Special

Doctorul minune din Mehedinţi

Medicul care răspunde de sănătatea poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor din Mehedinţi a „descoperit” femeia bolnavă de prostată

Şeful doctorilor care au grijă de sănătatea poliţiştilor, pompierilor, jandarmilor sau poliţiştilor de frontieră din Mehedinţi, comisar şef doctor Ion Diaconu şi câţiva subalterni falsificau reţete medicale şi, cu complicitatea unor farmacişti din Drobeta Turnu Severin, efectuau un jaf în cadrul sistemului sanitar românesc. Din una dintre miile de reţete fraudate, reiese că „dottore” Diaconu este primul savant din lume care a descoperit femeia bolnavă de prostată, căreia i-a prescris medicamentul „Prostamol”! Acest om prins cu mâna în borcanul cu miere, în calitate de ordonator de credite, are în pix un buget anual de circa 15 miliarde de lei vechi. Spunem „are” pentru că, în pofida dosarului beton aflat în lucru la DNA Craiova, Diaconu este menţinut în funcţie. Şi mai grav este că de pe acest piedestal doctorul puşcăriabil le face zile fripte celor doi subordonaţi-denunţători, care au avut curajul să sesizeze structurile anticorupţie despre faptul că e nevoie de curăţenie într-un sistem putred.

Doctorul cu grad de comisar şef, Ion Diaconu, şeful Centrului Medical Judeţean Mehedinţi din cadrul Direcţiei Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, are dosar penal în lucru la DNA Craiova sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. Alături de Diaconu mai sunt cercetaţi penal contabilul şef al unităţii medicale, Ioana Mirescu, o asistentă medicală pe nume Lelia Stăiculescu, de la cabinetul medical al IPJ Mehedinţi, doctorul de la cabinetul medical al IPJ Mehedinţi, Rodica Rednic, precum şi administratorii de la două farmacii private din Severin. La începutul acestei luni, februarie 2013, procurorii DNA Craiova, împreună cu lucrători de la DGA Mehedinţi au ridicat în urma unor descinderi discrete, probe şi documente de la Centrul Medical Judeţean Mehedinţi, cât şi de la cele două farmacii private din Drobeta Turnu Severin, Remedia, respectiv Ralservice. Anchetatorii au ridicat saci de documente cu care vor să probeze că doctorul cu epoleţi, Ion Diaconu, îşi formase o reţea infracţională de fraudare de reţete medicale cu scopul însuşirii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Echipele anticoruţie nu au descins la Severin la plesneală cum se spune, ci au avut mandate de percheziţie în baza unor indicii temeinice. Este vorba de sesizările unor denunţători aflaţi chiar în subordinea comisarului-şef doctor Ion Diaconu. Aceştia, în reclamaţiile lor, au adus ca dovezi, în copie, nu mai puţin de 130 de reţete medicale dubioase, suspecte de a fi fraudate. Însă ulterior, în urma descinderilor, anchetatorii au stabilit că numărul acestor reţete medicale dubioase este mult, mult mai mare. Dosarul penal aflat în lucru la DNA Craiova are numărul 315/P/2012 şi e întocmit beton, spun surse judiciare.

Circuitul banilor furaţi din sănătate

Denunţătorii care au dat în vileag ”reţeaua Diaconu” sunt doi subofiţeri. Este vorba de agentul şef Valeriu Ţăroi, asistent medical, care lucrează de circa 11 ani cu doctorul Ion Diaconu şi de agentul principal Gabriel Laurenţiu Brozbă, şofer pe o ambulanţă a unităţii medicale din anul 2009. Pentru necunoscători, Centrul Medical Mehedinţi, ca şi toate unităţile medicale din celelalte judeţe ale ţării, se subordonează Direcţiei Medicale a Ministerului Afacerilor Interne. Iar Centrul Medical Mehedinţi are în subordine cabinetul medical al poliţiştilor de frontieră, cabinetul medical al jandarmilor, cabinetul medical al poliţiştilor, cabinetul medical al pompierilor. Ei bine, în luna mai 2011, comisarul şef doctor Ion Diaconu este avansat de la doctor al cabinetului medical al poliţiştilor de frontieră la şef al Centrului Medical Judeţean Mehedinţi. Adică un fel de doctor şef peste doctorii ceilalţi din sistemul judeţean M.A.I. Centrul Medical Judeţean Mehedinţi se află în sediul IPJ Mehedinţi. Fiind aproape unii de alţii, în acelaşi sediu practic, doctorul Ion Diaconu a început să facă”afaceri” cu doctorul de la cabinetul poliţiei, Rodica Rednic, o doamnă civil. Cei doi îşi prescriau reciproc reţete medicale pentru afecţiuni care nu existau ,susţin denunţătorii. Reţete similare prescriau şi pe numele altor colegi de servici, dar şi pe numele unor poliţişti care nu ştiau nimic. Astfel de reţete fraudate, cu medicamente scumpe, erau trimise de Diaconu şi Rednic la farmaciile cu care aceştia aveau blaturi. Potrivit denunţătorilor, la sfârşitul fiecărei luni, doctorul şef Ion Diaconu, în calitate de ordonator de credite, cu un buget anual pe mână de circa 15 miliarde de lei vechi, împreună cu doamna contabil şef Ioana Mirescu, virau banii pe reţetele respective, prin ordine de plată, către farmaciile respective. ”Care era cota parte pentru fiecare, din aceşti bani furaţi din bugetul de sănătate al Centrului Medical, nu vă pot spune. Însă cu siguranţă vorbim de sute de reţete fraudate, chiar mii de reţete”, ne-a declarat agentul şef Valeriu Ţăroi, unul dintre denunţători.

