Special

Vâlcea balneară, tărâmul uşilor închise

Pensionarii din toată Oltenia încă mai visează la sejururi de tratament în staţiunile vâlcene, în timp ce acestea funcţionează „în doi timpi”

Vâlcea balneară, altădată tărâmul miracolelor săvârşite de curele cu ape minerale şi tratamente care punea pe picioare suferinzii, îşi trage acum cu greu suflul, majoritatea hotelurilor din staţiuni fiind închise între trei şi şase luni pe an. În timp ce prin Mehedinţi, Olt şi Dolj, pensionarii care asaltează Casele Judeţene de Pensii încă mai visează la un sejur liniştit în Băile Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Băile Govora sau Voineasa, dinspre Vâlcea nu se aude decât şuierul trist al vântului rotindu-se prin staţiunile pustiite. Voineasa funcţionează doar cinci luni pe an, Băile Govora este la această oră închisă, în timp ce Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata „şchioapătă” vizibil cu doar două sau trei hoteluri deschise.

Băile Govora, staţiune închisă

Cu peste 11 milioane euro investiţi în dezvoltarea segmentului de agrement în turism, Primăria oraşului staţiune Băile Govora se găseşte la această oră păstorind o localitate în care funcţionează doar o pensiune turistică. „Păi, să vedem, hotel Oltenia este închis, Belvedere închis, Parc închis. Hmm, avem o pensiune turistică”, face o rapidă trecere în revistă primarul Mihai Mateeescu. „Se vor deschide în aprilie-mai”, ne asigură tot el. Cum s-a ajuns aici, nici alesul govorenilor nu îşi poate explica. „Am un proiect aflat în derulare de mai bine de un an. Am refăcut parcul, falezele râurilor, am investit enorm în dezvoltarea turismului de agrement. Poate nu a fost prea bine mediatizată această investiţie, nici eu nu ştiu ce să mai spun!”, consideră primarul Mateescu. Planurile edilului constau acum în promovarea oportunităţilor de investiţii în turism prezentate de localitate şi în luarea taurului de coarne în şedinţele Asociaţiei Oraşelor şi în Asociaţia Staţiunilor din România. „Avem şedinţe în perioada următoare. Mi-am programat chiar şi o întâlnire cu ministrul Muncii, doamna Câmpeanu, pentru a discuta această problemă arzătoare. În rest, nu-mi rămâne decât să mă prezint în martie la târgul de turism şi să duc oferta staţiunii. Poate-poate stârnim interesul unor investitori”, explică Mihai Mateescu. Visul primarului de a vedea curând o creştere a standardului serviciilor oferite în hotelurile staţiunii pare să se îndepărteze rapid dacă este să luăm în calcul dezinteresul operatorilor de turism din localitate de a menţine unităţile de cazare deschise pe tot timpul anului.

Sezonul morţilor în turism

În mod normal, perioada ianuarie-februarie este declarată sezon mort în turismul balnear românesc. Se mai fac retuşuri, modificări ale spaţiilor interioare prin hoteluri în aşteptarea noilor serii de clienţi veniţi la tratament. În Vâlcea, însă, sezonul mort a devenit „sezonul morţilor” din moment ce până şi baza de tratament a Ministerului Muncii din Băile Olăneşti, hotelul Livadia, a pus lacătul pe uşă până mai spre aprilie. Situaţia se regăseşte în imediata apropiere şi la hotelul Parâng, cel mai mare din staţiune. „Funcţionează totuşi hotelul Olăneşti, hotelul Central, Stogu şi Tisa. Au mai făcut şi câte un Revelion al întârziaţilor, au mai primit o echipă două în cantonament. Staţiunea nu este închisă chiar de tot”, se arată bucuros primarul Sorin Vasilache, alt ales peste un pustiu cu renume de staţiune. Nici în Călimăneşti situaţia nu este mai roză. „Avem două hoteluri în Căciulata care funcţionează. Restul nu sunt închise, dar gradul de ocupare le fac să pară pustii”, declară primarul Florinel Constantinescu.

