Actualitate

Începe sezonul dezastrelor naturale în sud-vestul Vâlcii

Două localităţi din zonele de exploatare minieră, lovite de blestemul alunecărilor de teren

Oraşul Berbeşti şi comuna Stroeşti, din sud-vestul judeţului Vâlcea, par să nu mai iasă din zodia neagră a calamităţilor naturale. Din 2011 şi până în prezent, administraţiile din cele două localităţi se zbat să limiteze efectele alunecărilor de teren din zonă şi, în acelaşi timp, să obţină fondurile necesare unor lucrări de drenaj şi consolidare a terenului din zonă. O nouă vizită a specialiştilor din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a relevat măsurile ce ar trebui întreprinse. Între timp, edilii din cele două localităţi cârpesc cum pot drumurile scufundate şi se roagă pentru obţinerea de fonduri.

Berbeşti, dezastru în aşteptare

La doi paşi de exploatarea minieră din localitate, autorităţile din Berbeşti se confruntă cu o situaţie de coşmar, 17 gospodării riscă să rămână izolate în orice moment. „La sfârşitul lunii ianuarie situaţia părea fără ieşire. Drumul se scufundase cu aproape un metru. Avem noroc acum că am reuşit să nivelăm drumul care asigură legătura cu aceste gospodării. A trebuit totuşi să limităm accesul maşinilor de tonaj în zonă. Mai circulă doar autoturismele localnicilor. Deocamdată nu mai sunt semne de alunecare, dar ne aşteptăm la orice. Problema este complicată pentru că nu avem nici alte variante de acces în zonă. Comisia venită de la Râmnicu Vâlcea ne-a dat variante. Problema este a fondurilor. Să sperăm că ieşim cu bine în primăvară şi reuşim să obţinem nişte bani de la Guvern pentru a stabiliza drumul din zonă”, afirmă viceprimarul oraşului Berbeşti, Dumitru Gioga.

Stroeştiul, la a patra tentativă de a obţine finanţare guvernamentală

La fel ca în oraşul învecinat, localnicii din Stroeşti trăiesc cu spaima în suflet că s-ar putea trezi peste noapte nevoiţi să îşi găsească diverse poteci pentru a ieşi din localitate. Pe două porţiuni ale drumului ce leagă centrul comunei de satul Dianu, drumul a început să se scufunde dând frisoane şoferilor din zonă. „Noi avem un studiu efectuat încă din 2011, când am constatat apariţia acestui fenomen. Deocamdată am găsit înţelegere la câţiva cetăţeni ce ne lasă să deviem circulaţia pe terenul lor, dar lucrurile nu pot continua aşa. Este al patrulea memoriu pe care îl înaintăm Guvernului pentru alocarea unor bani din fondul de rezervă. Sperăm ca măcar de această dată să ne bage cineva în seamă”, spune primarul Tudor Velcu-Istocescu. Suma necesară pentru stabilizarea terenului străbătut de drumul comunal Stroeşti- Dianu a fost estimată la 8,3 miliarde lei vechi. Până în prezent, s-au efectuat mici lucrări de drenaj din fondurile alocate de Consiliul Judeţean Vâlcea în anii anteriori, pentru finalizarea lucrărilor fiind necesară o sumă de 6,7 miliarde lei vechi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...