Inedit

„Roşia Montană”, semnal de alarmă tras la Vâlcea

Manifestarea dedicată localităţii din Apuseni vor avea loc la Muzeul Judeţean de Istorie din oraşul Râmnicu Vâlcea

În mai multe localităţi din România, pe data de 6 februarie 2013, se va organiza o manifestare importantă denumită “Ziua Roşia Montana”. Se vrea ca prin astfel de acţiuni să se marcheze sărbătorirea atestării documentare a celei mai vechi localităţi din România, iar evenimentul are loc într-o perioadă în care localitatea Roşia Montana, situată în Munţii Apuseni, este sortită pieirii şi raderii de pe suprafaţa pământului pentru a se face în zona respectivă una dintre cele mai mari exploatări de aur cu cianuri din lume. Mai mulţi localnici, sprijiniţi de români din întreaga lume, dar şi de cetăţeni de alte naţionalităţi care înţeleg perfect pericolul dispariţiei unei asemenea localităţi, au demarat de câţiva ani campania “Salvaţi Roşia Montana”, localitate ce ar putea fi printre cele mai căutate din Europa ca atracţie turistică, aici existând galeriile romane vechi de circa 2000 de ani, galerii ce pot fi amenajate şi vizitate, ele păstrându-se într-o stare aproape perfectă peste timp.
Protest paşnic împotriva planurilor RMGC
O firmă canadiană ce şi-a pus în titulatură şi denumirea de “Roşia Montana” a început să creeze presiune faţă de autorităţi şi faţă de localnici pentru a începe lucrările ce ar distruge localitatea Roşia Montana, iar satul Corna l-ar transforma într-un lac pentru decantarea cianurilor. „Odată cu apariţia Proiectului minier de la Roşia Montană, proiectele de turism, agroturism, mici meşteşuguri tradiţionale etc. au fost practic înlăturate de pe agenda autorităţilor locale, deşi există foarte multe localităţi pe Valea Arieşului, situate pe traseul Turda - Câmpeni sau Câmpeni - Albac - Horea - Beliş - Huedin, în care turismul rural, alături de alte activităţi specifice zonei s-au dezvoltat puternic în ultimul deceniu, reprezentând deja o soluţie viabilă de dezvoltare pe termen lung. Odată cu punerea în exploatare a Proiectului minier de exploatare la suprafaţă prin cianurare există riscul ca întreg turismul din Munţii Apuseni să aibă de suferit datorită imensului baraj cu cianuri şi a potenţialelor infiltraţii în pânza freatică din întreaga zonă, fiind posibilă chiar o depopulare masivă a întregului areal”, explică profesorul Letiţia Murăruş, organizator al evenimentului în Râmnicu Vâlcea.
Muzeul de Istorie, selectat drept gazdă
La Rm. Vâlcea, marcarea Zilei Roşia Montana se va face la Muzeul Judeţean de Istorie, organizatorii având sprijinul directorului Claudiu Tulugea, precum şi susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Programul zilei începe la ora 8.30 cu primirea invitaţilor, iar la ora 9.00 este programată deschiderea festivă (oficială) a activităţii cu un discurs susţinut de prof. dr. Claudiu Tulugea. Programul propriu-zis va include proiecţia filmului documentar “Noul El Dorado”, o vizită a galeriilor Muzeului Judeţean şi a expoziţiei cu lucrări de creaţie ale elevilor participanţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...