Actualitate

Apicultor vâlcean invitat la Târgul Biofach- Nuremberg

Ediţia din acest an a celui mai mare târg de produse bio din lume, Biofach- Nuremberg, ce se va desfăşura între 13 – 16 februarie 2013, este dedicată în mod special României, ea fiind desemnată drept „ţara anului”. Printre cei 47 de expozanţi români selectaţi pentru această manifestare se află şi crescătorul de albine din judeţul Vâlcea, Cristian Ionuţ Tănăsoiu, renumit în Europa prin mierea şi alte produse apicole care i-au fost certificate şi au obţinut etichetă ecologică europeană. Târgul Internaţional de la Nuremberg este, alături de alte oportunităţi, încă o poartă spre export al produselor agricole eco din România. La acest capitol, ţara noastră a făcut câţiva paşi importanţi, dar încă insuficienţi. Cerealele, legumele şi fructele bio sunt cultivate pe aproximativ 100 mii ha, iar exporturile de produse ecologice ne situează pe locul 20 în lume. Stăm oarecum mai bine la numărul fermierilor interesaţi să intre pe piaţa produselor bio. Dacă la sfârşitul anului 2010, de exemplu, erau înregistraţi 3.800 de producători, procesatori şi exportatori ai unor astfel de produse, la ora actuală numărul operatorilor români din acest sistem s-a apropiat de 10.000, majoritatea provenind din rândul micilor fermieri.

Vâlcenii au revoluţionat creşterea găinilor în UE

În ciuda unor condiţii vitrege de stimulare a acestor preocupări, Vâlcea s-a numărat totuşi printre primele judeţe care s-au avântat în sistemul produselor certificate ecologic. Încă din 2002, un fermier din Drăgăşani, Dumitru Argeşanu, a obţinut primul lot românesc de ouă ecologice care avea să anticipeze decizia de mai târziu a UE privind eliminarea bateriilor şi trecerea la creşterea găinilor „cu picioarele pe pământ” în sistem gospodăresc. Fermierului drăgăşenean i s-au alăturat câţiva apicultori din comunele Budeşti şi Tomşani, însă, după aceea, ofensiva agriculturii ecologice în judeţul Vâlcea s-a anemiat. Situaţia este alarmantă celpuţin pentru autorităţile judeţene, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, susţinând ideea implementării unui plan de măsuri în direcţiile prioritare.
„Pentru impulsionarea acestui tip de agricultură, mai ales în sectoarele horticol, apicol şi zootehnic unde avem largi posibilităţi şi resurse, îmi propun ca, împreună cu specialiştii Camerei Agricole aflată în coordonarea Consiliului Judeţean Vâlcea, să abordez cu mult mai mult curaj direcţiile prioritare. Pentru început, am în vedere conştinetizarea şi atragerea la astfel de culturi a cât mai multor fermieri, încurajarea stabilirii tinerilor în mediul rural, consolidarea şi dezvoltarea formelor asociative şi implicarea directă, ca specialist în domeniu, la promovarea în profil teritorial a obiectivelor ce vor reieşi din noua Politică Agricolă Comună (PAC) conturată deja la Bruxelles”, afirmă preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...