Cristian Nedelcu, PSD-istul mazilit chiar de către partid, a plecat după 16 ani de ineficienţă administrativă din fruntea Primăriei Drăgăşani.
Înlocuitorul său, liberalul Costinel Stoica, pare să se încurce tot mai mult în iţele legale ale administraţiei publice, cu un prim caz curios al unui consilier local FD trecut de două luni şi jumătate şi pe post de administrator public al municipiului din sudul judeţului.
În vizorul ANI
Chestiunea este deja dusă în atenţia inspectorilor de integritate ai ANI, dar personajul vizat de această chestiune se apără.
„Dom’le, eu când am ajuns administrator public am vrut să vacantez locul de consilier local. Mi s-a spus că nu este nevoie, că nu contravine legii. Am vorbit inclusiv cu secretarul primăriei. M-am consultat cu el. A zis că e ok!”, spune Sergiu Gorjan, consilier local Forţa Dreptei în Drăgăşani şi administrator public al municipiului.
În apărarea lui, fostul city manager din „Oraşul viilor”, Marian Florea, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor Publici din România, consideră că dubla calitate în care este situat Gorjan nu îl supune prevederilor legale de incompatibilitate sau conflict de interese, deşi Legea 161/2003 specifică clar la art. 88, paragraful (1), litera c), că funcţia de consilier local este incompatibilă cu calitatea de angajat în aparatul propriu al respectivei unităţi administrative, mai ales pe funcţie executivă.
„Câtă vreme nu votează bugetul, organigrama sau nu îşi exprimă un vot în CL pentru direcţionarea unor fonduri către şcoala în care învaţă copiii săi nu poate fi considerat incompatibil. Şi în mandatul precedent, Cristian Nedelcu, fostul primar, a avut un consilier personal care era şi consilier local”, spune Florea.
Cu toate acestea, în legislaţia actuală, funcţia de administrator public este una contractuală la nivelul UAT-ului şi considerată incompatibilă cu statutul de ales local în acelaşi UAT.
Pe de altă parte, un caz similar din Făgăraş, cel al consilierului local Lucian Mija, ajuns şi administrator public al oraşului, a fost deja supus analizei inspectorilor ANI (vezi documentul mai jos), aceştia dând ok-ul pentru exercitarea celor două funcţii în paralel.
Descărcăţi aici documentul.
„Depinde mult de atribuţiile încredinţate administratorului public. Practic, dacă are mână liberă din partea primarului va trebui să îi supraveghezi fiecare vot din Consiliul Local, cât să vezi dacă nu intră în conflict de interese”, opinează secretarul unei primării din judeţ.

Strânşi cu uşa de către partid
În momentul acesta, statutul de ales local îi garantează unui consilier local sau judeţean dreptul de a vota liber în forurile legislative fără a mai fi supus presiunii partidului prin exercitarea mecanismului de „retragere a sprijinului politic”, fapt ce ducea automat la pierderea calităţii de ales local pe lista unui partid.
Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003, cu modificările şi completările ulterioare
Articolul 88
(1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi:
a) funcţia de primar;
b) funcţia de prefect sau subprefect;
c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv;
.....................
Rămâne totuşi o voalată ameninţare a pierderii calităţii de membru a partidului care te-a propulsat în poziţia publică actuală.
„Pierderea calităţii de membru se poate face prin excludere, demisie sau prin înscrierea într-o altă formaţiune politică. Nu mai există formula retragerii sprijinului politic. Eu nu am auzit de vreo demisie în alb cerută consilierilor locali ai FD Vâlcea pentru a fi validaţi. Eu nu am o astfel de hârtie”, spune Marian Roşca, fost candidat FD la Primăria Drăgăşani şi actual consilier local.
„S-au cerut nişte hârtii de genul acesta încă de anul trecut. Nu ştiu câţi suntem care am depus demisii în alb la judeţ, dar ele există”, îl contrazice Sorin Gorjan, colegul său de partid şi de consiliu local.
Un întreg mecanism de a suci mâna la spate consilierilor locali aleşi pe listele FD pare să fi fost pus la punct încă din august 2024, cu două luni şi jumătate înainte de preluarea mandatelor de către noii aleşi locali.
Se pare, însă, că există chiar şi înregistrări din cadrul şedinţelor în care s-au făcut presiuni şi şantaj asupra consilierilor locali pentru a-şi depune demisiile în alb, unii exprimându-şi nemulţumirea şi dezamăgirea. Cei mai mulţi au cedat şi şi-au depus demisiile în alb.
Demisionari din faşă

„Este prima dată când aud de aşa ceva! Nu este legal şi nu s-a cerut niciodată o demisie în alb cuiva. Consilierii locali ai FD votează în conformitate cu legea şi în funcţie de ceea ce li se pare potrivit pentru comunitatea pe care o reprezintă”, reacţionează brusc Romeo Rădulescu, preşedintele interimar al organizaţiei FD Vâlcea.
Cine vine să facă treabă în Drăgăşani?
Furtuna din paharul de apă al FD Vâlcea trădează cumva agitaţia care se desfăşoară la nivel politic în Consiliul Local Drăgăşani, unde alegerea unui viceprimar trenează de vreo 2 luni.
Pentru moment, alesul drăgăşenenilor, liberalul Costinel Stoica pare incapabil să facă vreun pas în faţă şi să rezolve haosul lăsat în urmă de Nedelcu. Pus să respecte disciplina de partid, trasată de un alt preşedinte local, Cristian Buican, primarul Drăgaşaniului pare eşuat, împreună cu cei 4 consilieri locali ai PNL, într-o mare agitată completată de alte 13 nume venite din diverse formaţiuni politice.
Totodată, opţiunile lui Romeo Rădulescu pentru desemnarea unui vice la Drăgăşani se îndreaptă spre candidatul grupului AUR.
„Nu ştiu dacă absenţa unui viceprimar este o problemă. Până la urmă, primarul poate să îşi atribuie toate sarcinile sau să delege o parte din ele administratorului public”, spune Marian Roşca.
Cu toate acestea, singurele două localităţi din Vâlcea care nu au o „mână dreaptă” a primarului sunt Călimăneşti şi Drăgăşani, până şi în comune mai mici, edilii şefi recurgând la desemnarea unui consilier local care să le stea alături, din postura de viceprimar.
