Actualitate

Protest anulat al medicilor de familie. „Criza nu a dispărut”, avertizează reprezentanţii asociaţiilor din domeniu

De la nivel naţional, conducerea Societăţii Naţionale de Medicina Familie (SNMF)a transmis filialelor judeţene să nu mai picheteze astăzi, 23 ianuarie, sediile prefecturilor din ţară.

Anularea protestului naţional vine ca răspuns la pasul făcut înapoi de Ministerul Sănătăţii şi de conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate după negocierile purtate săptămâna trecută între cele două părţi.

„Este o soluţie de avarie şi nici nu apărut ceva oficial în MO”

Medicii de familie din Vâlcea sunt departe de a fi mulţumiţi. Varianta păstrării actualelor tarife de decontare pe consultaţie are un buget asigurat doar până în luna iunie.

”Este o soluţie de avarie. Criza nu a dispărut încă! În plus, nu a apărut nimic în Monitorul Oficial care să garanteze promisiunile făcute în urma negocierilor, de către CNAS. Încă mai aşteptăm”, spune dr. Cristiana Bărăgănescu, reprezentantul SNMF la nivelul judeţului Vâlcea.

După consultările şi negocierile purtate de conducerea CNAS cu medicii de familie, cei din ambulator şi de stomatologii aflaţi sub contract cu Casa s-au convenit următoarele:
Menţinerea valorilor de decontare după cum urmează:
• Pentru punctul per capita: 12 lei;
• Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară: 8 lei;
• Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
• Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.

Probleme sistemice

Nici reprezentantul patronatului medicilor de familie din Vâlcea, dr. Gheorghe Folea, nu crede că tensiunile ar fi luat sfârşit odată cu decizia CNAS de păstra aceleaşi tarife până la finalul primului semestru.

„Din iulie nu vor mai fi bani. Atunci ce facem? În plus, toţi colegii s-au plâns de modul de decontare al serviciilor din ultimele şase luni ale anului trecut şi de condiţiile economice şi fiscale apărute în ultimul an. A fost o rezolvare de moment, dar criza din sistemul sanitar încă mocneşte şi riscă să izbucnească oricând”, afirmă acesta.

Pentru încă o jumătate de an însă, medicii de familie şi cei din ambulator pot oferi servicii către asiguraţi în ritmul obişnuit.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...