Special

CET Govora SA, atras în morişca Oltchim

Intrarea în insolvenţă a combinatului chimic vâlcean detonează un alt butoi de pulbere pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea

Cererea de intrare in insolventa adresată de Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA Tribunalului Vâlcea detonează o nouă bombă economico-socială pe platforma industrială din sudul municipiului Râmnicu Vâlcea. CET Govora, societate ce asigură de câteva luni bune necesarul de curent electric în combinatul chimic vâlcean, riscă să rămână cu buzunarele goale în ciuda promisiunilor fanfaronarde presărate în presă de liderii administraţiei locale. Aflat în proprietatea Consiliului Judeţea, CET Govora SA a intrat în morişca Oltchim ca urmare a intervenţiei făcute în septembrie 2012 de preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, pe lângă miniştrii cabinetului Ponta I. De la 11 MWh livraţi constant în septembrie şi octombrie, la propunerea lui Ion Cîlea, CET Govora a ajuns să se angreneze în suplimentarea energiei electrice cu încă 31 MWh chiar la începutul lui noiembrie 2012. De atunci şi până în prezent, varianta compensării energiei electrice cu produse clorosodice rezultate în urma reluării activităţii în unele secţii ale Oltchim sau cea a compensării interministeriale par să fie ascunse în fumul răspândit de declaraţiile contradictorii ale liderilor din administraţia judeţului.

Cîlea dă asigurări despre nimic

Responsabil principal pentru intrarea în vrie, odată cu Oltchim, a producătorului de energie electrică din Vâlcea, Ion Cîlea vorbeşte cu nonşalanţă de cinci milioane de euro stoarse din buzunarul CET, dar refuză să amintească despre modalitatea de recuperare a acestei sume. „Domnul Mihai Bălan se va întoarce în cursul lunii februarie la CET Govora. Împreună am încercat să salvăm Oltchim. Mai mult nu puteam face. Miercuri se semnează contractul cu SNLO pentru distribuţia de cărbune. Dacă la început ne cereau scrisoare de garanţie, am reuşit, în urma negocierilor, să obţinem cărbunele şi fără scrisoare de garanţie şi fără filă CEC. Obligaţia CET Govora este de a plăti jumătate din contravaloarea cărbunelui la începutul fiecărei luni. Îi asigur pe muncitorii de la CET că suma de 215 miliarde lei vechi, contravaloarea energiei electrice livrate către Oltchim, nu grevează asupra situaţiei financiare a CET Govora, nu vor fi afectate nici salariile, nici alte drepturi”, s-a lansat în declaraţii Ion Cîlea. În urmă cu doar trei luni, Cîlea accepta cu aceeaşi nonşalanţă o garanţie a Oltchim privind asigurarea plăţii preţului energiei electrice prin cesionarea unui contract de vânzare-cumpărare de produse clorosodice, a cărui valoare să acopere preţul energiei electrice furnizate. Prezent la întrunirea din noiembrie a consilierilor judeţeni, directorul general al CET Govora, Ludovic Zelici, a şocat audienţa în momentul în care a mărturisit că nu ştie ce soluţie să aplice pentru recuperarea a 65% din energia virată către Oltchim. „Există o foarte mare problemă privind recuperarea unei părţi din suma datorată pentru energia electrică folosită până acum. Din ce am virat noi, doar o treime a fost folosită în interiorul Oltchim. Restul au fost folosiţi de firmele branşate la sistemul lor de alimentare. Sunt firme care s-au obişnuit să nu plătească de ani buni”, a precizat Ludovic Zelici.

Revoltă în CET Govora

Situaţia complicată, dar şi vestea că, odată cu intrarea în insolvenţă a combinatului chimic, CET Govora va asigura obligat-forţat, în calitate de furnizor, curentul electric necesar combinatului cel puţin până la sfârşitul lui martie, a stârnit revolta în interiorul CET. Luni, 28 ianuarie, Ludovic Zelici şi directorul economic Constantin Lăpădat erau asaltaţi în birou de reprezentanţii sindicatelor din cadrul CET Govora. „Sunt în şedinţă cu sindicatele. Nu este cazul să dau o declaraţie de presă. Avem deja destule necazuri cu situaţia aceasta şi cu contractările. Nu voi face nicio declaraţie”, a comentat directorul general Zelici, completat de Constantin Lăpădat: „Este un moment inoportun să discutăm situaţia economică a unităţii. În acest moment suntem în negocieri cu sindicatele”.

