Inedit

„Onoarea” Olteniei, împărţită între politicieni, artişti, sportivi şi feţe bisericeşti

Băsescu, transformat în „marinar de apă dulce” în Severin; Gutău, cetăţean de onoare dintr-o pură întâmplare

Edilii perindaţi de-a lungul anilor la cârma municipiilor reşedinţă de judeţ din Oltenia au iniţiat mai timid sau mai în forţă moda acordării titlurilor de „Cetăţean de Onoare” pentru diverse personalităţi care şi-au pus amprenta asupra oraşelor respective. Printre artişti, filosofi, sportivi de talie mondială, feţe bisericeşti mai mult sau mai puţin pătate, au intrat de-a valma şi numele unor lideri politici naţionali sau locali. În goana de a gâdila orgoliul mai marilor din partid sau de a miza pe sprijinul larg al maselor, edilii au oferit titlurile amintite şi unor personaje precum Traian Băsescu, Elena Udrea, Vasile Blaga, Manuela Mitrea sau primarul condamnat Mircia Gutău. Spre onoarea lor, niciunul nu şi-a revendicat încă drepturile conferite de acest statut: o garsonieră sau 500 de mp de teren din rezerva primăriilor.

Drobeta Turnu Severin, asaltată de toată gaşca „marinarului” Băsescu

Municipiul Drobeta Turnu Severin prin votul consilierilor locali a făcut cetăţeni de onoare pe bandă rulantă din rândul politicienilor. În funcţie de vremurile politice. Când puterea a fost la PSD, au fost făcuţi cei de la PSD. Când a guvernat PDL-ul, a venit vremea pedeliştilor. N-a scăpat nici preşedintele Traian Băsescu. Şi el a fost făcut cetăţean de onoare al Severinului. Aproape niciunul dintre aceştia nu a venit nici măcar să-şi ridice diploma. Dar nici nu s-au dat cu pretenţii să ceară spaţii comerciale, locuinţe sociale sau locuri de veci, cum le permite legea. Cel puţin aşa susţine purtătorul de cuvânt al primăriei, Gabriel Niculescu: „În afară de faptul că am sprijinit separat cu fonduri când ni s-a cerut pe fiecare caz în parte o sportivă, un scriitor şi un antrenor de box, nimeni n-a solicitat teren, loc de veci ori locuinţă socială. Nu este prevăzută pentru această categorie nici scutirea de la taxe şi impozite. Fiecare primărie face un regulament. Aici nu s-a făcut aşa ceva, repet, pentru că n-au existat solicitări”, ne-a declarat Gabriel Niculescu.

De la Manuela Mitrea, la Elena Udrea

Pe lista cetăţenilor de onoare ai Severinului se numără Traian Băsescu, Manuela Mitrea, Miron Mitrea, Vasile Blaga, Răzvan Murgeanu, Elena Udrea. Există însă şi altă categorie care merită poate cu adevărat, care nu sunt politicieni: Ileana Roma scriitor, Victor Rusu - scriitor, Romulus Cojocaru - scriitor şi avocat celebru, trecut la cele veşnice, antrenorul emerit de box Constantin Drăghici, atleta de aur Ancuţa Bobocel. „Cu ceva timp în urmă, prin votul consilierilor ,s-a aprobat o sumă de bani pentru sprijinirea revistei Luceafărul a răposatului scriitor Romulus Cojocaru, pentru domnul antrenor Drăghici suma de 10.000 lei pentru sprijinirea unei gale de box şi pentru sportiva Ancuţa Bobocel sponsorizarea pentru a merge la un concurs. În rest, CL Drobeta Turnu Severin nu a aprobat să se dea ceva la cetăţenii de onoare ai Severinului pentru că n-au existat cereri de vreun fel”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Severin, Gabriel Niculescu.

„Accidentul” Gutău

În Râmnicu Vâlcea, lista, ceva mai generoasă, cuprinde sportivi ce au făcut performanţă sub culorile clubului Oltchim sau Chimia: Edith Matei, Maria Torok Duca, Luminiţa Huţupan, Ionela Târlea. În rândul oamenilor de cultură intră: Silviu Purcărete, Dem Rădulescu, George Anca, George Ţărnea, Horia Moculescu, Răzvan Theodorescu, Virgil Ierunca, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu sau Dinu Săraru. Lista prelaţilor este compusă din arhiepiscopul Gherasim Cristea, Bartolomeu Anania şi mitropolitul Irineu. Ca figuri distincte ies în faţă guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi fostul edil al Râmnicului Mircia Gutău. Dacă în cazul lui Isărescu este menţionat „sprijinul acordat conservării şi realizării unor obiective arhitecturale de excepţie în municipiul Rm. Vâlcea”, la Mircia Gutău menţiunea pentru care i s-a acordat distincţia pare de-a dreptul hazlie: „ales în anul 2008 pentru al doilea mandat consecutiv”. Condamnat în 2010 pentru fapte de corupţie, Gutău a fost aruncat în lista de cetăţeni de onoare ai Râmnicului din pure interese populist-politice ale succesorului său, Romeo Rădulescu. Lista mai include şi alţi scriitori şi artişti plastici de valoare din Râmnicu Vâlcea, eroi martiri pe câmpul de luptă, dar şi medici români şi germani implicaţi în realizarea unei deschideri ample a oraşului către Germania, prin înfrăţirea cu localitatea Straubing.

Locuinţe nu, chermeze din când în când

Chiar dacă nu au solicitat locuinţe sau loturi de teren, cetăţenii de onoare din Râmnic mai pun din când în când municipalitatea la cheltuială. Ultimul caz a fost cel al scriitorului Dinu Săraru, sărbătorit cu fast vineri, 01 februarie, în Sala „Art Gallery” a Grand Hotel Sofianu, unde a avut loc un moment dedicat scriitorului Dinu Săraru, cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea. Deschiderea evenimentului – care s-a bucurat de o participare numeroasă – a fost făcută de primarul municipiului, Emilian Frâncu, care i-a oferit cu această ocazie placheta aniversară ”Râmnicul meu”, distincţie instituită prin Hotărârea nr. 27 a Consiliului Local întrunit – printr-o fericită coincidenţă, aşa cum a subliniat edilul-şef – chiar în ziua în care scriitorul şi-a aniversat 81 de ani de viaţă. Primarul a mai menţionat şi faptul că municipalitatea a recuperat un tiraj al cărţii ”Râmnicul meu”, scrisă de Dinu Săraru în urmă cu câţiva ani, din care toţi cei prezenţi au primit câte un exemplar.

Călimăneştenii au dat onoarea pe ruşine

Moda acordării titlurilor de „cetăţean de onoare” a prins nu doar în oraşele mai mari din regiune. Actorul Florin Zamfirescu a fost declarat în urmă cu câţiva ani cetăţean de onoare al oraşului-staţiune Călimăneşti, alături de boxerul Leonard Doroftei. Titlul onorific acordat în urmă cu un deceniu de către primarul Amuzan pugilistului aflat în culmea gloriei în competiţiile profesioniste de peste ocean s-a transformat ulterior într-o pată ruşinoasă pe obrazul locuitorilor din Călimăneşti. Deşi „Moşului” i s-a promis din start un lot de 500 mp în staţiune, nici până la această oră nu a fost împroprietărit de edili, actualului primar Florinel Constantinescu nerămânându-i decât să tragă ponoasele de pe urma „amnezicului” Amuzan.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...