Special

Elevii olteni, „virgini” în accesarea burselor private

Deşi din rândul lor ies nume de top în diverse domenii, elevii din Oltenia nu reuşesc să atragă atenţia fundaţiilor care oferă premii de excelenţă

Cu zeci de nume „grele” în diverse domenii, ieşite încă de pe băncile şcolilor, elevii din regiunea Olteniei nu se omoară să depună CV-uri pe adresele firmelor sau fundaţiilor şi asociaţiilor care sponsorizează şi premiază excelenţa. Ici colo, se mai găsesc câteva cazuri răzleţe prin Vâlcea şi Mehedinţi, dar care par mai degrabă exemple ce tind să confirme regula. Până şi reprezentantul Consiliului Regional al Elevilor, Teodor Blidaru, confirmă cu tristeţe acest adevăr.

Craiovenii, rămaşi în grija rotaryenilor

Bursele private în Craiova au ajuns să fie la fel de dese precum firmele care declară la sfârşitul anului un profit cât de cât mare. Dacă până în anul 2008 bursele destinate elevilor erau mai dese, odată cu venirea crizei acestea s-au diminuat, iar în anul 2013 un singur club din Craiova mai acordă aceste burse, clubul Rotary. Unul din liceele care se bucură de aceste burse este Colegiul Naţional Elena Cuza, unul dintre cele mai renumite colegii din Craiova.
„În perioada 2004-2008 am avut constant un număr de trei burse private oferite de un agent economic din Craiova, al cărui cuantum pentru o bursă era de 250 de lei sau două milioane cinci sute în banii de pe vremea aceea. După aceea, în perioada 2008 – 2011 am avut o bursă privată cu dedicaţie pentru cel mai bun rezultat din şcoală la disciplina istorie, în cuantum de 150 de lei. Din 2008, atunci când a început problema cu criza economică, singurele burse private pe care le-am avut în şcoală până în decembrie 2012 au fost bursele oferite de Fundaţia Dinu Patriciu. Este vorba de un număr de 23 de burse, pe care le-au obţinut copiii cu rezultate foarte bune la învăţătură şi care au avut posibilităţi materiale modeste.
În anul şcolar 2011-2012 am avut un număr de şapte burse oferite de Clubul Rotary, în cuantum de 300 de lei, burse luate pe acelaşi criteriu al nivelului de învăţătură, care trebuia să fie foarte bun şi cu posibilităţi materiale reduse”, a declarat Mircea Năstase, directorul Colegiului Naţional Elena Cuza.

Clubul Rotary, singurul care oferă burse private în anul 2013

Criza s-a simţit adânc anul trecut, iar în 2013, singurii care susţin elevii săraci, dar cu rezultate bune la învăţătură sunt cei de la Clubul Rotary. „Pentru anul acesta financiar 2013, avem certitudinea că vom mai obţine cinci burse private de la Clubul Rotary Craiova pentru copiii cu rezultate excelente la învăţătură şi cu posibilităţi materiale modeste. Din câte vedeţi, numărul de burse de la privat este foarte mic în comparaţie cu numărul de burse oferite de Consiliul Local, coroborat cu Legea Educaţiei Naţionale, unde numărul de burse este foarte mare, însă cuantumul e mic. Noi am încercat, în discuţia cu toate firmele private şi cu toţi agenţii economici, să îi convingem că un cuantum de 300-350 de lei este un minim necesar pentru un copil pentru a putea sta la internat, ca să aibă casa şi masa asigurată, astfel încât să nu fie tentat să se întoarcă în mediul din care provine sau într-o unitate liceală aflată în apropierea casei, considerând că oferta educaţională pe care o avem noi aici este mai bună decât a unui liceu din Segarcea, Calafat sau Filişi şi să îi ţinem aproape de acest liceu, ca după aceea să aibă o altă traiectorie spre învăţământul universitar. E normal ca elevii să se bucure ori de câte ori aceste burse vin la noi în liceu, iar asta îi şi motivează să înveţe mai mult. Problema este că aceste burse private sunt sporadice şi nu sunt constante. Este pobibil ca, spre exemplu, în clasa a X-a să obţii o bursă privată de la un agent economic sau cum am dat exemplu, Clubul Rotary, dar, ţinând cont că situaţia economică care la ora actuală este cum este, elevii nu pot, din păcate, să mizeze pe o constanţă a acestor burse şi o perspectivă până la finalizarea cursurilor liceale.

