Ultima Oră

UPDATE

Angajaţii de la Oltchim aflaţi în greva foamei au renunţat la protest

UPDATE

Cei 19 angajaţi de la Oltchim aflaţi în greva foamei au renunţat la această formă de protest până luni, după ce, în urma discuţiilor purtate la telefon de conducerea combinatului cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a convenit ca banii pentru lichidarea pe ianuarie să intre vineri.

Potrivit preşedintelui Sindicatului "Victoria" din Oltchim, Corneliu Cernev, cei 19 grevişti ai foamei au decis să suspende forma de protest până luni, în urma unei discuţii telefonice între conducerea combinatului şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
El a mai spus că după discuţia respectivă s-a stabilit ca angajaţii Oltchim că primească vineri lichidarea pe luna ianuarie, iar alte două restanţe salariale, lichidarea pe decembrie şi avansul pe ianuarie, să fie achitate după ce vor fi identificate resursele.

"A fost o discuţie la telefon între conducerea combinatului şi ministrul Varujan Vosganian, aflat am înţeles la Iaşi, am vorbit şi eu personal cu domnul ministru. S-a convenit că banii pentru lichidarea pe luna ianuarie vor intra în cursul zilei de vineri, alte două restanţe salariale urmând a fi achitate după ce sumele în cauză vor fi deblocate de la masa credală şi vor fi identificate resursele, este vorba de lichidarea pe decembrie şi avansul pe luna ianuarie. Am comunicat aceste aspecte oamenilor, care s-au declarat de acord să suspende greva foamei până luni, dupa întâlnirea pe care o vom avea noi, conducerea combinatului şi autorităţile publice judeţene şi locale cu ministrul Economiei, la Bucureşti. În funcţie de rezultatele şi concluziile acelei întâlniri vom lua o decizie", a declarat preşedintele Corneliu Cernev.

Cei 19 grevişti ai foamei au stat în faţa Pavilionului Administrativ, având o cruce cu o bandă neagră pe care scria "Oltchim 1966-2013" şi având lipit pe cortul în care stăteau mai multe foi pe care era scris "Greva foamei" şi "Vrem să muncim/Ponta la Oltchim".

La un moment dat, un grevist al foamei a ameninţat că îşi va da foc în faţa Pavilionului Administrativ al combinatului, din cauza "disperării la care s-a ajuns", iar la faţa locului a venit prefectul judeţului Mircea Nadolu care discuta cu bărbatul.

Cîlea merge la Vosganian

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, declara, vineri, că i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să organizeze o întâlnire la Bucureşti, la care să participe conducerea combinatului Oltchim, lideri de sindicat, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, pentru a discuta despre problemele combinatului.

"Am cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să organizeze o întâlnire urgentă la care să participe prefectul judeţului, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, parlamentarii de Vâlcea, conducerea executivă a Oltchim, liderii sindicatelor şi eu. Am ataşat lista cu revendicările pe care mi le-au înmânat liderii de sindicat la discuţiile pe care le-am purtat. Ministrul Varujan Vosganian a fost însă la Bruxelles în 18 şi 19 februarie, iar eu i-am transmis rugămintea ca întâlnirea noastră să aibă loc imediat după întoarcerea sa la Bucureşti. Trebuie discutate asigurarea capitalului necesar de lucru pentru operarea plăţilor la utilităţi, materii prime şi a salariilor angajaţilor", afirma Ion Cîlea.

Tot vineri, aproximativ 200 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa Pavilionului Administrativ al Oltchim. Aceştia au scandat "Unitate", "Vrem să muncim", "Hoţii" şi "Demisia" şi au cerut soluţionarea revendicărilor pe care le au şi achitarea în cursul zilei de vineri a restanţelor salariale.
Prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, declara, joi, că a vorbit cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care i-a spus că în următoarele 45 de zile nu se vor face disponibilizări la Oltchim, iar după data respectivă dacă vor fi angajaţi disponibilizaţi, aceştia vor primi salarii compensatorii.

