Actualitate

Revoltă pentru câinii maidanezi din Oltenia

Grija pentru cei mai buni prieteni ai omului stârneşte conflicte între administraţiile locale şi asociaţiile de protecţie a animalelor

Scandal monstru la poarta adăpostului de câini fără stăpâni din Râmnicu Vâlcea. Mai mulţi membri ai unei asociaţii pentru protecţia animalelor din oraş au dat buzna peste angajaţii padocului ca să le ceară socoteală pentru modul în care tratează animalele. Aceştia îi acuză pe cei care se ocupă de câinii maidanezi adunaţi din municipiu că îi omoară şi că nu se îngrijesc deloc de ei. În acelaşi timp, în Pătulele-Mehedinţi, zeci de câini au murit în chinuri groaznice pe străzile localităţii, dar şi în gospodăriile localnicilor. În stilul caracteristic, primarul comunei mehedinţene se spală pe mâini, dând vina pe... presă.

Angajaţii padocului, acuzaţi că omoară câinii adunaţi de pe străzi

Membrii asociaţiei pentru protecţia animalelor au mers la adăpostul de câini de la Feţeni cu scopul de a duce hrană animalelor care se află acolo, în jur de 260, dar au constatat că zeci de cadavre de câini zac într-o cameră frigorifică. În momentul în care au cerut explicaţii, angajaţii padocului i-au poftit însă afară şi le-au interzis accesul în curtea adăpostului, în ciuda insistenţelor şi a înţelegerii care există între administraţia locală şi asociaţia respectivă. Nemulţumiţi de ceea ce se vedea de după gard în cuştile câinilor, iubitorii de animale au chemat la faţa locului poliţia şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare. Părerea lor că acolo se petrece ceva ilegal le-a fost alimentată şi de vecinii padocului, care susţin că au văzut că angajaţii omoară câinii într-un mod deloc… uman. „Îi pun în pubele. Au 15 pubele. Le-au dus în spate şi au băgat câinii cu capul în jos. Îi bagă vii, iar deasupra le pun bolovani ca să nu salte capacul. L-am văzut cum mişca bietul animal în pubelă. Nu ieşise sufletul din el căci îl băgase de viu acolo…”, povesteşte o localnică de la Feţeni.

Zeci de cadavre ascunse

Membrii asociaţiei pentru protecţia animalelor sunt supăraţi pe autorităţi. „În acel moment, în camera frigorifică se aflau 50 de cadavre de câini pe care noi le-a văzut. Nu ni s-a permis accesul acolo, nici nouă şi nici poliţiei sau celor de la DSV. Am făcut şi o plângere penală, dar organele de anchetă nu investighează aspectele reclamate de noi, ci cu totul altceva. Nu ştiu ce vor verifica, dar din câte am văzut noi, nu intenţionează să verifice aceste cadavre. Noi am cerut ridicarea câtorva cadavre în vederea necropsiei, pentru a vedea dacă au murit din cauze naturale sau au fost ucişi aşa cum avem noi informaţii”, a precizat Iulian Puican, preşedintele Asociaţiei „A doua şansă”.

Adăpostul de câini de la Feţeni a fost extins în vară, cu nouă padocuri, astfel că în prezent capacitatea de cazare a câinilor fără stăpân din Râmnicu Vâlcea a ajuns la 300. Insuficient, însă, susţin deopotrivă atât reprezentanţii Primăriei, cât şi cei ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor.

Administraţia locală, depăşită de maidanezi

Reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea susţin însă că nici vorbă de rele tratamente aplicate animalelor. Ei spun că, într-adevăr, au 50 de cadavre de câini, dar că ele au fost strânse acolo, pentru că firma care se ocupă de transportul lor către incinerator nu a mai trecut de mult să le ridice. „Din 13 decembrie nu s-a mai făcut nicio ridicare de acolo. Dumnealor au reclamat un număr de cadavre care se aflau cu adevărat acolo. Din câte ştiu, au fost 10 eutanasieri ca urmare a solicitărilor cetăţenilor care au considerat că cei capturaţi erau agresivi şi au muşcat şi încă 40… În total 50, într-o lună de zile, ceea ce poate părea mult. Au fost însă verificări de la poliţie şi nu cred să se fi găsit ceva incriminator”, a precizat Gheorghe Ioniţă, viceprimar al Râmnicului. Adăpostul de câini de la Feţeni a fost extins în vară, cu nouă padocuri, astfel că în prezent capacitate de cazarea a câinilor fără stăpân din Râmnicu Vâlcea a ajuns la 300. Insuficient, însă, susţin deopotrivă atât reprezentanţii Primăriei, cât şi cei ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor care estimează că numărul maidanezilor care umblă prin Râmnicu Vâlcea este de aproximativ 3.000, iar numărul lor creşte. „E doar o simplă percepţie. În ultimele şase luni au fost adunaţi de pe străzi peste 200 de câini. A fost o perioadă când la adăpost se aflau peste 300 de câini, dar după cum am convenit şi cu asociaţiile de protecţia animalelor s-a trecut la sterilizarea lor. Numai săptămânile trecute au fost sterilizaţi peste 160 de câini şi urmează să finalizăm această acţiune. Sterilizarea este singura măsură unanim acceptată de către reprezentanţii ambelor curente de opinie, numai că nici această soluţiei nu va duce la diminuarea numărului de câini de pe străzi, deoarece ei se vor întoarce în habitatul lor, dar cel puţin, în timp, nu se vor mai înmulţi”, a mai precizat viceprimarul Ioniţă.

Câini otrăviţi la Pătulele-Mehedinţi

Situaţie inedită în comuna Pătulele-Mehedinţi, unde zeci de câini au fost găsiţi otrăviţi nu numai la periferia localităţii, ci şi în gospodăriile oamenilor. Primarul Ion Ţicu ridică neputincios din umeri, însă poliţiştii au demarat o anchetă. În paralel, reprezentanţii DSV Mehedinţi au ridicat cadavrele pentru efectuarea necropsiei în vederea stabilirii exacte a cauzelor morţii. Locuitorii din Pătulele susţin că animalele au început să moară în urmă cu o lună, când pe drumurile din comună, dar şi în gospodării, ar fi fost aruncată otravă.
„Mi-au aruncat în curte otravă pentru câini, mi-au murit trei şi mai am unul care a suferit arsuri. Au fost otrăviţi”, susţine un localnic. „Asta e o crimă în localitate. Cred că într-o lună au fost otrăviţi 50 de câini”, afirmă un alt bărbat din Pătulele. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, inspector principal Nicolae Lohon, a precizat că în urma sesizărilor depuse de către localnici cu privire la câinii otrăviţi, poliţiştii au deschis o anchetă. „Poliţiştii au mers la faţa locului. Este vorba despre o echipă complexă pentru a verifica cele sesizate. Se asigură în zonă perimetrul de către poliţişti şi urmează să se facă o serie de cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat”, a declarat inspectorul de poliţie Nicolae Lohon.
Primarul comunei Pătulele, Ion Ţicu, ridică din umeri şi, ca să facă o „aroganţă”, dă vina pe jurnalişti „Pe mine nu m-a sesizat nimeni. Eu consider că dumneavoastră când aţi venit i-aţi omorât înainte şi i-aţi dus acolo la groapă. Asta dacă sunt, dacă există, eu nu ştiu nimic. Ce ştiţi dumneavoastră de ei, asta ştiu şi eu”, a declarat primarul Ion Ţicu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

28.02.2013 - 13:43Hingher Pe Viata:Maidanezii trebuie exterminati si zoofilii judecati pentru crimele comise de haitele de maidanezi .

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...