Un părinte a avut reticenţe cu privire la aceste burse

Se spune că pădure fără uscături nu se poate, iar acest proverb s-a dovedit a fi valabil şi pentru un părinte care a nceput să devină suspicios în legătură cu aceste burse. Cazul a fost unul izolat şi s-a terminat cu bine în cele din urmă. „În ceea ce priveşte părinţii, am avut o singură discuţie prin 2007, în sensul că la unul din părinţi îi era teamă că această bursă privată îl leagă de agentul economic respectiv. Nici nu s-a pus problema de felul acesta, din contră, agentul economic respectiv a oferit bursele tocmai să vină în ajutorul părinţilor, nu să îl lege de firma respectivă pe copil şi să îl oblige cu ceva. La noi în şcoală nu s-a pus niciodată problema ca un agent economic să impună ca un elev bursier, cu bursă privată de la respectiva firmă, să impună ca elevul să se angajeze la el, dar există licee industriale şi colegii tehnice unde se poate pune această problemă şi unde aş vedea-o chiar normală, adică dacă te iau şi te cresc din clasa a IX-a sau din anul întâi de şcoală profesională, îţi subvenţionez o bursă echivalentă cu cazarea şi masa în oraş prin care eu scutesc părintele de aceste cheltuieli materiale şi copilul tău dovedeşte că este bun şi corespunde standardelor pe care eu mi le doresc la acea instituţie sau la acea firmă, pot să îi fac un contract în continuare şi fără alte obligaţii, dar în general agenţii economici ar trebui să îşi recruteze din rândurile elevilor cărora le dau burse”, a mai declarat Mircea Năstase, directorul de la Colegiul Naţional Elena Cuza.

Rotary sprijină şi elevii din Carol I

Pe lângă elevii din Elena Cuza, Clubul Rotary sprijină financiar şi elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură din liceul Carol I. „Liceul nostru are un număr de cinci burse private care se acordă de către Clubul Rotary copiilor din Carol care sunt foarte buni la învăţătură, olimpici dar care au o situaţie materială foarte slabă şi nu au posibilităţi de a se întreţine, iar atunci sunt ajutaţi cu aceste burse de 300 de lei pe lună timp de şase luni. Aceste burse oferite de Clubul Roatry s-au mai oferit şi anul trecut, dar au fost mai puţine, trei la număr. Pentru copii este un ajutor extraordinar, cu atât mai mult cu cât ei au părinţii şomeri sau numai unul lucrează, fie sunt mai mulţi fraţi la părinţi şi astfel nu depăşesc 200 de lei pe cap de membru de familie. Aceste burse vin astfel foarte bine şi le sunt de foarte mare ajutor, îşi iau calculatoare, rechizite, îmbrăcăminte, pentru că altfel poate situaţia lor materială nu le-ar permite să îşi ia toate acestea. Părinţii sunt de altfel la fel de bucuroşi de acest ajutor şi în felul acesta îi şi impulsionează pe copii să înveţe din ce în ce mai bine pentru a putea să ia şi în anul următor această bursă Rotary. Bursele se acordă pentru toţi elevii din clasa a V-a până în clasa a XII-a. La gimnaziu nu prea avem copii care să se încadreze la aceste burse, să fie olimpici şi să aibă o situaţie materială mai precară, dar la liceu avem”, a declarat directoarea Colegiului Carol I, Luminita Thorwächter.