Zece dintre greviştii foamei de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au mers, joi, la sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean, pentru a sta de vorbă cu conducerile instituţiilor. La un moment dat, unuia dintre angajaţi i s-a făcut rău, având nevoie de îngrijiri medicale.

Tot joi, aproximativ 300 de salariaţi de la Oltchim şi de la Divizia Petrochimică Bradu au protestat în faţa Ministerului Economiei.

Ponta: Băsescu minte pentru a se apăra şi a-şi apăra protejaţii

“Preşedintele Traian Băsescu minte pur şi simplu în cazul Oltchim, pentru a se apăra şi a-şi apăra protejaţii, după ce, cu acordul său tacit, Dan Diaconescu, Videanu, Boureanu şi Roibu au încercat să ascundă urmele ultimilor ani, care au condus compania spre faliment”, a afirmat premierul Victor Ponta.

"În cazul Oltchim, Băsescu minte pur şi simplu. Minte pentru a se apăra şi a-şi apăra protejaţii", a spus Ponta la Antena 3.
El a arătat că Guvernul încearcă acum să taie "contractele-căpuşă ale colegilor şi protejaţilor preşedintelui" şi a amintit că Executivul a înaintat plângeri penale şi în cazul fostului preşedinte al ANAF Sorin Blejnar, al Poştei Române şi al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, plângeri însă nesoluţionate nici până în prezent de Parchetul condus de Daniel Morar, pe care preşedintele Băsescu "nu-l cunoaşte".

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi seară, că premierul Victor Ponta şi ministrul Daniel Chiţoiu i-au minţit şi şi-au "bătut joc" de oamenii de la Oltchim în timpul campaniei electorale, admiţând faptul că inclusiv Dan Diaconescu a profitat electoral de pe seama acestei situaţii.

Băsescu: Oamenii de la Oltchim au fost păcăliţi de Ponta şi Chiţoiu, Guvernul şi-a bătut joc de ei

“Conducerea exectivă a SC Oltchim SA face toate eforturile posibile pentru continuarea activităţii, respectiv aprovizionarea cu materii prime şi energie electrică, astfel încât, prin realizarea încasărilor din activitatea de producţie, să poată fi susţinute plăţile aferente salariilor în această perioadă, făcându-se toate eforturile ca pe data de 15 februarie să se plătească salariile. În contextul eforturilor comune de normalizare a situaţiei existente, considerăm inoportune formele de manifestare sindicală în această perioadă, care conduc la deteriorarea relaţiilor comerciale pe care le are societatea noastră cu partenerii interni şi externi şi îngreunarea negocierilor privind alocarea fondurilor necesare reluării activităţii.
Facem pe această cale un apel la dialog şi menţinere a une situaţii de normalitate în cadrul societăţii, la intensificarea eforturilor comune între toţi factorii responsabili pentru depăşirea momentelor dificile şi normalizarea situaţiei”, a declarat Mihai Bălan, directorul general al SC Oltchim SA

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi seară, că premierul Victor Ponta şi ministrul Daniel Chiţoiu i-au minţit şi şi-au "bătut joc" de oamenii de la Oltchim în timpul campaniei electorale, admiţând faptul că inclusiv Dan Diaconescu a profitat electoral de pe seama aceste situaţii.

"Oameni minţiţi (...) în primul rând de Guvern, de Victor Ponta, de ministrul Chiţoiu. Aduceţi-vă aminte cum îi anunţau, înainte de alegeri, că va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine şi ei, eu am avut curajul să ies în faţa românilor să le spun cinstit «Nu putem să mai plătim salariile». Ei i-au păcălit, şi-au luat voturile, acum combinatul e în insolvenţă, asta-i viaţa", a susţinut Băsescu întrebat, la B1Tv, cum vede protestele angajaţilor de la Oltchim din ultima perioadă.

