Actualitate

Modelele portului tradiţional din Oltenia, obiect de studiu pentru un doctorand la London College of Fashion

Elena Călin, doctorand la London College of Fashion, vine în zona Vaideeni pentru a studia simbolistica modelelor tradiţionale de pe straiele populare româneşti.

Studiul vine şi ca urmare a scandalului imens declanşat după copiere modelelor de ţesături tradiţionale în creaţiile casei Louis Vuitton de anul acesta. De la sfârşitul lunii iunie, mai multe instituţii au lansat campania „Give Credit/Recunoaşte Originea”, tocmai pentru a proteja identitatea culturală a ţesăturilor tradiţionale.

Meşteşuguri protejate

„Cercetarea Elenei Călin îşi propune să exploreze şi să decodifice simbolismul, naraţiunile istorice şi vii ale costumelor tradiţionale olteneşti printr-o analiză aprofundată a tradiţiilor culturale, semnificaţiilor şi sistemelor de credinţe, concentrându-se pe originile, poveştile orale, materialele şi tehnicile acestora. Prin investigarea modului în care elementele costumelor tradiţionale pot fi integrate în designul contemporan, se asigură o conexiune dinamică şi durabilă cu moştenirea culturală. Scopul cercetării doamnei Elena Călin este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa conservării meşteşugurilor şi tehnicilor textile tradiţionale pentru sustenabilitatea culturală şi conservarea patrimoniului, din zona Vaideeni”, arată Asociaţia Culturală „Moştenitorii”, din Vaideeni, Vâlcea.

O primă întâlnire a Elenei Călin cu ţesătoarele din comuna vâlceană va avea loc astăzi, 29 iulie, la ateliere din cadrul Muzeului satului din Vaideeni (fosta Şcoală din Comună).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...