La Ţară

Migraţia rural-urban continuă. Populaţia tânără pleacă din sate, vin pensionarii din oraş - studiu

Conform unui studiu realizat pe platformele Storia şi OLX Imobiliare, 39% dintre locuitorii din mediul rural intenţionează să se mute în mediul urban în următorul an pentru a fi mai aproape de locul de muncă şi pentru a beneficia de mai multe oportunităţi educaţionale şi servicii medicale.

Pe de altă parte, mulţi dintre locuitorii din mediul urban (35%) declară că nu s-ar muta în mediul rural. În mare parte, aceştia au ajuns la vârsta pensionării.

Locul de muncă, motivul plecării de la ţară

Apropierea de locul de muncă este motivul principal pentru care 54% dintre respondenţi aleg să trăiască în mediul urban. Accesul la facilităţi medicale este esenţial pentru 49% dintre participanţi, în timp ce facilităţile de shopping atrag 44% dintre aceştia. 43% dintre ei apreciază accesul la facilităţi de petrecere a timpului liber, cum ar fi parcurile sau restaurantele. Oportunităţile educaţionale sunt importante pentru 42%, urmate de transportul public bine dezvoltat, care a fost ales de către 39% dintre respondenţi. De asemenea, oportunităţile legate de carieră atrag 37% dintre respondenţi, iar accesul la infrastructură şi tehnologie avansată, inclusiv internet de mare viteză, este apreciat de 36% dintre locuitori.

Printre alte motive alese de respondenţi se mai enumeră şi: proximitatea faţă de prieteni şi familie care locuiesc în oraş (35% dintre respondenţi), opţiuni diverse de locuinţe (32%) şi accesul la servicii sportive sau servicii de înfrumuseţare (25%).

Întrebaţi dacă s-ar muta în mediul rural, 35% dintre respondenţi au declarat că nu şi-ar dori să facă această schimbare. Totuşi, 21% dintre respondenţi şi-ar dori să se mute în decursul următorului an, iar 7% în următorii 2-5 ani. În plus, 20% dintre participanţi intenţionează să se mute, dar nu au stabilit încă un moment exact pentru această schimbare, iar 17% declară că sunt indecişi cu privire la acest aspect.

Aer curat şi linişte

„În urma studiului desfăşurat de noi, observăm că locuitorii din mediul rural doresc să se mute în mediul urban pentru a avea acces la diverse facilităţi, precum oportunităţi educaţionale, servicii medicale de calitate şi opţiuni variate de petrecere a timpului liber. În contrast, o mare parte dintre cei care locuiesc în prezent în mediul urban nu intenţionează să se mute în rural. Totuşi, dintre cei care doresc să facă această schimbare, mulţi aleg perioada pensionării ca moment ideal pentru a se reloca. Referitor la zonele rurale preferate, majoritatea ar alege să se mute lângă oraşe mari, urmate de zone montane şi, în cele din urmă, în sate tradiţionale, departe de aglomeraţie”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia &OLX Imobiliare.

Motivul principal pentru care mulţi ar alege să se mute în mediul rural este aerul curat, menţionat de 70% dintre respondenţi. Aproape la fel de mulţi, 69%, sunt atraşi de liniştea pe care o oferă viaţa rurală. Posibilitatea de a avea o grădină sau un teren propriu este un motiv semnificativ pentru 57% dintre participanţi, în timp ce 55% apreciază apropierea de natură şi traficul redus (46%).

Cei mai mulţi (39%) consideră pensionarea ca fiind perioada ideală pentru a se muta în mediul rural. Aproximativ 27% ar prefera să facă această schimbare în perioada de mijloc a carierei, între 30 şi 50 de ani. 13% plănuiesc mutarea după ce copiii pleacă de acasă, iar 7% doresc să facă acest pas după întemeierea unei familii. 6% văd începutul carierei, între 20 şi 30 de ani, ca fiind momentul potrivit, în timp ce 3% ar opta pentru mutarea în timpul studiilor. Alte perioade au fost menţionate de 5% dintre participanţi.

Alte motive semnificative includ: spaţiul locativ mai mare (35% dintre respondenţi), costurile mai mici de trai (30%), acces la alimente locale şi bio (22%) şi oportunitatea de a creşte animale (20%).

Bugete considerabile pentru pasul decisiv

În ceea ce priveşte bugetele disponibile, cei care caută o locuinţă în mediul urban, indiferent dacă locuiesc în prezent în urban sau rural, sunt dispuşi să cheltuiască între 50.000 şi 100.000 de euro (46% dintre respondenţi), sub 50.000 de euro (23%) sau peste 100.000 de euro (23%). 8% dintre aceştia nu şi- au decis încă bugetul final.

În acelaşi timp, cei care caută o locuinţă în mediul rural alocă, mai degrabă, bugete mai mici: 38% au bugete sub 50.000 de euro, 32% între 50.000 şi 100.000 de euro şi doar 20% peste 100.000 de euro. Totuşi, 10% dintre respondenţi sunt indecişi cu privire la bugetul disponibil.



 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...