Doljul asigură anual 7.000 de pensionari-turişti

Staţiunile balneare sunt din ce în ce mai populate de pensionarii care fac an de an cozi la Casa de Pensii pentru un bilet de tratament mai ieftin într-o staţiune balneară.
Biletele pentru pensionari se acordă în toată ţara şi constau în 18 zile de tratament într-o staţiune balneară. Biletele sunt de două tipuri: bilete cu titlu gratuit şi bilete pentru care pensionarii trebuie să mai achite o anumită sumă de bani.
Casa de Pensii a judeţului Dolj a acordat anul trecut un număr de 7.843 de bilete de tratamet, dintre care 6.939 de bilete au fost acordate cu suportarea unei contribuţii, restul de 904 fiind acordate cu titlul gratuit.
Pensionarii doljeni au preferat staţiunile din Oltenia
Pensionarii doljeni au avut de ales una din cele 23 de staţiuni puse la dispoziţie de Casa de Pensii a judeţului Dolj: Amara, Bala, Buziaşi, Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Băile Felix, Geoagiu, Govora, Herculane, Mangalia, Moneasa, Olăneşti, Pucioasa, Saturn, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Techirghiol, Tuşnad, Vatra Dornei şi Voineasa.
Cu toate că diversitatea staţiunilor a fost mai mult decât suficientă, pensionarii având posibilitatea de a se duce atât în staţiuni montane cât şi în cele de la mare, în zone mai îndepărtate, cum ar fi Vatra Dornei, Buziaşi sau Covasna, marea majoritate a preferat staţiunile mai apropiate. Astfel, cele mai solicitate au fost cele de pe raza Olteniei: Căciulata, Călimăneşti, Govora, Herculane, Olăneşti şi Bala.

1.500 de cereri depuse de la începutul anului

De la începutul anului 2013, peste 1.500 de cereri pentru bilete de tratament în staţiunile balneare au fost depuse la ghişeele Casei de Pensii Dolj. Ca şi în anii precedenţi, cele mai solicitate staţiuni sunt cele aflate pe raza Olteniei.
„În ultimii doi ani am fost la Olăneşti şi anul acesta aş dori să mai schimb staţiunea. Aş vrea să mă duc la mare anul acesta. Prin Oltenia am văzut cam marea majoritate a staţiunilor. E mult mai convenabil să ne ducem cu aceste bilete, pentru că noi suntem pensionari, iar pensiile sunt destul de mici. Din aceste pensii mici trebuie să ne luăm şi tratamentul. Aşa, cu jumătate din pensie pot petrece 18 zile într-o staţiune şi să beneficiez şi de tratamentul de care am nevoie”, a declarat Mihai Burciuc.
Pentru acordarea biletelor se ţine cont de cuantumul pensiei, dacă pensionarii au mai fost în staţiuni în anii precedenţi şi de tipul de pensie.

"Hotel Oltenia este închis, Belvedere închis, Parc închis. Hmm, avem o pensiune turistică!", Mihai Mateescu,primar Băile Govora

Beneficiarii de bilete cu titlu gratuit

Conform prevederilor legale, pot beneficia de bilete cu titlu gratuit pensionarii de invaliditate cu program individual de recuperare întocmit de un medic specialist, persoanele care au suferit în urma persecuţiilor din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cei deportaţi în străinatate ori prizonierii din acea perioadă constituită de legea 118/1990, persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice prin legea 189/2000. Pe lângă aceştia, tot cu titlu gratuit mai beneficiază de bilete veteranii de război, persoanele cu handicap şi persoanele asigurate care au suferit accidente de muncă.

Vârstnicii mehedinţeni, atraşi de nămolul de la Bala-Băi

Anul trecut, 5.794 de pensionari din judeţul Mehedinţi au dorit să meargă la băi prin Casa Judeţeană de Pensii Mehedinţi, însă, ca urmare a unei limite de locuri alocate, au putut fi onorate doar 3.648 de solicitări. Cei mai mulţi pensionari au ales singura staţiune de tratament din judeţ Bala, apoi Olăneşti, Felix şi Buziaş. În condiţiile în care preţul real al unui bilet de 18 zile se ridică la circa 1400 de lei, pensionarii înscrişi în acest program naţional beneficiază de reduceri cu cel puţin 50 la sută din costul biletului. Cei cu pensii sub jumătate din preţul biletului, dau pe bilet doar jumătate din pensia lor!
Pensionarii din Mehedinţi care vor să se trateze în staţiunile balneoclimaterice din ţară cu reducere de bilet prin Casa Naţională de Pensii, aleg în cea mai mare pondere să meargă la Bala-Băi. Directorul Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi, Matei Lăpădat, ne-a declarat că pe locurile următoare în preferinţele pensionarilor solicitanţi se află staţiunile Olăneşti, Felix şi Buziaş.” Bala e singura staţiune din judeţul nostru, e mai aproape de pensionar, nu îl costă mult transportul şi, pe de altă parte, din spusele dumnealor, acolo există o paletă largă de servicii balneare, renumite fiind tratamentele cu nămol sapropelic”, ne-a spus directorul CJP Mehedinţi, Matei Lăpădat. Din statisticile CJP Mehedinţi, în anul 2012, au existat un număr de 5.794 de cerereri ale pensioanrilor de a merge la băi ”cu reducere” din care au fost rezolvate 3.648, exact cât a fost numărul de bilete alocat pentru judeţ de către Casa Naţională de Pensii. Facilitatea constă în faptul că pensionarii plătesc doar 50% din costul biletului de tratament. Iar dacă pensionarul are pensia mai mică decât 50% din costul biletului de tratament, plăteşte doar jumătate din pensie. ”Solicitările, cererile, se introduc în sistemul nostru informatic şi în funcţie de mai multe criterii, în termen de 40 de zile, rezolvăm solicitarea pensionarului respectiv. La noi vine apoi şi plăteşte cât îi stabilim, apoi primeşte biletul şi merge în staţiunea de tratament. Acolo nu plăteşte nimic, beneficiază de masă, cazare şi tratament. Pachetul este de 18 zile. În solicitare pensionarul trebuie să treacă obligatoriu şi a doua staţiune pentru care optează spre exemplu Bala, apoi Olăneşti”, ne-a declarat directorul Matei Lăpădat. Criteriile de obţinere a unui astfel de bilet în staţiunea balneară sunt bine stabilite. Astfel, dacă pensionarul a mai fost anul anterior în staţiunea respectivă punctajul său este nefavorabil. Cei care au pensia mică beneficiază de un punctaj favorabil. În acest an, cererile pentru bilete de tratament se depun la CJP Mehedinţi după votarea bugetului naţional şi după alocarea pe judeţe a unui număr fix de bilete disponibile.
Anul trecut au fost repartizate de CJP Mehedinţi 3.648 de bilete în staţiuni balneare.

