Inedit

Ţăran doljean, transformat în vânător de comori

Un adevărat tezaur de monede a fost găsit în comuna doljeană Bulzeşti. Acestea provin din perioada lui Mihai Viteazu, 1.500-1600. Imediat ce şi-a dat seama de această descoperire, cel care le-a găsit a dat fuga la muzeul Olteniei să le autentifice. „Acest tezaur l-am găsit în timpul liber. Iniţial, am găsit o monedă turcească la o adâncime de aproximativ 15 centimetri, apoi am săpat mai adânc şi le-am găsit şi pe celelalte, erau într-un săculeţ care s-a deteriorat şi foarte multe dintre ele s-au împrăştiat”, a declarat Dumintru Banţa.

Totul a plecat de la un zvon că în zonă s-ar afla o comoară. Dumitru Banţa, căutător de metale, s-a înarmat cu detectorul pentru care are autorizaţie şi a plecat în căutarea comorii. Nu a durat mult până a găsit prima monedă. „Am găsit-o undeva la 15 centimetri, un aspru turcesc, care probabil fusese luat de plug de-a lungul timpului”, a declarat Dumitru Banţa. Acesta a continuat să caute, că doar acolo unde e una, trebuie să fie şi altele. Această teorie a fost repede confirmată de detectorul de metale care a luat-o razna când câmpul magnetic a interferat cu cele 1.471 de monede. „Descoperitorul a declarat imediat tezaurul la Primăria Bulzeşti, după care l-a predat Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, care la rândul ei l-a predat Muzeului Olteniei pentru a-i stabili valoarea şi pentru a le determina ştiintific”, a mai declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridichie.

A treia descoperire de valoare din Oltenia

Greutatea monedelor găsite în săculeţul de pânză cântăreşte nu mai puţin de 806,74 grame şi datează din perioada lui Mihai Viteazu. „Este vorba despre o descoperire cu o importantă valoare numismatică, a treia descoperire de monede din zona Olteniei. Descoperitorul a respectat legea şi a predat monedele Direcţiei de Patrimoniu în perioada de timp pe care o prevede legea”, a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridichie. Din cele 1.470 de monede, majoritatea sunt turceşti, 1.415, opt monede sunt ungureşti restul fiind europene. „Provin din Saxonia, Tirol, Spania, Ţările de Jos. Din totalul de 1.471, 1.415 piese sunt din Imperiul Otoman”, a declarat specialistul Radu Dumitrescu. După evaluarea monedelor, cel care le-a descoperit va fi recompensat cu 30% din valoarea lor. Monedele au fost găsite la o adâncine de 50 de centimetri, marea majoritate fiind akche, iar restul denari, taleri şi groschi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

30.01.2013 - 09:32taranul cu monede:Vasi, serios tu nu te mai uiti deloc pe stirile astea? Decadere, decadere, dar sa o stim si noi...

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...