Iniţiat abia în 2023, la iniţiativa membrilor Asociaţiei Kogayon şi a partenerilor din zona depresiunii Horezu, Festivalul Licuricilor de la Costeşti, Vâlcea va avea anul acesta două ediţii consecutive.
Festivalul va debuta pe 04 iulie şi va fi reluat weekendul următor, din 11 iulie.
La vânătoare de licurici
Faţă de ediţia de anul trecut, Festivalul Licuricilor a evoluat mult. Prezenţa masivă a unor vizitatori din oraşe precum Craiova, Sibiu, Târgu Jiu sau Bucureşti i-a făcut pe organizatori să dezvolte evenimentul şi să îl ducă la un nivel de servicii complexe oferite participanţilor.
S-au pus în vânzare pachete all inclusive de tip Platinum, Gold sau Special Platinum cu cazări oferite în Costeşti, Horezu sau Băile Govora.
Prin poienile Costeştiului, la poalele muntelui Buila-Vânturariţa, participanţii la festival vor putea desluşi tainele olăritului, vor avea parte de iniţiere în arta ţesutului tradiţional, a prelucrării lemnului, a culegerii ierburilor aromatice din natură sau a desluşirii tainelor gastronomiei olteneşti.
Mesele de prânz şi cina vor fi servite tot în stil tradiţional la Hanul Vatra, iar pasionaţii de plimbări vor putea opta pentru ture cu bicicleta prin sat şi împrejurimi sau direct în şaua cailor pe care îi aduc aici reprezentanţii Clubului Călărie Fraţii Lupi.
Seara, proiecţiile de film, vânătoarea de licurici şi atelierele de fotografe nocturnă vor pigmenta şi mai mult programul divers al festivalului.
Experienţă multidimensională
„Am încercat să creăm o experienţă multidimensională ce îmbină distracţia şi explorarea naturii cu descoperirea culturii locale prin gastronomie, muzică şi poveşti”, explică Florin Stoican, omul din spatele ideii inedite a Festivalului Licuricilor.
Festivalul, de tip family friendly, are o întreagă tabără amenajată pentru a-i primi pe cei dornici de experienţe inedite, atât din punct de vedere gastronomic, cât şi perspectiva (re)descoperirii naturii cu alţi ochi.
„Începutul lui iulie este perioada anului în care lumina licuricilor se poate vedea cu ochiul liber, iar în luminişurile din regiune populaţia acestora este sănătoasă şi impresionantă, deşi poluarea îi ameninţă peste tot în lume”, mai spune reprezentantul Asociaţiei Kogayon.