Un întreg tăvălug de ilegalităţi, pe care procurorii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Vâlcea le-au pus în sarcina primarului din Brezoi, Robert Schell, a contabilei Rodica Berbece şi a unor oameni de afaceri din zonă, au dus la plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a primarului din oraşul de pe Valea Lotrului şi a contabilei şefe din primărie.
La începutul acestei luni, 18 percheziţii au fost efectuate de procurori şi ofiţeri DIAS la sediul Primăriei Brezoi, la sediul unor firme şi la domiciliile unor persoane suspectate de a avea legătură cu „morişca” de bani pusă în mişcare de primar şi contabila-şefă din instituţie.
În prezent, Robert Schell şi Rodica Berbece sunt plasaţi sub control judiciar pentru cel puţin două luni, iar trei administratori ai unor societăţi comerciale sunt cercetaţi în stare de libertate pentru infracţiunile de: complicitate la obţinere ilegală de fonduri în formă continuată; complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor în formă continuată.
Returnări ilegale de TVA şi spălări de bani prin bugetul local
Conform unui comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, încă din octombrie 2018, Schell şi contabila şefă din subordinea sa ar fi solicitat în mod ilegal sume defalcate din TVA, folosind documente şi date false emise de o societate, pretins furnizor de servicii şi lucrări în relaţia cu oraşul Brezoi, dar şi existenţa unor obligaţii de plată ale oraşului Brezoi către această societate comercială.
Consecinţa: o sumă totalizând 590.350 de lei a fost eliberată de la bugetul de stat, prin două decizii ale Finanţelor din Vâlcea, către societatea implicată în această fraudă.
„De asemenea, în perioada 2015-2020, cei doi inculpaţi, angajaţi ai primăriei oraşului Brezoi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi cu complicitatea reprezentanţilor legali ai mai multor societăţi comerciale, inclusiv a ultimilor doi inculpaţi în cauză, administratori ai unor societăţi comerciale, în derularea mai multor contracte de achiziţie publică, au efectuat mai multe plăţi nelegale, nedatorate, fără bază legală şi fără a avea legătură cu activitatea Primăriei oraşului Brezoi, în favoarea a patru societăţi comerciale, obţinând un folos necuvenit acestor societăţi de aceeaşi valoare şi cauzând o pagubă oraşului Brezoi în sumă de 915.992 de lei.
[…]În luna august 2019, după ce unul dintre inculpaţi, administrator al unei societăţi comerciale, a obţinut foloase necuvenite, urmare a comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu, suma de 600.671,59 de lei a fost introdusă de către acesta într-un circuit financiar, fiind transferată nejustificat prin intermediul utilizării abuzive a instrumentelor şi circuitelor financiare, precum şi prin utilizarea de acte false, prin conturile societăţilor comerciale administrate de inculpat şi prin contul Primăriei Brezoi, astfel că cei doi inculpaţi, angajaţi ai primăriei oraşului Brezoi, cunoscând faptul că cel puţin o parte din aceşti bani provin din infracţiunile de abuz în serviciu comise, au acceptat să participe la acest circuit fraudulos cu implicarea instituţiei publice, iar în final, au restituit această sumă de bani parţial obţinută din infracţiuni în conturile societăţii administrate de unul dintre inculpaţi, toate acestea în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestor sume de bani, precum şi în scopul de a ajuta persoanele care au comis infracţiunile din care au provenit sumele de bani ilegale să se sustragă de la răspunderea penală”, arată procurorii într-un comunicat de presă.
Achiziţii publice fără limită şi lucrări dictate prin ordin de primar
În cursul anului 2021, cei doi inculpaţi, în calitate de angajaţi ai primăriei oraşului Brezoi, au încheiat trei contracte de achiziţie publică peste limitele maxime ale creditelor bugetare aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului Brezoi, aferent anului 2021, fără să se asigure că au fost rezervate şi fondurile publice necesare plăţii acestora în exerciţiul bugetar curent.
„Sunt suspendat pe perioada celor 60 de zile, prin ordonanţă a procurorilor. Bineînţeles că vom contesta măsura, pentru că nu se justifică. Prin expertizele realizate în decursul celor trei ani nu există prejudiciu. Nu am fost niciodată chemat la audieri de la începerea anchetei, în toată această perioadă având calitatea de suspect”, a precizat edilul şef al oraşului Brezoi.
În plus, cei doi inculpaţi, în calitate de primar al oraşului Brezoi/ordonator de credite, respectiv de şef serviciu contabilitate în cadrul Primăriei oraşului Brezoi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au efectuat în luna octombrie 2021, o plată nelegală, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local Brezoi şi o solicitare a unei unităţi centrale de cult, în favoarea unei societăţi comerciale, obţinând un folos necuvenit de aceeaşi valoare unităţii de cult din oraşul Brezoi, căreia societatea comercială i-a efectuat diverse lucrări de reparaţie, lucrări fără legătură cu patrimoniul sau activitatea instituţiei Primăriei oraşului Brezoi, cauzând o pagubă oraşului Brezoi în valoare de 226.745,72 de lei – se mai aată în comunicat de presă al DGA.
Şase ani de lăfăială pentru beizadeaua edilului
Ca o culme a sfidării oricărei legi existente în ţară, pentru Alfred, fiul primarului Robert Schell, timp de aproximativ şase ani s-au achitat salarii din partea Primăriei Oraşului Brezoi, fără ca juniorul să aibă vreun contract de muncă cu respectiva instituţie.
Astfel, între noiembrie 2015 şi iulie 2021, Primăria Brezoi a virat „drepturi salariale” către Alfred Schell în valoare totală de 213.056 lei. „Nu este şi nu a fost angajat al primăriei şi nu există un temei legal în baza căruia să poată realiza aceste plăţi”, au precizat surse implicate în anchetă.
Distracţia s-a rupt în 2023
Anul trecut, primăria oraşului de pe Valea Lotrului a intrat în noul an cu un grad de îndatorare de aproape 20%, mult peste plafonul de 15 procente care necesită declararea crizei financiare la nivel de localitate.
Un audit al curţii de conturi arata încă din 2022 că Primăria Brezoi funcţiona pe datorie încă de la debutul acestui deceniu.
Raportul Curţii de Conturi din acel an arată că în evidenţa contabilă a primăriei nu au fost înregistrate arierate de peste 4,4 milioane lei, sume datorate Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene ca urmare a corecţiilor aduse în cadrul proiectele având ca beneficiar oraşul Brezoi.
Culmea, suma este una care a fost trecută printr-o întreagă morişcă financiar contabilă încă din 2014, în baza unui contract încheiat cu Casvil SRL Râmnicu Vâlcea!