Economic

600 de salariaţi de la RAAN ar putea ajunge pe drumuri

Valuri masive de disponibilizări în Mehedinţi

Din luna februarie 2013, mai multe societăţi comerciale din Severin au anunţat că vor da afară salariaţi pe capete. Şantierul Naval „Severnav“ va disponibiliza 180 angajaţi, o firmă de pază, „Gardian Grup”, va renunţa la 68 de salariaţi, firma de salubritate a Severinului, „Brantner”, va da afară 41 de muncitori iar uzina de vagoane din Severin un număr de 10 angajaţi. O adevărată dramă ar fi dacă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare ar disponibiliza 600 de salariaţi de la combinatul de apă grea „Romag Prod”, de la „Romag Termo” sau de la alte sucursale din subordine, aşa cum se preconizează.

Mehedinţiul devine pe zi ce trece un judeţ al şomerilor ca urmare a numărului mare de disponibilizări din ultima perioadă. Potrivit consilierului Sorin Marinescu de la AJOFM Mehedinţi, la ultima raportare, Mehedinţiul avea o rată a şomajului de 9,80%, în creştere faţă de penultima raportare, când rata şomajului a fost de 9,54%. Cu astfel de cifre, judeţul se află pe un codaş loc 3 în topul naţional, după Vaslui, care are o rată de şomaj de 10,48% şi Teleorman, care are rata şomajului de 10,04%. Numărul şomerilor din Mehedinţi este de 11.445 de persoane. Vestea tristă este că, începând cu luna februarie 2013, sunt anunţate 4 proiecte de concediere, la patru societăţi comerciale. „Am primit la instituţia noastră notificări pentru 4 proiecte de concediere ce vizează un număr de circa 300 de persoane. Angajatorii au precizat că fac eforturi de redresare economică, însă dacă nu vor reuşi vor trece la aceste disponibilizări colective”, a declarat consilierul Sorin Marinescu de la AJOFM Mehedinţi. Acesta ne-a spus că în privinţa RAAN nu există niciun document oficial prind eventuale disponibilizări. Liderii de sindicat ne-au spus însă că s-a luat în calcul şi varianta disponibilizării a 600 persoane, dar deocamdată nu este bine să se creeze panică în rândul salariaţilor.

Salariaţii de la RAAN stau cu sufletul la gură

Ca urmare a unor dificile probleme financiare şi cele câteva mii de salariaţi de la „Romag Termo” şi „Romag Prod” din cadrul Regiei Autonome pentru Ativităţi Nucleare stau cu sufletul la gură pentru că s-a luat în calcul şi disponibilizarea unui număr de 600 de angajaţi. Liderii de sindicat nici nu confirmă, dar nici nu infirmă zvonul. „Ni s-a comunicat ceva în legătură cu o eventuală posibilitate de restructurare la nivel de 600 de persoane, dar nu se ştie exact. Nu se ştiu motivele”, a precizat Virgil Bojneag, preşedintele Sindicatului Termo 2008. Alt sindicalist, Ion Pisc Scrădean, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, susţine că a participat la discuţiile în Consiliul de Administraţie al RAAN. El a declarat că a pledat pentru păstrarea locurilor de muncă: „S-a venit cu ideea că restructurările trebuie făcute rapid şi că trebuie să părăseacă locul de muncă peste 600 de persoane. Ne-am opus pentru că nu era nicio analiză economică din care să rezulte eficienţa unui astfel de gest extrem. Aşa că deocamdată nu s-a luat o hotărâre”, a declarat prim-vicepreşedintele BNS, Ion Pisc Scrădean. Ipoteza sumbră ar fi că, dacă Guvernul nu mai continuă construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, atunci statul român nu mai are nevoie de apă grea şi implicit nici de funcţionarea combinatului de apă grea de la Mehedinţi. „Cum sunt incerte cele două investiţii, viitorul este sumbru. Decizia ar fi crudă, adică Romag Prod ar trebui închis. Deocamdată, nu s-a luat nicio decizie în aceste sens. Încă se caută soluţii, eu sunt optimist”, a mai spus Ion Pisc Scrădean, prim-vicepreşedintele BNS.

Efectul social ar fi fără precedent

Cele două sucursale ale RAAN aflate pe teritoriul judeţului Mehedinţi, Romag Prod şi Romag Termo constituie nu numai adevărate perle ale industriei mehedinţene, ci şi cele mai importante societăţi care absorb forţa de muncă locală. În afară de angajaţii de la Combinatul de apă grea şi de la Termocentrală, în jurul acestor două obiective trăiesc alte câteva zeci de firme care sunt furnizori de bunuri şi servicii, firme care şi ele au angajaţi. Efectul social al unei posibile închideri a combinatului de apă grea ar fi o reacţie în lanţ, pentru că ar putea lăsa fără locuri de muncă mult mai mulţi angajaţi în afară de aceia care lucrează efectiv la Romag Prod şi Romag Termo.

Şantierul Naval, alt val de disponibilizări

Şantierul Naval „Severnav” din Severin, altădată o unitate etalon a Mehedinţiului, cu circa 2.000 de salariaţi, a trimis o notificare la AJOFM Mehedinţi, prin care anunţă că, începând cu luna februarie 2013, va disponibiliza un număr de 180 de salariaţi. Astfel, din totalul de 398 câţi salariaţi mai avea şantierul, începând cu data de 1 februarie, vor mai rămâne în jur de 200. Şi o parte din muncitorii de la firma de salubritate cu care municipiul Drobeta Turnu Severin are contract, SC Bratner, vor rămâne pe drumuri din februarie. Este vorba de un număr de 41 de persoane. O altă societate care face disponibilizări din februarie este firma de pază „Gardian Grup”, care din lipsă de contracte va da afară 68 de salariaţi. Când se credea că lucrurile merg spre bine după preluarea societăţii de către alt investitor, un neamţ, şi la uzina de vagoane din Severin „Astra Railes Industries” apar mici probleme. Managerii de aici au anunţat că din martie 2013 vor diponibiliza 10 muncitori.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

17.03.2013 - 23:20liliana:este usor sa faci disponibilizari decat sa creezi locuri de munca ,asa nu iti bati capul de unde sa faci rost de contracte de bani implicit mai bine sa-i lasati sa moara sau sa plece din tara asa cun a spus si basescu

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...