Sute de drăgăşeneni care locuiesc în blocuri vor suporta lipsa apei potabile până când reprezentanţii asociaţiilor de proprietari vor semna contractele colective solicitate, în mod legal, de furnizorul de apă potabilă Apavil SA.
Chestiunea trenează deja de mai mulţi ani, iar toate încercările de negociere nu au dus la niciun rezultat notabil. Inclusiv încercarea de astăzi, 17 martie, a prefectului de Vâlcea, Mihai Oprea, de a media conflictul între cele două părţi nu a dat niciun rezultat.
Fără apă
Din perspectiva conducerii Apavil SA, asociaţiile de proprietari din al doilea municipiu al Vâlcii ignoră un cadru legal stabilit foarte clar prin „art. 31, alin. (1) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 R şi art. 96 din Legea nr. 196/2018 privind asociaţiile de proprietari”.
În acelaşi timp, administratorii şi preşedinţii de asociaţii de proprietari din Drăgăşani se agaţă exclusiv de articolul 31 al legii 241/2006 şi ignoră obligaţiile cumulative care rezultă din art. 96 din Legea nr. 196/2018.
„Furnizarea/Prestarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare se realizează numai pe bază de contract de furnizare/prestare, care poate fi individual sau colectiv” – art. 31 , alin. (1) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 R.
„Pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare se pot încheia contracte individuale de furnizare/prestare între furnizor şi proprietari fără a fi necesară executarea racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate şi pluviale de la fiecare proprietate individuală, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) există branşamente proprii individuale de alimentare cu apă realizate între reţeaua publică şi reţeaua interioară a fiecărei proprietăţi individuale, dotate cu aparate de măsură legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuală; […]
c) toţi proprietarii din condominiu au fost de acord, în scris, cu introducerea în contractul individual de furnizare/prestare încheiat în nume propriu a clauzei de sistare/întrerupere a serviciului de alimentare cu apă în caz de neplată a contravalorii serviciului de canalizare” - art. 96 din Legea nr. 196/2018 privind asociaţiile de proprietari.
Prefectul judeţului Vâlcea, domnul Mihai Oprea, a convocat o întâlnire de lucru astăzi, 17 martie 2025, la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Vâlcea, cu instituţiile/societăţile implicate în furnizarea serviciului de alimentare cu apă din municipiul Drăgăşani în vederea identificării unor soluţii legale de asigurare a continuităţii acestuia.
Ca urmare a discuţiilor din cadrul întâlnirilor stabilite de Instituţia Prefectului s-a încercat soluţionarea acestei situaţii. Din păcate, reprezentanţii APAVIL nu au identificat până în prezent un punct comun, în direcţia asumării respectări legii de către asociaţiile de proprietari, astfel încât Societatea Apavil se vede nevoită să procedeze la sistarea furnizării apei potabile. Potrivit directorului general al SC APAVIL SA, domnul lon Florescu, reluarea furnizării servicilor va fi realizată în urma conformării cu cerinţele notificate şi va fi materializată prin depunerea documentelor solicitate la sediul APAVIL S.A. din Drăgăşani.
„Am solicitat atât direct, prin atribuţiile legale ce îmi revin, dar şi public Primăriei Municipiului Drăgăşani să convoace de urgenţă întâlniri directe cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, precum şi cu cetăţenii, în vederea intrării în legalitate şi pentru a evita întreruperea apei potabile furnizate de către SC Apavil SA populaţiei din Drăgăşani. Fac un apel la maturitate şi intrare în legalitate în vederea soluţionării situaţiei legate de alimentarea cu apă a Municipiului Drăgăşani. Sunt convins că vom găsi o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii prin calm şi obiectivitate din partea tuturor părţilor implicate”, a precizat prefectul judeţului Vâlcea, domnul Mihai Oprea.
Preşedintele CJ Vâlcea, revoltat
„Administraţia din Drăgăşani, lăsaţi politica şi scuzele, daţi apă oamenilor!”, a răbufnit şi preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu. Instituţia pe care acesta o conduce este şi unul dintre acţionarii Apavil SA.
„Treaba cu apa de la Drăgăşani este că, din păcate, lumea nu cunoaşte adevărul. De ani de zile, administraţia locală, Primăria, trebuia să stea de vorbă cu oamenii şi să-i convingă să facă asociaţiile de proprietari şi să încheie contractele colective de livrare apă potabilă cu Apavil. Atenţie, cei de la Apavil spun asta şi nu noi. Nu Consiliul Judeţean dă apă în Drăgăşani. Sunt câteva încercări de a duce chestiunea asta într-o zonă politică, dar nu văd rostul acestor încercări. Este o problemă pe care au ignorat-o şi cei din fosta administraţie şi cei din actuala administraţie, aceea de a avea un cadru legal bine stabilit între asociaţii sau locatarii din blocuri şi Apavil SA, astfel încât Apavil să poată factura apa livrată. Primarul municipiului trebuie să se pună la masă cu oamenii şi cu reprezentanţii Apavil şi să le explice ce trebuie făcut pentru a intra în procedura legală. Îi avertizez pe cei care vor să manipuleze politic acest subiect să lase prostiile, să cheme oamenii la Primărie şi să le explice ce au de făcut. Din momentul acela, da, dacă Apavil face nazuri şi nu se implică în rezolvarea problemei care trenează de ani buni voi sesiza instituţia Prefectului şi alte instituţii abilitate”, a transmis Constantin Rădulescu.