Actualitate

Premieră în justiţia vâlceană: puşcărie pentru furt de lemne

Un vâlcean a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare pentru că a tăiat tei din Parcul Naţional Cozia

Precedent de bun augur pentru autorităţile din domeniul silvic, dar periculos pentru hoţii de lemne, care trebuie acum să se gândească de două ori înainte de unde să fure lemne. Un bărbat de 27 de ani din comuna vâlceană Racoviţa a primit doi ani şi patru luni de puşcărie după ce a tăiat mai mulţi tei dintr-o zonă mărginaşă a Parcului Naţional Cozia. În plus, responsabilii din Ministerul Mediului pregătesc o înăsprire a legislaţiei în domeniu.

Un caz aparent banal

Deşi puţine la număr, cazurile de tăieri ilegale de lemne din Parcul Naţional Cozia se întâmplă totuşi, iar vestea că unul dintre tâlharii pădurilor din judeţ a fost pedepsit pentru că a distrus o bucăţică din aria protejată i-a bucurat pe cei care se ocupă de administrarea parcului. „Aparent nu este un caz extraordinar, însă, având în vedere numărul mare de fapte care contravin legii şi care se petrec pe raza Parcului Naţional, este unul deosebit. Dacă s-a întâmplat şi a mai fost şi pedepsit, sunt convins că pedeapsa a fost cea din lege. Deşi noi ţinem destul de bine sub control paza acestei suprafeţe, uitaţi că s-a ajuns şi în ariile protejate şi dacă nu vom lua măsuri, dacă nu preîntâmpinăm tot prin legile existente aceste aspecte, ele se pot extinde. Nu e voie să se taie din aria protejată, nu e voie să se perturbe liniştea naturii, să se destabilizeze habitatul”, a precizat Pavel Prundurel, administratorul Parcului Naţional Cozia. Hoţul de lemne din parcul Cozia este un tânăr de 27 de ani din comuna Racoviţa. Marian C. a fost prins în vara anului 2011 după ce a tăiat mai mulţi copaci din specia tei dintr-o zonă tampon a parcului, aflată în proprietatea Obştii Drăgăneşti –Văratica şi trimis în judecată pentru tăierea ilegală şi furtul de arbori din fondul forestier. Potrivit poliţiştilor, prejudiciul adus de tânăr este de 2.300 de lei. La sfârşitul lunii trecute, instanţa din Brezoi şi-a dat şi verdictul în acest caz, condamnându-l pe hoţ la 2 ani şi patru luni de închisoare. „Judecătoria Brezoi a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoare faţă de C. Marian, de 27 de ani, pentru săvârşirea de infracţiuni silvice, prevăzute de art. 108 şi art.110 din codul silvic. Bărbatul este cunoscut ca principal suspect de comiterea şi a altor infracţiuni silvice. Condamnatul au fost identificat şi depus în Penitenciarul de maximă siguranţă Colibaşi, în vederea executării pedepsei”, a declarat Alina Teodorescu, purtător de cuvânt IPJ Vâlcea.

Bun de dat exemplu

"Aparent, nu este un caz extraordinar, însă, având în vedere numărul mare de fapte care contravin legii şi care se petrec pe raza Parcului Naţional, este unul deosebit.", Pavel Prundurel, administratorul Parcului Naţional Cozia

Acesta este primul caz când un hoţ de lemne din ariile protejate este condamnat la închisoare. Legislaţia actuală prevede pedeapsa pentru hoţii de lemne indiferent de unde aceştia sustrag materialul lemnos, dar până acum, deşi astfel de furturi au mai fost raportate, nu s-a luat niciodată o măsură aşa de drastică împotriva hoţilor. „Parcul este foarte bine delimitat şi atâta activitate de educaţie ecologică, de conştientizare a publicului larg am făcut încât îmi este greu să cred că nu s-a ştiut că acolo este teritoriul parcului naţional. Apoi, nu este voie să se taie de nicăieri, nu numai din ariile protejate. Scoaterile de material forestier se fac în baza unor reguli, a unor acţiuni bine stabilite. Arborii respectivi trebuie marcaţi. Cu siguranţă nu există o pedeapsă aşa de gravă în dreptul unui necunoscător, unui novice care e pentru prima dată în această situaţie. Sunt lucruri care atenuează, care ţin cont de aspectul acesta, adică dacă omul chiar nu a ştiut, se caută şi se verifică dacă a mai făcut sau nu aşa ceva”, a mai precizat Pavel Prundurel. În plus, ministrul Mediului pregăteşte o înăsprire a legislaţiei în domeniul silvic. Practic, orice furt de lemn va fi pedepsit indiferent de cantitatea tăiată, în condiţiile în care în prezent se considerată infracţiune furtul unei cantităţi de peste cinci metri cubi de lemn.

O rezervaţie naturală cu 900 de plante rare

Parcul Naţional Cozia se întinde pe o suprafaţă de 17.000 de hectare, toată aflată pe teritoriul judeţului Vâlcea. Este localizat în partea central-sudică a Carpaţilor Meridionali, din punct de vedere al clasificării, fiind o arie naturală de categoria a II-a, adică constituită în principal pentru conservarea ecosistemelor şi recreere. Aici se află peste 900 de specii de plante, cele mai multe unice în ţară. Ca şi specii rare de plante se găsesc aici faimosul mesteacăn de Cozia, salcâmul pitic, trandafirul de Cozia, irişi galbeni, floarea de colţ sau bujorul de munte. În ceea ce priveşte fauna, rezervaţia găzduieşte specii protejate de lege, precum râsul, capra neagră sau ursul. Pe stâncile mai însorite se întâlneşte şi vipera cu corn, specie rară, protejată de lege, guşterul, şopârla de munte, şarpele de apă, scorpionul mic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...