Revolutia din 1989 iscata la Iaşi,unde a fost reprimată cu promptitudine (scriitorul Casia Maria Spiridon alaturi de atii initiatori a fost condamnat la moarte) , izbucnită apoi in fortă la Timisoara, după care a urmat Bucurestiul (si aici reprimată iniţial), a cuprins rapid intreaga tara. O serie de localitati în care a curs sange isi revendica titulatura de ,,oraş martir, punând chiar tablite cu această menţiune la intrarea in oraşele respective.
A curs multa cerneala si s-au epuizat multe pixuri pentru relatarea evenimentelor de atunci cu mai mult sau mai puţină acurateţe. INCA NU S-A SCRIS NICI O CARTE DESPRE Revolutia de la Valcea. Acesta este scopul prezentului demers.
In ziua de 23 decembrie 2023 am venit la Râmnicu Valcea spre a nu pierde ceremonia comemorării eroilor valceni care au murit la revolutia din decembrie 1989. A fost emoţionant. Fanfara militara a avut o prestaţie de înaltă clasa, iar Prefectul judetului, si Primarul urbei au tinut cuvantari memorabile, după ce Sfintia Sa Episcopul Varsanufie, a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei 14 valceni cazuti la revolutie. Mulţimea adunata, plasată in careu pe esplanade de la capătul vestic al Bulevardului, sub dealul Capela, a fost patrunsa de emotie. Am redat doar esenta evenimentului.
Desi am insistat in repetate randuri pe langa Prefect (Oprea) sa iniţieze sadirea unui pâlc de copaci, fiecare purtand numele unui erou de la revoluţie sau din închisorile comuniste, nu am avut nici o reuşită.
În Revolutia din 1821, ca si in cea din 1848, oraşul Ramnicu Valcea, Drăgăsani si alte localităţi au jucat un rol dintre cele mai importante (de pildă sfinţirea drapelului revolutiei pasoptiste in Biserica Toti Sfintii, inul Desteapta-te Romane rasunand in parcul Zavoi etc). Conacul familiei lui Nicolae Bălcescu, marele patriot si revolutionar se afla la cativa kilometri de Valcea.
A sosit vremea sa apara o carte in paginile careia sa aflam date exacte despre modul in care s-a desfasurat revoluţia din decembrie 1989 pana cand s-a proclamat Victoria revolutiei. Exista la Valcea istorici de seama, ziaristi (multi profesionisti stipendiaţi) dar si oameni de condei care pot realiza aceasta operă necesara, reconstituind faptele indeosebi pe bază de mărturii.
Sperăm ca acest anunţ iniţiator va fi difuzat către toţi primarii si consilierii din judeţ, o modalitate optimă si facilă fiind prin baza de date a Bibliotecii Judetene. De redactarea volumului va avea cine sa se ocupe.