Vitamine, şampoane, energizante şi femeia diagnosticată cu prostată

Mai tare ca Dumnezeu

Medicul poliţiştilor din Mehedinţi reinventează anatomia. „Dottore” Diaconu este primul savant din lume care a descoperit femeia bolnavă de prostată, căreia i-a prescris medicamentul „Prostamol”!

În graba de a şmenui cât mai multe reţete medicale, comisarul şef Ion Diaconu a reuşit o performanţă halucinantă. Din documente reiese că Diaconu este primul doctor din lume care a descoperit femeia bolnavă de prostată. Şi cum era şi firesc, tot el a vindecat-o. Cu ce credeţi? Cu medicamentul. „Prostamol”, după cum reiese dintr-o reţetă medicală. În octombrie 2012, denunţătorii Valeriu Ţăroi şi Gabriel Laurenţiu Brozbă au sesizat organele competente. ”După aproape un an de când domnul Diaconu a fost numit în noua funcţie de şef al Centrului Judeţean Mehedinţi, mi-a dat o sarcină în plus în afara aceleia de asistent medical. Mi-a spus să mă ocup de secretariat. Aici am găsit vraişte în documente. Aşa am descoperit multe reţete medicale suspecte, cu valori mari, cu produse care nu se puteau elibera gratuit, cu şampoane, cosmetice, vitamine, scrise de doctorul Diaconu sau doamna doctor Rednic. Când i-am spus domnului Diaconu că e ceva în neregulă, în faţă mi-a dat dreptate, dar ulterior m-a mutat de lângă dumnealui, la cabinetul medical al poliţiştilor de frontieră mehedinţeni. Precaut, când am predat secretariatul la un coleg, am făcut documentaţie de predare primire, dar le-am atras atenţia că nu se respectă ordinele MAI privind inventarierea anuală a documentele clasificate. Am fost prevăzător şi mi-am făcut copii din mai multe documente şi apoi, ca să am inima împăcată, să nu fiu şi eu acuzat mai tâziu de tăinuire ori de favorizarea infractorului, am pornit sesizările simultane la DGA, MAI şi IPJ Mehedinţi, împreună cu colegul meu, Laurenţiu Gabriel Brozbă. Toate aceste instituţii şi-au făcut treaba ca la carte, ne-au sprijinit, dosarul este acum la DNA şi îşi urmează cursul. Însă ne-am făcut şi duşmani. Duşmani influenţi, care acţionează pe diverse căi să ne facă rău”, povesteşte denunţătorul Valeriu Ţăroi.

