii înţeleg. Vom vedea!”, conchide acestea.
Legea nu interzice acest lucru, dar se pare că nimeni nu le explică proprietarilor de apartamente din Drăgăşani şi preşedinţilor de asociaţii că acest lucru implică costuri semnificative pentru fiecare proprietar. Cum ar fi realizarea traseelor individuale de alimentare cu apă până la limita proprietăţii comune, acolo unde Apavil are şi reţeaua din care livrează apa potabilă. Chestiune administrării părţilor indivize de reţea pe fiecare asociaţiei de proprietari este de altfel şi „mărul discordiei” în toată această criză, pierderile de 20% în medie raportate de Apavil datorându-se fie lipsei de investiţii în întreţinerea coloanelor de apă din interiorul blocurilor, fie şmecheriilor ieftine practicate câte un locatar sau altul care a montat un racord necontorizat pe reţeaua internă a imobilului cu scopul de a uda spaţiul verde din faţa blocului sau a-şi spăla autoturismul personal.
6.000 de oameni afectaţi
Măsura drastică aplicată de Apavil SA pentru locuitorii din blocurile vechi ale Drăgăşaniului duce la o adevărată criză sanitară în al doilea mare oraş al Vâlcii. Mare parte din apartamentele rămase fără apă sunt dependente de lichidul acesta şi pentru a asigura agent termic şi apă caldă menajeră, având instalate centrale individuale pe gaz.
6000 de localnici sunt vizaţi de privarea cu apă potabilă la robinet, pentru cel puţin jumătate măsura fiind aplicată de aproape 3 zile. În imediata vecinătate a unor blocuri din Drăgăşani sunt case care se alimentează, pe contract individual, din acelaşi racord. Odată sistată livrarea, chiar şi acestea se pot trezi fără apă, fiind practic victime colaterale ale unei crize anunţate deja din 2024. Până acum, singura reacţie a primarului PNL Costinel Stoica fost să declare stare de alertă sanitară în municipiu şi să iniţieze un miting de protest al locatarilor din blocuri.