Inedit

Olguţa - Misiune imposibilă: readucerea osemintelor lui Mihai Viteazu în Bănie

Primarul din Craiova nu este singurul ales din regiune care încearcă să aducă acasă rămăşiţele unor personalităţi istorice

Banul Craiovei revine acasă. Cel puţin asta îşi doreşte primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta a declarat că îşi doreşte să pornească procedurile legale pentru aducerea în Craiova a osemintelor primului domnitor care a reuşit să unească cele trei ţări române, Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. „Îi rog pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, pe domnul prefect, dar şi pe Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu să reuşim să aducem la Craiova osemintele lui Mihai Viteazul. De asemenea, vrem să iniţiem şi zilele «Mihai Viteazu»”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Iniţiativa a fost primită cu braţele deschise de locuitorii Craiovei, care s-au declarat încântaţi. „O idee minunată. Mihai Viteazu a plecat din acest loc, a fost banul Craiovei şi aici trebuie să stea. Craiova are dreptul de a cere reînhumarea osemintelor marelui voievod aici, în Craiova”, a declarat unuldintre localnici, George Buduci.

Căutare de ac în carul cu fân

O mare problemă în aducerea osemintelor o constituie chiar osemintele, neştiindu-se ştie exact unde au fost îngropate. Unii istorici susţin că trupul lui Mihai Viteazu a fost dus şi înhumat la mănăstirea zidită de el la Alba Iulia, în timp ce alţii susţin că a fost îngropat în Câmpia Turzii. Alţi istorici susţin că, după ce acesta a fost asasinat mişeleşte în Câmpia Turzii, după ce reuşise să alunge pretendenţii unguri de pe tron, capul i-a fost dus de către Fraţii Buzeşti la Mănăstirea Dealu din Târgovişte, în timp ce trupul i-a fost îngropat în locul asasinatului. Mihai Viteazu a fost fiul lui Pătraşcu cel Bun şi domnitorul României între anii 1593 şi 1601. Născut la Drăgoeşti, în judeţul Vâlcea, în anul 1558, Mihai Viteazu a fost ban al Craiovei, dar nesuportând să vadă cum ţara era cotropită de oştile turceşti, a decis să cumpere tronul Ţării Româneşti de la împăratul turc. Importanţa osemintelor este cu atât mai mare cu cât el este primul domnitor care a reuşit unirea celor trei principate române, dar soarta nu i-a fost prielnică. După ce a reuşit cucerirea Transilvaniei şi Moldovei, acesta a fost alungat de pe tron. Mihai Viteazu a plecat la Viena, de unde s-a întors cu o armată imperială. El a reuşit să alunge pretendentul la tronul Transilvaniei, dar a fost ucis mişeleşte la Câmpia Turzii din ordinele generalului Basta.

Gorjenii îl cer înapoi pe Brâncuşi, vâlcenii au scotocit Palermo după Bălcescu

Iniţiativa Liei Olguţa Vasilescu nu este singulară în Oltenia. În Gorj s-a format deja un puternic curent de opinie care solicită readucerea trupului sculptorului Constantin Brâncuşi în localitatea natală Hobiţa sau eventuala înhumare în cadrul complexului muzeal din Târgu Jiu. Cazul Brâncuşi necesită însă şi intervenţia Ministerului de Externe, acesta fiind înhumat în Paris. În Vâlcea, preşedintele Consiliului Judeţean de acum un deceniu, Iulian Comănescu, a încercat, de asemenea, să identifice şi să aducă în ţară trupul istoricului Nicolae Bălcescu. Acesta a decedat la mijlocul secolului XIX, la Palermo, fiind îngropat într-o groapă comună.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...