Administraţie

ADI Transport Vâlcea pleacă la drum cu 26 de autobuze şi 13 microbuze electrice

Problemele din spate sunt însă mult mai alarmante pentru operatorul de transport ETA SA

Construcţia sistemului de transport public la nivel judeţean prin Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Transport Vâlcea, cu SC ETA SA desemnată ca operator judeţean, a făcut paşi importanţi înainte, dar vine cu destule provocări.

Paşii de debut au fost făcuţi pentru interconectarea reţelei de transport public din Râmnicu Vâlcea cu localităţile aflate pe traseele către staţiuni turistice pentru Băile Govora, Călimăneşti sau Băile Olăneşti, 26 de autobuze şi 13 microbuze electrice urmând să fie introduse pe aceste trasee.

Infrastructură rutieră deficitară

Problemele cele mai mari se întrevăd pe traseele care deservi satele componente ale unor localităţi din zona limitrofă Râmnicului. Acestea vor fi deservite de microbuzele electrice ale operatorului de transport public, dar infrastructura rutieră se poate dovedi deficitară.

„Am fost să văd un sat de genul acesta în Vlădeşti, pe traseul spre Băile Olăneşti. Satul se numeşte Fundătura şi chiar aşa se şi prezintă la o vizită în teren. Problema noastră e legată de drumurile de acces către aceste zone. Sunt drumuri de interes local, unele reabilitate de primării, dar care pot pune probleme în operarea curselor regulate de transport public prin prisma greutăţii maxime admise în trafic, a dimensiunii drumului şi chiar şi a rentabilităţii”, spune directorul ETA SA, Ştefan-Andi Davidescu.

Din punctul său de vedere, deschiderea unor trasee interne nerentabile în comunele dintre Râmnicu Vâlcea şi staţiunile menţionate mai sus va împovăra bugetele locale, societatea neputând să iasă pe pierdere în operarea acestora. În momentul de faţă, ETA SA face demersuri către administraţiile locale pentru stabilirea traseelor convenabile pe raza localităţilor înscrise în ADI Transport.

Schimbare de atitudine

Între timp, unul dintre primarii care, iniţial, s-a opus aderării la ADI Transport face acum paşi repezi ca să intre în asociaţie. Astfel, Consiliul Local Păuşeşti Măglaşi a votat în luna august o hotărâre care îl împuterniceşte pe primarul Alexandru Dediu să facă demersurile necesare pentru intrarea în asociaţie.
„S-ar putea să îi coste mai mult decât cotizaţia stabilită iniţial pentru membrii fondatori ai asociaţiei. Sunt costuri cu staţiile moderne, sistemele de ticketing, afişajul electronic din staţii etc”, adaugă directorul general ETA SA.

Plasată pe traseul spre Băile Olăneşti, comuna condusă de Dediu risca să rămână izolată total de Râmnicu Vâlcea în contextul în care proiectul PNRR dedicat dezvoltării ADI Transport nu prevede amplasarea unor staţii de autobuz în localităţile neînscrise în program.

Transport verde, fără alimentare certă

„Va trebui să facem un nou plan de management al acestor trasee, deservite în totalitate de vehicule electrice. În cazul Călimăneştiului avem o situaţie oarecum fericită, zona din imediata vecinătate a Mănăstirii Cozia, în apropierea punctului terminus al traseului, fiind dotată cu un punct de transformare, lucru care va permite amplasarea unei staţii de încărcare rapidă în zonă. În alte cazuri însă, ba chiar şi pentru noi, la autobază, lipsa infrastructurii de transport energie electrică ridică destule probleme”, adaugă directorul Davidescu.

Între cel mai apropiat punct de transformare şi autobaza ETA din zona de sud a municipiului distanţa este de aproximativ 2,5 km, iar zona este traversată de noduri rutiere şi reţele de transport gaze sau de apă şi canalizare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...