Din Severin, pe malurile Tamisei

Ca să poată să ajungă să studieze la Colegiul Whitgift din Londra, una dintre cele mai prestiogioase unităţi de învăţământ din lume, elevul Ştefan Andrei de la Colegiul „Traian” din Drobeta Turnu Severin a trecut cu brio printr-o serie de examene şi teste deloc uşoare. Bursa câştigată de inteligentul Andrei este oferită de statul britanic mai exact de „Consorţiul Colegiilor Private din Anglia”. Numai taxele şcolare pe un an se ridică aici la 15.000 de euro, la care se mai adaugă cheltuieli de masă, cazare etc. Pentru că a învăţat foarte bine în clasa a XI-a şi a trecut încă un test, Andrei beneficiază de „prelungire” de un an de zile pentru a termina în Anglia clasa a XII-a. Şi dacă va continua să înveţe la fel are perspective să fie „recrutat” pentru una dintre facultăţi. Mama lui Andrei este directorul Colegiului „Traian” din Severin, profesor doctor în matematică Manuela Prajea. Ea ne-a spus despre singurul copil că nici pe departe nu este un tocilar, ci „seamănă cu mine, deştept şi mă mândresc cu el”. ISJ Mehedinţi nu are niciun fel de statistică sau evidenţă cu elevii de liceu din judeţ care beneficiază de burse private de studiu sau care s-au înscris într-o astfel de competiţie. „Nu ştiu dacă avem aşa ceva noi. Vorbiţi cu purtătorul de cuvânt, să verifice”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Marian Şuţă. „Nu ştim să avem vreun elev la o bursă privată. Nu avem o evidenţă de acest tip. Vorbiţi pe la licee cu directorii, că poate ei vă lămuresc!”, ne-a „lămurit” purtătorul de cuvânt al ISJ Mehedinţi, Daniela Jenaru.

"Am solicitat o evidenţă generală a bursierilor din sistemul pre-universitar din Vâlcea pentru o mai bună analiză a situaţiei.", Remus Grigorescu, inspector general adjunct ISJ Vâlcea

Ştefan Andei - de la Colegiul Traian, la Colegiul Whitgift

Profesor doctor Manuela Prajea, directorul celui mai prestigios liceu din Mehedinţi, Colegiul Naţional Traian, ne-a spus că singurul elev al unităţii de învăţământ care beneficiază de o bursă privată de studii este chiar fiul ei, Ştefan Andrei. Bursa obţinută de Andrei pentru Colegiul Whitgift este dată de către „Consorţiul Colegiilor Private din Anglia” pe un an de zile, cu drept de prelungire de un an şi apoi dacă treci un examen deloc uşor, poţi rămâne la una din facultăţile de acolo, tot pe banii englezilor. Pentru că a fost un elev silitor, Ştefan Andrei a mai obţinut un an de prelungire a bursei. Clasa a XI-a a absolvit-o acolo şi acum este în clasa a XII-a tot la colegiul din Anglia. Mama lui ne-a povestit cum se poate obţine o astfel de bursă. „Când era în clasa a X-a, Andrei s-a prezentat la un interviu care se ţine anual de către Junior Achievement, o organizaţie care sprijină învăţământul. Interviul are loc în fiecare an, în decembrie, la Bucureşti şi se desfăşoară pe mai multe etape. Este vorba despre selecţia CV-urilor, eseu în limba engleză şi interviu cu reprezentanţii Consorţiului Colegiilor Private din Marea Britanie. Când s-a înscris el, au fost în finală 200 pe ţară, din care doar 3 au fost declaraţi câştigători. Astfel Andrei a obţinut bursa pe un an din partea consorţiului şi ulterior şcoala respectivă, Colegiul din Anglia, i-a acordat o prelungire de un an în vederea susţinerii bacalaureatului internaţional. Acesta este o formă de bacalaureat organizat de Suedia şi se ţine în mai multe locaţii de pe glob. Selecţia e riguroasă, pe punctaj. Punctajul maxim e de 45 de puncte, la 7 discipline, 4 nivel A, 3 nivel B. Dacă va obţine cel puţin 38-40 de puncte, universităţile din Anglia îi vor propune oferte de burse de studii. Normal că îl voi lăsa în continuare”, ne-a declarat profesor doctor Manuela Prajea.

Colegiul Traian mai are doi elevi care aşteaptă bursa

Manuela Prajea ne-a spus că unitatea şcolară pe care o conduce mai are doi elevi care au dat examen în decembrie 2012 şi aşteaptă să primească veşti la fel de bune ca Andrei al ei. „Mai avem 2 elevi care au dat testul în decembrie 2012 pentru o bursă privată şi care aşteaptă răspuns prin luna februarie 2013. Ei sunt Cebuc Vlad şi Andreea Trişaru, ambii de la clasa a X-a. Dacă au şanse, şi eu sper să aibă, vom merge pentru clasa a XI-a în Anglia, pentru un an, cu drept de prelungire. Şi în anul 2011 am avut o elevă care a dat acest test în decembrie. O cheamă Maria Turturea. Dar competiţia a fost acerbă şi n-a fost să fie. Sperăm ca anul acesta să primim răspuns pozitiv pentru cei doi”, ne-a declarat Manuela Prajea.

