Politică

Rădulescu, chemat să descurce iţele negocierilor din viitoarele Consilii Locale

• În cel puţin două oraşe vâlcene, candidaţii PSD învinşi la locale mizează pe sprijinul organizaţiei judeţene în negocieri pentru CL

Preşedintele PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu şi echipa sa de negociatori din organizaţia judeţeană vor avea mult de lucru în viitoarea perioadă.

În ciuda unui scor fantastic obţinut la funcţiile de primari în localităţile judeţului, pierderea altor oraşe importante din judeţ trasează noi sarcini pentru liderii PSD din Vâlcea.

Călimăneştiul, în balans fragil

La Călimăneşti, în Consiliul Local 80% din componenţa viitoare a forului legislativ este împărţită în mod egal, dar nu şi frăţeşte, între PSD şi PNL. Punctele de echilibru sunt menţinute de AUR şi USR, iar negocierile se anunţă intense.

„Da, colegii mei vorbesc chiar despre posibilitatea de a prelua eu postul de viceprimar, dar vă trebui să calculez clar aceste opţiuni. Sunt câteva luni în care vom purta negocieri. Sigur, mă aştept şi la o mână de ajutor dată de preşedintele PSD şi al Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, pentru a descurca aceste iţe ale negocierilor”, spune Mihăiţă Iacovete, pretendentul PSD la scaunul de primar rămas în posesia liberalului Florinel Constantinescu.

Conspiraţie drăgăşeneană

În municipiul Drăgăşani, situaţia este şi mai complicată. PSD are un consilier în plus faţă de învingătorul din tabăra liberală, Forţa Dreptei nu rezonează cu organizaţia locală şi judeţeană PNL, iar reprezentanţii AUR par dispuşi acum să susţină o alianţă cu social-democraţii.

„Colegii m-au mandatat să port negocierile cu celelalte forţe politice din Consiliul Local. Avem un sfert din consilieri, dar cred că voi cere ajutorul preşedintelui Rădulescu. Situaţia de aici necesită o experienţă mai mare în negocieri politice. Oricum, sunt trei luni în care vom tot avea discuţii pe această temă, aşa că mi se pare prematur să vorbim despre o alinţă majoritară în CL Drăgăşani”, spune Lucian Borţa, candidatul PSD din 09 iunie la funcţia de primar al municipiului.

Alianţe punctuale sau joc de forţă?

La fel, şi în multe comunităţi câştigate sau recâştigate de social-democraţi, consilierii locali ai liberalilor aşteptă o implicare a liderilor din organizaţia judeţeană pentru obţinerea unor avantaje politice pentru următorii 4 ani. Întrebarea este: alianţele din toamna acestui an vor fi punctuale sau permanente?

„Sunt trei luni în faţă. Să nu ne grăbim! Vom decide dacă negocierile vor fi purtate de organizaţia judeţeană, de liderii zonali sau de organizaţia locală, după fiecare caz în parte”, spune deputatul Cristian Buican, preşedinte PNL Vâlcea.

Acesta însă a reuşit să taie orice punte de comunicare între el şi liderii PSD din Vâlcea, iar varianta deciziilor luate de organizaţiile PNL din fiecare localitate vâlcea pare mult mai probabilă.

Din tabăra cealaltă, Remus Grigorescu, sociolog, consideră mult mai normală varianta negocierilor punctuale pe proiectele majore din fiecare comunitate.

„PNL va rămâne izolat. Nu văd cum ar putea deschide uşa unor negocieri cu noi sau cu alte partide, prin prisma mesajelor de campanie răspândite în online de liderul judeţean al partidului. Pe de altă parte, negocierile purtate între consilieri locali, în vederea susţinerii unor proiecte de interes comun pentru fiecare comunitate locală, dau semnul unei reveniri la normalitate, la o democraţie exercitată prin forurile deliberative locale”, spune acesta.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...