Sute de persoane au ieşit în stradă în Drăgăşani pentru a protesta împotriva măsurii de sistare a livrării apei potabile în mai multe blocuri de pe raza municipiului din sudul Vâlcii.
Sunt vizate blocurile unde nu asociaţiile pe proprietari au refuzat încheierea unui contract colectiv, în numele asociaţiei, cu operatorul judeţean de apă/canal Apavil SA. Localnicii insistă ca aceste contracte să fie individuale, iar alături de ei la protest a ieşit în stradă şi primarul Costinel Stoica.
„Nu este permis!”
„Nu este permis ca, în 2025, APAVIL să pună sănătatea cetăţenilor Municipiului Drăgăşani în pericol! Mulţumesc cetăţenilor din Drăgăşani care au iniţiat şi au participat azi la protestul împotriva APAVIL! Este obligatoriu ca APAVIL să reia furnizarea apei în oraşul nostru! Voi fi tot timpul alături de cetăţenii oraşului meu pentru a media acest conflict, până se va soluţiona. Primăria Municipiului Drăgăşani a mediat toate întâlnirile între APAVIL si preşedinţii asociaţiilor de proprietari în vederea identificării unor soluţii legale pentru încheierea de contracte de furnizare/prestare serviciilor de apă şi canalizare. În urma discuţiilor purtate, asociaţiile de proprietari au convocat adunarea generală în fiecare asociaţie, pentru încheierea de contracte individuale, notificând în acest sens APAVIL SA, operator care nu a fost de acord cu încheierea de contracte individuale, solicitând încheierea unui singur contract cu asociaţia”, a declarat primarul Stoica.
Între timp, 32 de blocuri au fost deja debranşate de la reţeaua de distribuţie apă potabilă, generând o adevărată criză sanitară în oraş.
Blocurile noi scapă de sancţiunile Apavil
Sunt exceptate de la măsura punitivă iniţiată de Apavil SA blocurile noi apărute în ultimii ani în Drăgăşani.
„Eu am contracte generale pe administraţia de imobil şi, cum fiecare apartament are contorizare individuală, costurile se repartizează echitabil pe fiecare apartament, în funcţie de consumul proprietarilor. Trebuie să recunosc că, fiind construcţii noi, nu sunt bătăi de cap cu reţeaua de coloane de apă din interiorul blocurilor, încât aceasta să înregistreze pierderi. Am avut o singură problemă cu un bloc plasat în linie cu alte două imobile mai vechi şi care era alimentar dintr-un punct general de livrare al Apavil SA. Am solicitat astăzi realizarea unui bypass pentru a instala un contor general la imobilul construit de firma noastră şi remediem în foarte scurt timp această problemă”, spune Lucian Borţa, dezvoltator imobiliar din zonă.
S-a declanşat alerta sanitară la nivel local
Pe 18 martie, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Drăgăşani s-a întrunit pentru a declara starea de alertă sanitară la nivelul localităţii. „Sunt 6000 de persoane care sunt vizate de această măsură iniţiată de Apavil. Există un risc crescut de îmbolnăviri în perioada imediat următoare”, susţine primarul din Drăgăşani, totodată şi preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.
În urmă cu şase luni, Drăgăşaniul a mai declanşat odată procedura alertei sanitare pe tema gunoiului menajer, iar chestiunea alimentării cu apă era şi ea pe tapet. Însă, nici administraţia de atunci, nici cea prezentă nu au acordat un interes deosebit în reglarea chestiunilor legal-contractuale dintre asociaţiile de proprietari şi operatorul de apă/canal Apavil SA.