Pulane procedurale în loc de mulţumiri

Cei doi denunţători ne-au povestit că după tot ce au făcut nu se simt protejaţi deloc, ci din contră. Sunt stigmatizaţi, marginalizaţi şi băgaţi în anchete interne, ca să se înveţe minte că nu trebuie să te pui cu ”sistemul”. Represaliile spun ei, vin de la doctorul Ion Diaconu, care le-a rămas în continuare şef şi e bine merci de neclintit din funcţie. Alt ”greu” care le poartă sâmbetele, cred ei, este comandantul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, comisarul-şef Ion Mirescu, fost şef la Poliţia de Frontieră Mehedinţi, soţul contabilei Ioana Mirescu, pe care au denunţat-o la DNA. Denunţătorul Gabriel Laurenţiu Brozbă, şoferul de pe ambulanţă, povesteşte că cei de la Poliţia de Frontieră Mehedinţi vor să-l scoată acum că ar fi „nebun”. Pe 23 octombrie 2012, la scurt timp după ce denunţătorii au reclamat că şi soţia lui Mirescu e „mânjită”, ca o coincidenţă, conducerea Poliţiei de Frontieră Mehedinţi i-a ridicat armamentul lui Brozbă şi i-a impus să facă un test psihiatric: „S-au folosit de o vecină care stă deasupra de mine în bloc şi care a reclamat că am ameninţat-o că nu mă lasă să dorm când vin obosit din ture. Sincer vorbind, doamna mă deranjează fonic, dar acest lucru eu l-am reclamat la asociaţia de proprietari în scris. Nicidecum nu am ţipat la ea cum reclamă. Am fost nevoit să merg la un cabinet psihiatric în Severin. Am fost la doamna doctor Ana Lungu şi le-am adus documente că nu-s nebun. Nu le-a convenit lui Ion Diaconu şi psihologului de la Poliţia de Frontieră, o doamnă comisar pe nume Cenea. Au spus să merg la spitalul militar. Am fost la Spitalul Militar Central Bucureşti, s-a stabilit că nu am nicio problemă psihiatrică, acte, tot. Diaconu n-a vrut să mi le scrie în carnetul de sănătate. Nu le-a luat nici pe acestea în considerare. Acum vor să mă trimită la Spitalul Gerota al MAI, un spital inferior Spitalului Militar şi n-au dreptate pe lege. Cred că de toate acestea nu este străin nici comisarul-şef Mirescu, soţul doamnei contabile Mirescu. Vă daţi seama cum mă simt eu, ca poliţist, cu armamentul ridicat. E ca şi cum ai fi săvârşit ceva foarte grav, un fel de punere la dispoziţie, o dezonoare”, ne-a declarat agentul principal Gabriel Laurenţiu Brozbă. Celălalt denunţător, agentul şef Valeriu Ţăroi, susţine că l-a reclamat în scris pe doctorul Diaconu pe cale administrativă la directorul Direcţiei Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, comisar şef doctor Gabriel Ovidiu Galeş. Totul s-a întors însă împotriva lui. „Domnul Galeş a trimis imediat corpul de control pentru ancheta disciplinară. Au venit nişte oameni oneşti, care şi-au făcut treaba. Ce nu ştiam eu, este faptul că şi soţia doctorului Galeş, doctoriţa Laurenţia Nicoleta Galeş, elibera reţete falsificate pe numele unor bolnavi de cancer la Spitalul Fundeni şi, împreună cu alţi colegi doctori, fac obiectul unui dosar penal similar cu cel de aici, instrumentat de procurorii din Bucureşti. Cum se spune, corb la corb nu scoate ochii. Aşa că Galeş nu a dispus nici suspendarea lui Diaconu din funcţie, nici cercetarea internă, disciplinară. Cred că nici nu s-au uitat în raportul corpului de control. Iar doctorul Diaconu, ca şef, ce credeţi că a făcut ca să se răzbune pe mine? Mi-a făcut propunere la Galeş, la Bucureşti pentru calificativul bine şi nu foarte bine, cum am avut întotdeauna în cei 20 de ani de activitate. Mă afectează moral foarte mult acest lucru. Şi, la fel ca şi colegul meu Brozbă, credem că şi domnul comisar şef Mirescu nu e străin de ce ni se întâmplă, dat fiind faptul că şi soţia dumnealui, în calitate de contabil, e implicată în fraudarea de reţete”, susţine denunţătorul Valeriu Ţăroi.

Doctorul „Prostamol” e şi lector universitar

Doctorul cu grad de colonel, Ion Diaconu, este şi lector universitar la Universitatea din Craiova-Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - Centrul Severin. Diaconu le predă studenţilor anatomie şi fiziologie. Face şi el un ban cinstit, îşi rotunjeşte veniturile, cum se spune. Însă peste puţin timp nu este exclus ca să primească un şut în fund din partea unei comisii de etică universitară. „Rectorul Universităţii din Craiova, domnul profesor universitar doctor Dan Claudiu Dănişor, mi-a răspuns în scris că, în urma sesizării mele, Consiliul de Administraţie al Universităţii din Craiova a hotărât ca faptele reclamate de mine privind activitatea domnului lector universitar doctor Ion Diaconu să fie cercetate şi analizate de comisia de etică universitară. Un doctor anchetat de DNA care prescrie medicamente pentru prostată la femei, eu cred că n-are ce să mai caute prin rândul cadrelor univesitare. Sperăm să fie suspendat şi din funcţia de şef al Centrului Medical Judeţean, să nu mai prescrie reţete, să nu mai fraudeze. Însă acest lucru nu depinde de noi, ci de domnul comisar şef doctor Gabriel Ovidiu Galeş, şeful cel mare de la Bucureşti, care ţine cu el. Atenţionez însă că nu ne vom lăsa intimidaţi de nimeni şi dacă am pornit pe acest drum vom merge până la capăt. Suntem convinşi că situaţia aceasta va ajunge curând şi la urechile domnului ministru Radu Stroe, chiar dacă unii se străduiesc să nu se întâmple acest lucru!”, ne-a declarat agentul şef Valeriu Ţăroi. Doctorul Ion Diaconu nu a dorit să facă niciun fel de declaraţie, prevalându-se de prezumţia de nevinovăţie acordată de instanţa din Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...