Economic

Peste 4.000 de şomeri în Vâlcea. În 8 luni am importat peste 2000 de muncitori străini

Cu mii de locuri de muncă vacante, Vâlcea întreţine şi un număr impresionant de şomeri, ba chiar importă pe bandă rulantă muncitori din diverse state asiatice.

În primele 8 luni ale anului, AJOFM Vâlcea a plătit milioane de lei pentru indemnizaţiile celor 1.349 de beneficiari de ajutor de şomaj din evidenţele întreţinute în perioada ianuarie-august 2023. În total, instituţia a numărat 4.393 de persoane aflate în şomaj, din care 4.925 au depus dosare în cursul acestui an.

Apelăm la forţă de muncă din Asia

Conform raportului întocmit de directorul executiv al AJOFM Vâlcea, Paul Ene, sumele cheltuite în primele opt luni ale anului cu întreţinerea şomerilor au ajuns la 7.970.189 lei.

Totodată, angajatorii locali au fost nevoiţi să apeleze la recrutarea de forţă de muncă din străinătate, fiind eliberate 182 de adeverinţe pentru Inspectoratul General pentru Imigrări, care se referă la angajarea a 2.278 cetăţeni străini pe piaţa forţei de muncă din judeţul Vâlcea.

Majoritatea muncitorilor provin din ţări asiatice precum Nepal, Sri Lanka sau Vietnam, domeniile în care aceştia îşi găsesc un job fiind diverse: agricultură, alimentaţie sau construcţii.

Salariu mediu neatractiv

Vâlcea are un salariu mediu net de 3.330 lei, conform datelor prezentate de INS în august 2023, unul dintre cele mai reduse din ţară. Raportat la regiunea de Sud-Vest, judeţul este cel mai puţin atractiv din punct de vedere salarial, situându-se pe ultimul loc, după Gorj (4008 lei), Olt (3.854 lei), Dolj (3.814 lei) şi Mehedinţi (3.538 lei).

10 milioane, subvenţii pentru angajatori

Până la 31.08.2023 au fost înregistrate convenţii (angajamente legale de plată) pentru 1.264 de persoane, cu finanţare direct din bugetul asigurărilor pentru şomaj, astfel:
• pentru 1.170 persoane - acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri cu vârsta de peste 45 de ani;
• pentru 4 persoane - acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale;
• pentru 46 persoane - acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri tineri NEET;
• nu a fost înregistrată nici o persoană - acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri de lungă durată;
• pentru 25 persoane - acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri care mai au 5 ani până la pensie;
• pentru 16 persoane - acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi de învăţământ;
• pentru 3 persoane - acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri cu handicap.

La această cifră se adaugă şi 395 de persoane subvenţionate prin intermediul proiectelor cu finanţare europeană, Actineets şi Proacces 4.

În prezent mai există în evaluare alte 368 de cereri, iar până la acestă dată au fost emise decizii de respingere pentru 34 de solicitări. Efortul bugetar necesar acestor măsuri este de 9.936.000 lei, se mai arată în raportul AJOFM Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...