Regionalizarea şi reorganizarea teritorial-administrativă a ţării reprezintă un punct de plecare în noul mandat al guvernării PSD-PNL-UDMR. Tema nu este una nouă, fiind abordată de-a lungul a cel puţin decenii şi jumătate.
Nevoia statutului de a-şi eficientiza aparatul propriu, inclusiv cel din administraţiile publice locale este privită circumspect în anumite cazuri, iar dincolo de interesele primarilor din micile localităţi româneşti de a juca în continuare un rol important în aceste comunităţi se mai discută şi de statutul şi identitatea socio-culturală a unor comunităţi bine definite.
• Un context nefavorabil
„În Republica Moldova, unde un astfel de proces a fost demarat, termenul folosit este de amalgamare. Dar este o amalgamare voită, făcându-se referendumuri locale pentru desemnarea unui nou centru administrativ. Din perspectiva unui administrator public, opinia mea este că Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşaniul ar trebui să devină zone metropolitane, dar nu văd un astfel de demers realizabil în cursul acestui ciclu electoral. O astfel de lege ar avea nevoie de 60% din voturile parlamentarilor şi nu cred că se va ajunge acest nivel. La nivel de asociaţie, noi, administratorii publici din România, susţinem un astfel de demers. Sigur, contează şi forma sub care va fi propus, dar câtă vreme şi noi lucrăm pentru eficientizarea actului administrativ normal că percepem această idee ca una cu potenţial. Pe de altă parte, nu ştiu dacă România este într-un context geopolitic favorabil acestui proiect”, spune Marian Florea, administrator public al comunei Galicea şi preşedinte al asociaţiei naţionale profesionale de profil.
• Zona metropolitană extinsă
Până acum, premierul Ciolacu a anunţat că pe proiect vor lucra comisii comune ale partidelor din arcul guvernamental actual în colaborare cu reprezentanţii Asociaţiei Consiliilor Judeţene, a Asociaţiilor Comunelor şi Oraşelor din România şi a celor din asociaţia municipiilor.
La nivel de asociere, localităţile din ţară mai au şi alte foruri profesionale, Asociaţia Oraşelor Staţiuni din România, de exemplu, sau Asociaţia Oraşelor din România. În unele cazuri, reprezentanţii acestor foruri administrative locale sunt prezenţi în mai multe asociaţii.

Localitatea pe care o conduce are puţin peste 2100 de locuitori. Pentru a-şi respecta statutul de oraş, Băile Govora ar trebui să atragă în jurul său comunităţi care să însumeze alte 7900 de persoane sau să intre într-o zonă metropolitană mai mare, cu punct focal Râmnicu Vâlcea.
La nivel de judeţ, în afara municipiilor Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani, zonele urbane sunt depopulate, iar, în unele cazuri, nici localităţile limitrofe nu stau foarte bine.
În privinţa oraşelor vâlcene, cifrele sunt acestea: Băile Govora (2158 locuitori), Ocnele Mari (3309), Băile Olăneşti (4186), Berbeşti (4836), Bălceşti (4864), Brezoi (6022), Horezu (6263), Călimăneşti (7262).
• Dispar 59 de comune?
În apropierea oraşului Berbeşti, comuna Mateeşti are un primar cu dileme.

• Preşedintele ACOR: “Reforma este necesară, proiectul actual este o inepţie”
La rândul său, preşedintele ACOR vede o reformă administrativă ca fiind necesară, dar nu una care să modifice din temelii harta administrativ-teritorială a României, ci mai degrabă una ce ar viza finanţarea UAT-urilor.

(Reacţii ale altor actori administrativi sau din zona culturală vor fi prezentate de Săptămâna în Oltenia în săptămânile următoare, alături de o scurtă istorie a modului în care judeţul Vâlcea a trecut prin diverse alte reorganizări teritoriale)