Opinii

 

Cu buldozerul prin istorie

Cu bocancii prin artă s-a intrat deseori. Ceva mai rar s-a întâmplat să se defileze cu tancu prin politică, dar noi avem câteva exemple în acest sens. Cu buldozerul prin istorie parcă nu îţi vine să intri, oricât de neşcolit ai fi. Nu ştii niciodată când mânia strămoşilor se va materializa într-o palmă zdravănă aplicată după ceafă după modelul Boc-senior pe scăfârlia actualului primar din Cluj-Napoca.

Olguţa Vasilescu şi-a antrenat musculatura încă de la începutul mandatului. Supărată pe buticarii din Craiova, mai ceva ca Băsescu pe chinezii din „Dragonul Roşu”, primarul Craiovei a dat dovadă de veleităţi de buldozer încă de acum jumătate de an. Să crezi însă că o astfel de calitate te va transforma în Indiana Jones al Olteniei e naivitate pură, în timp ce ideea de a căuta trupul lui Mihai Viteazu pe toată Câmpia Turzii este de-a dreptul stupidă. Abia au reuşit câţiva oşteni să-i ducă ţeasta la Mănăstirea Dealu, în timp ce trupul i-a fost hăcuit de săbii. Dar, ce să-i faci, primarii când nu au ce propune lansează şi idei fanteziste. Din nefericire, prea puţini se găsesc să-i şi stopeze.

Într-o perioadă prea puţin fastă din punct de vedere economic, mintea zglobie a primarului Craiovei a încercat să compenseze proaspăta umbră a dezolării aşternute pe sloganul „2012, anul victoriei” cu încercarea sortită eşecului din start de a dibui mormântul lui Mihai Viteazu. Nu ar fi prima încercare de stârnire a patriotismului local prin apel la istorie şi promisiuni fără acoperire.

În urmă cu un deceniu, încercarea de a-şi justifica o plimbărică în Italia într-o companie plăcută l-a făcut pe preşedintele CJ Vâlcea de atunci să înşire o întreagă telenovelă administrativă despre eforturile sale şi ale instituţiei de a aduce în ţară trupul lui Nicolae Bălcescu. Cele 800 de milioane lei vechi irosiţi pe plimbare au fost rapid acoperiţi sub mitul unei adevărate expediţii arheologice a lui Comănescu.

Nici el, din nefericire, nu a beneficiat de un sprijin mai bun din partea unui consilier mai cu cap. Ar fi fost informat că identificarea unui anumit cadavru într-o groapă comună din secolul XIX este o muncă de Sisif în ciuda noilor metode de identificare a osemintelor. Ca şi în cazul Liei Olguţa Vasilescu, consilierii lui Iulian Comănescu au dat dovadă de isteţimea unui candidat la bacul de astă-vară.

Isteria Brâncuşi, declanşată la Târgu Jiu de ideea lui Laurian Stănescu, omul care a propus ca osemintele sculptorului de talie mondială să fie readuse pe plaiurile natale, pare să facă victime şi în rândurile cele mai înalte din Guvern. Nu mai contează că autorul „Păsării măiestre” şi-ar luar zborul cu faţa întoarsă când ar vedea gradul de degradare la care i-au fost expuse lucrările din ansambulul donat oraşului. La această oră, până şi premierul Ponta îşi stoarce creierii pentru a găsi o metodă de a repatria osemintele depuse cu cinste în Montparnasse. Ultima găselniţă a guvernanţilor a fost de a căuta o casă de avocatură, la Paris, care să se ocupe de negocierile cu statul francez. Nu ştiu de ce îmi tot vine să-l întreb pe ministrul Dan Şova dacă nu şi-a deschis în ultima vreme un cabinet şi la Paris...!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...