Drepturi diminuate

"Avem deja destule necazuri cu situaţia aceasta şi cu contractările. Nu voi face nicio declaraţie.", Ludovic Zelici, director general CET Govora

Cu cea mai sigură resursă financiară, energia electrică, jumulită constant de aproape jumătate de an de dragul populismului ieftin, angajaţii de la CET Govora au suportat în ultimele luni diminuări considerabile ale drepturilor salariale şi a altor drepturi. De această dată, însă, cu cuţitul la os, liderii sindicali ameninţă să declanşeze mişcări de protest în faţa CJ Vâlcea împotriva lui Ion Cîlea. Chiar dacă nu şi-au expus public planurile, acestea sunt totuşi cunoscute de confraţii lor din Oltchim. „Există o anumită nemulţumire în Cet Govora pe tema diminuării drepturilor salariale şi a altor drepturi. Odată ce au intrat în morişca aceasta a Oltchimului, era de aşteptat să întâmpine şi ei greutăţi financiare. Un plan de compensare a fost trimis către Guvern încă de la sfârşitul anului, dar nimeni nu mai ştie ce s-a întâmplat. Din punct de vedere al procedurii de insolvenţă, ei vor trebui să livreze în continuare energia electrică până la 31 martie cel puţin. Rămâne de văzut şi care va fi soluţia adoptată, de administratorul judiciar. Da, cei de la CET vor să intre în grevă. Şi la noi este lumea nemulţumită dar până acum nu s-a pus problema unui protest comun”, confirmă liderul sindical din Oltchim, Corneliu Cernev. Acesta susţine că în zilele următoare o delegaţie a sindicaliştilor se va deplasa la OPSPI şi la Ministerul Economiei pentru a discuta în amănunt soluţiile întrevăzute în acest moment de guvernanţi pentru Oltchim.

Consilierii judeţeni, lăsaţi în necunoştinţă de cauză

Deşi intervenţia CET Govora în menţinerea în viaţă a Oltchim SA a fost privită cu ochi nu tocmai buni de consilierii judeţeni, conducerea executivă a CJ nu s-a simţit obligată să le aducă acestora la cunoştinţă prea multe amănunte privind raportul comercial dintre cele două entităţi. „S-a vorbit de o compensare dar, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, nimeni nu ştie dacă s-a făcut. Nu au fost informări constante pe tema relaţiei CET Govora-Oltchim şi nu îmi permit să vorbesc despre ceva ce nu ştiu. Înţeleg că ministrul Vosganian insistă în continuare pe varianta acordării unui jutor de 20 milioane euro. Ar reprezenta un balon de oxigen pentru Oltchim şi ar exista şanse ca şi CET Govora să îşi recupereze banii”, susţine consilierul judeţean Gheorghe Păsat.

Cererea de declanşare a insolvenţei, judecată pe 30 ianuarie

Cererea de declanşare a procedurii de insolvenţă formulată de combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi judecată în 30 ianuarie, după ce a fost înregistrată, vineri, 25 ianuarie, la Tribunalul Vâlcea. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului, şedinţa de judecată va avea loc la Secţia a II-a Civilă a instituţiei, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor. „Pe rolul Secţiei a II-a Civilă a Tribunalului Vâlcea s-a înregistrat cererea Consiliului de Administraţie al S.C. Oltchim S.A, prin care s-a solicitat în temeiul art. 27 din Legea 85/2006 să se dispună deschiderea procedurii generale a insolvenţei acestei societăţi, cu solicitarea reorganizării activităţii, cu prim termen de judecată în 30 ianuarie 2013”, precizează reprezentanţii Tribunalului Vâlcea. Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvenţă a Oltchim după ce anul trecut a eşuat în încercarea de a privatiza compania. Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, joi, 24 ianuarie, depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă. Premierul Victor Ponta a declarat că partea viabilă a Oltchim poate fi salvată prin restructurarea presupusă de intrarea în insolvenţă, deoarece la acest moment există trei potenţiali investitori „serioşi”, cu capacitate financiară şi industrială. „Ideea este ca la Oltchim, ca şi la Hidroelectrica, să scoatem o societate care se ducea spre faliment şi să o facem viabilă. Hidroelectrica se ducea în faliment, era pe pierdere, acum este pe profit, chiar dacă se fac restructurări, unele dintre ele dureroase. Oltchim, poate să fie scoasă din drumul spre faliment, poate să fie salvată partea viabilă a Oltchim-ului şi putem atunci să găsim un investitor. Şi există trei investitori, serioşi de data aceasta, cu capacitate, şi financiară, şi industrială, de a salva Oltchim-ul şi de a-l face viabil pe termen lung”, a afirmat Ponta. Specialiştii în insolvenţă spun însă că acţionarii combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea nu vor mai recupera nimic în urma insolvenţei companiei şi estimează că statul, băncile şi ceilalţi creditori vor fi nevoiţi să accepte o ştergere de cel puţin 90% a datoriilor combinatului pe fondul intrării în insolvenţă a Oltchim.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

01.02.2013 - 17:46Petre:Cet-ul a trait pe "spinarea" Oltchimului????? Cand? Acum 10 de ani .. de cand Oltchim nu mai plateste absolut nimic. Acolo doar se fura. Oltchimul, ca de altfel orice societate de stat, reprezinta o oportunitate pentru hoti si o pedeapsa pentru prosti.

30.01.2013 - 14:49marcu:De foarte multi ani CET-ul si salariile angajatilor nu tocmai mici au fost asigurate pe "spinarea" Oltchimului. Ma indoiesc ca va supravietui doar din vanzarea energiei electrice (fara abur) si de asemenea ca in Valcea nu va creste fooooarte mult pretul Gicaloriei pentru cetateni.

Dar presupun ca ideea de moment e sa-l sscoatem pe Ion Calea vinovat...

29.01.2013 - 07:31Ionica:Norocul CET-ului este ca isi face publicitate eficienta si ieftina la apa calda!

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...