Locatarii blocurilor din municipiu racordate la reţeaua de energie termică a CET Govora au plătit timp de aproape doi ani – din decembrie 2022 până în septembrie 2024 – acelaşi preţ pentru căldură şi apă caldă (cu mici modificări datorate TVA care era 19% pe timpul verii şi 5% pe timpul iernii). Prin HCL nr. 396/2022, preţul energiei termice facturate populaţiei se stabilea la valoarea de 374,95 lei/Gcal. (inclusiv TVA de 5%), cu o subvenţie din partea bugetului local (care să acopere diferenţa dintre acest preţ şi cel de producţie, transport şi distribuţie al CET Govora) în valoare de 122,78 lei/Gcal.
CET Govora a solicitat ulterior (în iulie şi apoi în noiembrie 2023) două majorări ale preţului de producţie pentru energia termică. Din dorinţa de a nu împovăra financiar locatarii blocurilor din Râmnic şi considerând că solicitările nu erau suficient motivate şi mult prea recente faţă de cererea de majorare din toamna anului precedent, nu le-am dat curs, iar preţul gigacaloriei pentru populaţie a rămas neschimbat, fiind, o lungă perioadă, în zona de mijloc a tarifelor practicate în alte oraşe din ţară.
În consecinţa poziţiei noastre, CET Govora a început în februarie 2024 o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Municipiului.
În 30 septembrie 2024, ca urmare a solicitării făcute de CET Govora de aprobare a unei noi majorări a preţului de producţie a energiei termice, Consiliul Local a emis HCL nr. 284 prin care se aproba cererea CET Govora, preţul gigacaloriei facturat populaţiei devenea 486,15 lei (inclusiv TVA), cu o valoare a subvenţiei acordată din bugetul local de 139,15 lei. Noul tarif a intrat în vigoare la 1 septembrie, iar pe durata iernii 2024, ca urmare a reducerii TVA de la 19% la 5%, preţul gigacaloriei şi valoarea subvenţiei urmau să scadă corespunzător.
Între timp, acţiunea în instanţă a CET Govora şi-a urmat cursul: după sentinţa Tribunalului Vâlcea prin care Municipiul era obligat să soluţioneze cererile de majorare din cursul anului 2023, CET Govora a făcut recurs, iar verdictul definitiv al Curţii de Apel Piteşti din 16.12.2024 a obligat Municipiul Râmnicu Vâlcea să aprobe cererile CET Govora din 2023 şi, în consecinţă, să plătească diferenţa neîncasată de bani dintre preţul plătit de populaţie pe ultimul an şi jumătate şi cel majorat, solicitat de CET Govora.
Ca urmare, în cadrul şedinţei de Consiliu Local din 30 ianuarie a.c., s-au aprobat retroactiv prin HCL nr. 14 majorările de preţ cerute de CET în anul 2023 şi, ca urmare, plata sumei de 11.580.348,64 lei însemnând diferenţa neîncasată în perioada iulie 2023 – decembrie 2024 de furnizorul de energie termică.
Suma de plată către CET Govora – una uriaşă, reprezentând, pentru comparaţie, peste 2% din întregul buget al municipiului pe anul trecut! – urmează a fi achitată eşalonat din bugetul local.
Este important de precizat că această sumă ar fi revenit oricum la plată, defalcată lunar, abonaţilor la sistemul centralizat de energie termică în cazul în care s-ar fi aprobat majorările solicitate de CET Govora în cursul anului 2023.
Tot în şedinţa din 30 ianuarie 2025, ca urmare a unei noi majorări de preţ cerută în noiembrie anul trecut de CET Govora, Consiliul Local a aprobat prin HCL nr. 15 un nou preţ de facturare către populaţie de 531,21 lei/Gcal. (inclusiv TVA), iar pentru a face faţă şocului financiar dat de decizia instanţei în procesul intentat de CET Govora, subvenţia de la bugetul local în preţul de producere a energiei termice a fost redusă la 52,5 lei/Gcal.
Înţeleg pe deplin frustrarea şi nemulţumirea resimţite de locatarii blocurilor din municipiu, confruntaţi în această lună cu facturi mult mai mari la întreţinere, după două majorări importante ale preţului la căldură venite în ultimele patru luni. Îi rog doar să înţeleagă că, din păcate, Primăria Municipiului a fost obligată prin decizie judecătorească să-şi însuşească (termenul „aprobă” nu se poate aplica aici!) noile tarife la energie termică impuse de CET Govora. Nu este cazul să discut despre temeinicia demersului furnizorului de agent termic din municipiu – cert este că am fost puşi, printr-o sentinţă definitivă şi executorie, în faţa unui fapt împlinit, cu efecte serioase atât la nivelul cetăţenilor, cât şi al comunităţii locale, prin dezechilibrarea bugetului local.
Fără îndoială, constatarea unei situaţii dificile nu este de natură a mulţumi pe nimeni – important este să fie găsite soluţiile pentru depăşirea ei. Una dintre aceste soluţii constă în demersuri - deja iniţiate! - la nivel central pentru obţinerea unui sprijin financiar care să ne permită să majorăm, măcar temporar, subvenţia pentru gigacalorie, cu rezultat în scăderea preţului plătit de populaţie. În alt registru, se analizează posibilitatea aprobării „la liber” a debranşărilor de la reţeaua de furnizare a energiei termice pentru cei care doresc să-şi monteze centrale termice individuale. Şi mai sunt şi alte acţiuni pe care le avem în vedere, dar care vor fi comunicate la momentul în care se vor putea concretiza.
Mircia Gutău,
Primarul Municipiului