Nămolul sapropelic de la Bala ar face”minuni”

În staţiunea Bala din judeţul Mehedinţi, principalii factori terapeutici naturali constau în prezenţa izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice şi a namolului sapropelic. Aceştia sunt indicaţi pentru tratarea următoarelor afecţiuni: afecţiuni reumatismale degenerative, ca de pildă spondiloza cervicală, dorsală şi lombară, artroze şi poliartroze, afecţiuni reumatismale inflamatorii, afecţiuni reumatismale abarticulare, cum ar fi tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita, afecţiuni ale tubului digestiv şi ale glandelor anexe, afecţiuni ale sistemului nervos periferic. Puţini ştiu că la Bala, în sezonul cald, în două ştranduri speciale, unul pentru bărbaţi şi altul pentru femei, numai nud, se fac băi de nămol cu efecte extrem de benefice pentru organism. L-am întrebat pe directorul staţiunii Bala, Costel Cîtu, dacă pensionarul se poate unge liniştit cu nămol pe organism fără teama de a fi văzut sau filmat în pielea goală de cineva: ”Exclus aşa ceva, avem garduri înalte de 3 metri din tablă şi din afară nu poate nimeni vedea ce este înăuntru. Normal că ei între ei se văd în pielea goală. Dar este un ştrand separat pentru bărbaţi şi unul separat pentru femei”, ne-a declarat directorul Costel Cîtu. Potrivit acestuia, staţiunea Bala are o capacitate de 208 locuri de cazare, apă sulfurată, nămolul renumit, baze de agreement, cadre medicale competente, cantină cu restaurant pentru 250 de persoane şi terasă de vară pentru 150 de persoane, ştrand de agrement, personal amabil şi disciplinat:”Tratamentul persoanei diferă în funcţie de sfatul medicului. Pentru unii se recomandă băi de parafină, băi de nămol la cadă şi multe altele. Ca director, ţin foarte mult ca mâncarea zilnică să fie foarte bună, proaspătă, căci omul vine la noi să se trateze, nu să se îmbolnăvească. Mai pun accent foarte mare pe disciplina şi amabilitatea personalului nostru. Contează foarte mult acest lucru”, ne-a mai spus directorul Costel Cîtu. Într-un an de zile, la Bala vin în jur de 16-17 serii de turişti. Preţul integral al unui bilet pentru 18 zile este de 1.400 de lei.

Părere obiectivă postată pe site-ul staţiunii Bala

„Am ales să spun despre staţiunea Bala Bai că reprezintă ceva obişnuit. Dar mi-am dat seama că am greşit. Obişnuit pentru cine? Staţiunea este una de tratament iar agrementul este doar de weekend pentru câteva sute de persoane pe săptămână. Vin aici în weekend cei din Drobeta, Motru, Baia de Aramă şi mai rar Tg. Jiu. E adevarat că nu există posibilitatea de distracţie. dar nu uitaţi că este o staţiune destinată foştilor membri CAP. Şi vă reamintesc că aceştia au vârste care încep cu cifrele 6, 7 sau chiar 8. Distracţia pentru ei este o duminică după masă când edilii aduc vreun interpret de muzică populară care adună toată suflarea comunei în micuţa staţiune. Iar cât priveşte eficienţa tratamentului asupra afecţiunilor reumatice, efectul este de nota 10. Poate rivaliza cu Techirghiol, Băile Herculane, Olăneşti. Deci, înainte de a lăuda sau ponegri staţiunea, ar trebui să spunem cui ne adresăm”, se arată în postarea unei persoane pe site-ul staţiunii Bala.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...