Inedit

Ajutor, vreau să trăiesc!

Un vâlcean diagnosticat cu obezitate morbidă cere ajutor pentru a scăpa de zecile de kilograme acumulate în plus

Deşi mulţi ar spune că e vorba de o lipsă de autocontrol, obezitatea morbidă este o boală cronică care pune în pericol viaţa a milioane de români. Conform unei statistici de anul trecut, aproape jumătate dintre femeile din România şi peste 50 la sută dintre bărbaţi se confruntă cu probleme legate de obezitate şi supraponderabilitate. Vâlceanul Nicolae Petrişor este unul dintre românii care de un deceniu se confruntă cu această problemă. A cheltuit o mulţime de bani de-a lungul anilor pentru a scăpa de kilogramele în plus care i-au transformat viaţa într-un coşmar, dar, în ciuda acestor eforturi, acum, la 49 de ani, a ajuns să cântărească 190 de kilograme. Singura speranţă care i-a mai rămas este o operaţie chirurgicală de micşorare a stomacului, dar pentru aceasta are nevoie de 15 mii de euro.

Micşorarea stomacului, singura variantă care i-a mai rămas

Nicolae Petrişor lucrează de 24 de ani la SC ETA SA. De 10 ani se confruntă cu această problemă legată de obezitate, timp în care a încercat şi celelalte metode de scădere ponderală, fără rezultate spectaculoase însă. De la 200 de kilograme cât cântărea în martie 2009, a ajuns în august acelaşi an să cântărească 162 de kilograme, dar acum, la cei 1,68 de metri înălţime, a ajuns să cântărească din nou 190 de kilograme. Singura speranţă care i-a mai rămas este chirurgia bariatrică. „Sunt 10 ani de luptă zadarnică cu kilogramele, timp în care am fost la Institutul CI Parhon, la Spitalul Colentina, la Spitalul Judeţean Vâlcea, analize peste analize. Alte intervenţii chirurgicale generate de diagnosticul iniţial, cu resurse financiare din salarii, împrumuturi la bănci, de la părinţi şi rude, care cumulate depăşesc cu mult suma de care am nevoie acum… Cu un venit net de 380 de euro pe lună îmi este imposibil să adun această sumă, iar în oraşul nostru nu poţi să găseşti un al doilea job pentru creşterea puterii financiare… În activitatea mea am executat foarte multe lucrări pe diverse teme, dar nici prin minte nu mi-ar fi trecut că o să fiu nevoit să cer sprijin financiar”, mărturiseşte bărbatul.

De la 200 de kilograme cât cântărea în martie 2009, a ajuns în august acelaşi an să cântărească 162 de kilograme, dar acum, la cei 1,68 de metri înălţime, a ajuns să cântărească din nou 190 de kilograme.

„Vreau să trăiesc!”

A ales să ceară ajutor financiar pentru că vrea să trăiască. În cazul obezităţii morbide speranţa de viaţă lungă este zero. Pe lângă coşmarul kilogramelor în plus, care sunt cauza unor depresii puternice cauzate de respingerea şi discriminarea societăţii, această boală poate cauza diabet, boli de inimă şi respiratorii şi alte afecţiuni la fel de grave. „Am apelat acum, pentru că am constatat că, pe măsură ce trece timpul, situaţia mea se înrăutăţeşte încet, dar sigur şi nu-mi doresc să ajung în stadiul în care nimeni nu mai are ce face. Am stat de vorbă cu domnul profesor Apostol Florin, de la Liceul Ferdinand din Râmnicu Vâlcea, care la 61 de ani, cu speranţa de viaţă 0, a făcut aceeaşi operaţie şi într-un an a ajuns de la 215 kg la 145 şi cu atâta euforie îmi spunea că o să meargă să facă şi a doua operaţie (îndepărtarea şorţului prin abdominoplastie) pentru că o să mai piardă 25-30 de kilograme. Pa faţa dumnealui am citit atâta bucurie şi o imensă poftă de viaţă încât, cu toată frica pe care o am, de-abia aştept să încep să pierd şi eu kilogramele care mi-au transformat viaţa într-un coşmar şi să pot spune senin şi fără teamă că pot ieşi liniştit la pensie la 65 de ani de la SC ETA SA Râmnicu Vâlcea. Ştiu că în situaţia mea sunt foarte mulţi, unii mai tineri ca mine, alţii mai bolnavi ca mine şi mai ştiu că în asemenea cazuri nu poţi discerne şi mai ştiu că nu putem fi ajutaţi toţi, dar… speranţa moare ultima”, mai spune Nicolae Petrişor. Cei care vor să-l ajute să trăiască pot să doneze bani în conturi deschise pe numele lui la Raiffeisen Bank Râmnicu Vâlcea: în lei: RO74RZBR0000060002371196 sau în euro: RO09RZBR0000060015048908.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...