Preşedintele s-a întrebat de ce nu se aplică ajutorul aprobat de către Comisia Europeană în cazul Oltchim.

"Are aprobare de la Bruxelles (...) 200 de milioane de euro – care erau datorii către statul român – pot fi transformate în acţiuni ale statului şi se stinge datoria. Mai departe, ce vă pot spune este că am avut multe discuţii cu Petrom să nu taie Arpechim-ul, să-l lase ca parte a unui viitor complex Arpechim-Oltchim. Înţeleg este că există disponibilitatea Petrom-ului, dar de ce nu se convertesc datoriile de 200 milioane în acţiuni nu ştiu... e mai ciudat acolo. E ceva cel puţin ciudat şi cred că Guvernul ar trebui să intre ceva mai adânc în problema Oltchim decât simplul fapt că are datorii sau nu are datorii...", a mai afirmat Băsescu.

El a fost întrebat dacă cineva vrea să "pună mâna" pe Oltchim. "Este clar, eu am avut informaţii la timpul potrivit că există un joc al închiderii Oltchim-ului", a replicat Băsescu.

El a completat precizând că ar fi optat pentru o echipă de tehnicieni internaţionali care să stabilească viabilitatea complexului. "Categoric că a fost un joc electoral din partea lui Diaconescu, şi nu numai al lui Diaconescu. Cel mai grav este că acest joc l-a făcut Guvernul pe seama a 3.200 de oameni", a mai afirmat şeful statului, care a acuzat Executivul de "bătaie de joc şi minciună".

UPDATE

Protest spontan la Oltchim
19 de angajaţi ai combinatului au anunţat că au declanşat greva foamei

Peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim au protestat, marţi, în faţa unităţii, iar 19 de salariaţi au anunţat că au declanşat greva foamei, după ce din cauza lipsei de materie primă a fost oprită activitatea în cele trei secţii unde producţia fusese reluată în noiembrie 2012.

Protestul a avut loc în faţa pavilionului administrativ al combinatului Oltchim, unde oamenii au scandat "Hoţii", "Vrem să muncim" şi cer ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a detensiona situaţia.


Potrivit preşedintelui Sindicatului "Victoria" din SC Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev, 19 de angajaţi au intrat deja în greva foamei, în faţa sediului societăţii fiind montate corturi în care stau greviştii foamei.

"Un număr de 24 de persoane şi-au dat acordul astăzi ca să intre în greva foamei. 19 au intrat deja în greva foamei, iar ceilalţi cinci vor intra probabil de mâine. Oamenii nu mai cred în promisiuni. Cele trei secţii care reluaseră producţia şi-au întrerupt activitatea din lipsa materiei prime, banii pentru capitalul de lucru nu au venit şi sunt restanţe salariale. Situaţia combinatului este gravă, iar oamenii acuză că au fost minţiţi", a spus Corneliu Cernev.

Şi săptămâna trecută aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa pavilionului administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă.
Administratorul judiciar Gheorghe Piperea declara atunci că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înţeleagă "să fie calme".

"Noi facem eforturi, am discutat şase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înţeles strategia noastră pe termen scurt şi este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înţeleagă că discutăm reorganizarea societăţii. Sindicatele trebuie să înţeleagă să fie calme", declara Gheorghe Piperea.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

12.02.2013 - 17:32Alt valcean:De peste un an angajatii de la Oltchim au luat salarii pe nemunca, asta inseamna ca si-au luat deja salariile compensatorii la care viseaza!

12.02.2013 - 16:04Valcean:De ani de zile incaseaza bani pe salarii fara sa faca nimic! Si cismele din curte le au furate de la Oltchim! Gata, s-a terminat cu pomana numita Oltchim! Chiar nu intelege nimeni de pe platforma chimica valceana ca nu mai poate nici statul sa-i plateasca degeaba?

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...