Actualitate

DSVSA Vâlcea, cu ochii pe transporturile de animale

• Focarele de pestă ovină din Banat şi Dobrogea au dus deja la ucidere a peste 200.000 de oi şi capre

Nu avem cazuri de pestă ovină înregistrate în judeţul Vâlcea, dau asigurări reprezentanţii DSVSA, dar inspectorii direcţiei sunt în priză în această perioadă.

Controlul transporturilor de animale pe căile rutiere a devenit mult mai strict în ultimele săptămâni, după cum anunţă directorul DSVSA Vâlcea, Dan Ion Tudor.

Acţiuni în forţă după reluarea circulaţiei pe Valea Oltului

„Pentru moment, echipele noastre verifică documentele de provenienţă şi destinaţia animalelor aflate în tranziyt pe raza judeţului. Vom avea acţiuni mai ample, cu filtre rutiere dese, odată ce se va relua circulaţia diurnă pe Valea Oltului. Oricum, îi rugăm pe fermieri să fie conştienţi de riscul răspândirii acestei boli şi să fie atenţi la traficul de animale din zonă”, spune directorul executiv al DSVSA Vâlcea.

Conform acestuia, deocamdată nu s-a comunicat o decizie de suspendare a activităţii târgurilor de animale, mai ales a celor tradiţionale din Vaideeni şi Ţara Loviştei, zone pastorale de tradiţie din Vâlcea, dar totul ţine de modul în care va evolua epidemia de pestă ovină în următoarele săptămâni.

Primar supărat: „Să ne mai explice şi cum apar bolile ăstea!”

Eveniment tradiţional în comunitatea pastorală din Vaideeni şi din zonele limitrofe, Târgul de animale găzduit de comuna vâlceană este organizat în primul weekend de după mijlocul lunii septembrie. Marcheză coborârea oilor de la munte şi pregătirea acestora pentru iernat, iar pentru păstorii locali, care administrează turme ce însumează 120.000 capete, semnificaţia manifestării este deosebite.

Anul acesta însă, primarul comunei, Daniel Băluţă, se arată tot mai dezamăgit de modul în care autorităţile sanitar veterinare tratează problema. „Există un risc de a suspenda iarăşi târgul tradiţional de animale. Nu spun că alerta nu este reală, dar vreau să ne mai explice şi cum apar bolile ăstea! Nu avem niciun focar 0, nu ştim cum a fost transmisă iniţial, nu ştim care sunt măsurile de reducerea riscului de transmitere. Prea apar aşa boli la animale peste noapte: pesta porcină înainte de Crăciun, pesta ovină în plin moment de export de carne de oaie sau de capră. Să mai vină şi cu lămuriri, nu doar cu decizii de suspendare a unor evenimente sau de ucidere a animalelor din ferme. Fermierii sunt deja la limita supravieţuirii”, spune primarul Băluţă.

Între 2018 şi 2023, Târgul de Animale din Vaideeni şi-a suspendat activitatea, ca urmare a alertelor de Pestă Porcină Africană, a bolii „Blue Tongue” la rumegătoare şi a restricţiilor induse de pandemia COVID-19.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...