Economic

Oltchim se reîntoarce pe holurile ministerului

Sindicaliştii din combinatul chimic au obţinut promisiunea plăţii salariilor compensatorii în cazul disponibilizărilor

După o săptămână de proteste, sindicaliştii din Oltchim au reuşit să se aşeze la masa negocierilor cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Tensiunile de la combinatul chimic vâlcean cauzate de incertitudinea ce planează asupra viitorului companiei au fost principalul subiect abordat la începutul săptămânii de oficialii din minister şi de reprezentanţii muncitorilor din Oltchim.

Salarii compensatorii pentru disponibilizaţi

După o lungă perioadă de tergiversări în luarea unor decizii privind soarta combinatului din Vâlcea, oficialii şi sindicaliştii au pus astăzi degetul pe rană: la Oltchim urmează o serie de disponibilizări în masă înaintea privatizării companiei. Liderul sindicatului „Victoria”, Corneliu Cernev, a ţinut să îi atragă atenţia ministrului Vosganian că protestul extrem iniţiat în urmă cu o săptămână de 20 de muncitori poate fi reluat dacă nu se ajunge la un numitor comun. „Am spus de când am plecat de la Râmnicu Vâlcea că greva foamei se supendă, nu se încheie. Îi dăm şansa ministrului să se afirme azi şi să rezolve problema, altfel colegii mei vor reintra în greva foamei. Ştim că se va aplica principiul ca la plecarea acasă să se dea plăţi compensatorii. Le avem prevăzute în contractul colectiv de muncă. Insistăm ca acesta să fie acceptat în forma actuală de către administratorul judiciar. Contractul prevede 6-12-18 salarii medii brute la nivel de societate”, a declarat Corneliu Cernev. Un salariu mediu brut în cadrul Oltchim ajunge la 2.957 de lei.

Vosganian, sătul de povestea Oltchim

Ministrul Economiei cere totuşi un răgaz din partea sindicaliştilor pentru a primi răspunsul Comisiei Europene la solicitarea de acordare a ajutorului de stat în valoare de 45 de milioane de euro. „În primul rând, doresc să vă spun că nu vreau să transform subiectul Oltchim într-un show mediatic, aşa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut. Dacă vom continua în acest fel, ca în fiecare săptămână să avem câte un eveniment aici la care să trebuiască să repetăm acelaşi lucru, vom risca să dăm în jurul Oltchim o dimensiune anecdotică. Ori, eu cred că merită şi ceva mai bun decât să facă ratingul mass-media”, a afirmat ministrul Vosganian. „Doresc un dialog bun cu sindicatele şi le-am propus ca la fiecare două săptămâni să avem o consultare. Fiind o formulă sobră care să ne asigure o formulă transparentă, până acum m-am întalnit aproape în fiecare zi cu reprezentanţii sindicatelor, dar formula aceasta nu poate dura şi va lăsa sentimentul că suntem în stare de asediu. Combinatul trebuie salvat şi, în ciuda a ceea ce mi s-a spus din partea organismelor financiare internaţionale, eu mă încăpăţânez să cred în şansele Oltchim. Nu pot face asta singur. Am nevoie şi de un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare şi de susţinerea sindicatelor”, a mai spus Varujan Vosganian. La întâlnirea dintre ministru şi sindicalişti au participat şi prefectul de Vâlcea, parlamentari din judeţ şi reprezentanţii administraţiei locale.

PDL a decis depunerea de către grupurile parlamentare a unei moţiuni pe tema Oltchim

BPN al PDL a decis, luni, ca grupurile parlamentare ale partidului să depună o moţiune simplă pe tema Oltchim, solicitând demisia miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian, a anunţat preşedintele PDL, Vasile Blaga.

Ponta: Salvarea Oltchimului nu poate să vină doar de la Guvern

"Am făcut toate demersurile posibile. Oamenii au dreptate, liderii sindicali nu au dreptate. oamenii nu sunt vinovaţi de ce au făcut directorii. Salvarea Oltchimului nu poate să vină doar de la Guvern. Investitorii nu au venit cât timp pe spinarea oamenilor de la Oltchim un individ şi-a făcut campanie electorală. Nu se putea face conversia acţiunilor. Acum, în timpul insolvenţei, se poate face. Nu vor rămâne cei 3.200 de angajaţi. De-abia aştept să discut cu domnul Blaga despre Oltchim. Oltchimul are o şansă de a fi viabil, nu tot. Nu cred că cineva va revitaliza Oltchimul la dimensiunea de 3.200 de angajaţi.
Am făcut cu doamna Grapini un tabel cu principalii angajatori din România. O să vedeţi care sunt cei mai mari datornici. Sunt aceste companii care au fost căpuşate. Obiectivul meu este să nu ratez oportunitatea, cu această majoritate uriaşă, de a opera nişte răni care nu au fost operate de mulţi ani. Mi-aş dori ca procurorul general şi şeful DNA să ne spună şi nouă dacă au găsit ceva la ANAF, la CNAS, la Oltchim".

"BPN al PDL a decis depunerea de către grupurile parlamentare a unei moţiuni pe tema Oltchim. Cerem demisia miniştrilor Chiţoiu şi Vosganian", a precizat Blaga.

El a susţinut că de opt luni guvernul USL "îşi bate joc" de combinatul Oltchim, că Guvernul Ponta I a modificat caietul de sarcini, care se referea la privatizarea Oltchim cu investitor strategic şi s-a ajuns la "bălăcăreala Oltchim cu prim-solişti Ponta şi Diaconescu".

Vasile Blaga a anunţat că PDL va depune, luni, în Parlament, şi proiectul de modificare a Legii Statutului deputaţilor şi senatorilor, în care solicită schimbarea art. 21 privind imunitatea aleşilor, termene precise în procedurile parlamentare în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei aleşilor.
Proiectul menţionează totodată ca în cazul în care este dovedită incompatibilitatea unui parlamentar de către ultima instanţă acesta să-şi piardă mandatul.

La rândul său, Dan Diaconescu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la grupul PPDD din Senat, că o moţiune simplă privind situaţia Oltchim va fi depusă la Parlament, probabil în cursul săptămânii viitoare, la care "vor colabora reprezentanţi ai PPDD cu ceilalţi reprezentanţi ai opoziţiei, ai PDL în mod special".
"În cazul USL sunt deja voci care au spus că vor susţine proiectul noastru şi ne aşteptăm ca şi în cazul moţiunii simple să fie mai multe voturi decât cele de la PDL şi PPDD. Ne aşteptăm la o colaborare din partea UDMR şi la o colaborare a unor parlamentari liberali şi, desigur, a unor parlamentari PSD", a mai spus Diaconescu.


Vosganian: Ameninţările angajaţilor Oltchim cu greva foamei depărtează potenţialii investitori

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că ameninţările angajaţilor Oltchim cu greva foamei şi cu sinuciderea depărtează potenţialii investitorii, adaugând că pentru rezolvarea problemelor e necesar un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare.

„Am înţeles că se pregăteşte o moţiune pe tema Oltchim. O dezbatere este bună. Am solicitat şi o consultare cu comisiile de profil pe tema Oltchim, am anunţat şi CE în acest sens. Moţiunea este binevenită, dar a întârziat cu un an – doi”, a susţinut ministrul Economiei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...