„Costurile sunt de 15.000 euro doar şcolarizarea”

Tot Manuela Prajea ne-a povestit că, din câte a aflat de la Andrei, costurile bursei obţinute de el se ridică la 15.000 de euro numai taxele şcolare anuale, fără masă şi cazare. Tot englezii îi achită şi masa şi cazarea. „Doar transportul în ţară îl plătesc eu, ca părinte, în rest totul este gratuit. Sunt mândră de el. Seamănă deştept ca mine! Şi să ştiţi că nu este un tocilar! Nici pe departe! După ore face sport, este în echipa de fotbal a Colegiului, face înot, merge la pescuit. Mi-a povestit că este impresionat de ordinea, disciplina şi seriozitatea de acolo, de faptul că profesorii sunt foarte apropiaţi de elevi. Acolo unde este el mai e un japonez, un polonez, încă un român şi un ceh. Stau câte 2 elevi în cameră la internat. Au cu ei un profesor coordonator care locuieşte cu ei în internat şi cu familia lui. Mănâncă împreună, petrec sărbătorile, socializează. Acolo se vorbeşte numai în limba engleză”, ne-a mai spus mama lui Andrei, Manuela Prajea.

„Bursele nu sunt îndeajuns mediatizate”

Reprezentantul Consiliului Regional al Elevilor, Teodor Blidaru, susţine că lipsa de apetenţă a elevilor din regiune în „vânarea” acestor oportunităţi este cauzată şi de slaba mediatizare a lor. „Nu ştiu neapărat dacă este vina elevilor, a părinţilor sau chiar a profesorilor că nu avem un număr mare de beneficiari ai burselor private. Eu cred că ţine şi de o slabă mediatizare a acestor oportunităţi. Pe de altă parte, întâlnim cazuri în care dosarele depuse nu corespund cerinţelor cluburilor sau fundaţiilor care oferă finanţarea studiilor. Chiar la începutul acestei luni am primit un e-mail de la o elevă din Râmnicu Vâlcea în care eram sesizat că dosarul întocmit de ea şi transmis prin intermediul şcolii pentru o astfel de aplicaţie a fost greşit de către profesori. Rămâne să verificăm acest aspect. Deocamdată este singular. În rest, constat şi eu că nu se face prea mult tam-tam în şcoli de aceste burse private”, declară preşedintele Consiliului Regional al Elevilor Oltenia.

Inspectoratul Şcolar abia a demarat evidenţa

Inspectorul general-adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Vâlcea, Remus Grigorescu, recunoaşte că abia de curând au început să ţină o evidenţă a beneficiarilor burselor private din şcolile vâlcene. „Este un aspect care ne interesează şi pe noi în foarte mare măsură. Am solicitat o evidenţă generală a bursierilor din sistemul pre-universitar din Vâlcea pentru o mai bună analiză a situaţiei. Sunt cazuri în care firme private apelează la noi pentru a mediatiza oferta lor de sprijin a tinerilor. Am avut chiar în decembrie o astfel de acţiune, în care trei elevi au beneficiat de burse de excelenţă din partea unei societăţi comerciale din Vâlcea”, explică adjunctul Grigorescu.
„Nu ştiam că avem atâţia elevi talentaţi”
Iniţiat ca o măsură de recunoaştere a excelenţei în şcolile vâlcene, programul de burse private pus la punct de SC Avicarvil SA doreşte să devină o tradiţie. „Timp de un an, trei elevi selectaţi după un concurs de dosare vor beneficia de bursele acordate de firma noastră. Noi ne dorim ca această iniţiativă să devină o tradiţie anuală. Ne-a bucurat că am primit un număr mare de dosare, dar ne-a surprins şi mai plăcut să vedem câţi elevi talentaţi avem în judeţ. Sunt foarte mulţi cu impresionante rezultate obţinute peste hotare. În total am primit 54 de dosare, aduse fie de către elevi, fie de către părinţii lor. Am beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar în mediatizarea acestei oferte”, explică Laura Alexa, PR-ul celor de la Avicarvil. Cei trei vâlceni care şi-au adjudecat bursele puse la bătaie de agentul economic vâlcean sunt: Alexandru Şerban, Cristina Răban şi Laurenţiu Ploscaru.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...