Opinii

 

Avem de toate

Se spune că într-o conversaţie şcolară despre ce au şi ce nu au copiii pe la casele lor, Bulă ar fi susţinut că familiei lui nu-i lipseşte nimic. Că are de toate, adică. Contrariată, învăţătoarea a cerut detalii. La care, simpaticul şi cam uitatul personaj, ar fi descris scena familială a revenirii acasă a uneia dintre surori, frumoasă, dar cu o burtă cam bombată, ceea ce l-ar fi făcut pe tatăl familiei să exclame: Ei, bine, asta ne mai lipsea! De unde şi concluzia lui Bulă că familia lui le are pe toate din câte îşi poate dori.

Avem de toate este şi refrenul unei piese muzicale, difuzată frăţeşte de peste Prut, în urmă cu câţiva ani. De o trupă de care nu am mai auzit mai nimic după aceea: Alimentara. Un cuvânt obsesiv în cultura românilor de pretutindeni, centrată pe supravieţuirea alimentară ca pe nimic altceva.

Avem de toate, deci. Capitalism cât cuprinde şi la întâmplare, după ureche. Dar avem. Munţi, dealuri, podişuri şi câmpii, după câte ni se spune, cu mândrie, încă de la grădiniţă. Relief la superlativ. Istorie glorioasă, ca nimeni altcineva. Noi i-am dus cu vorba pe turci de nu au mai ajuns în Europa. Sau au ajuns până la Viena? Dar, Viena e în Europa? Una peste alta, istoria e glorioasă, oricum ai întoarce-o.

Avem multiculturalism. Cel puţin două etnii numeroase: maghiară şi rromă. Cu saşii-meseriaşii stăm mai rău de la o vreme, dar nu e timpul pierdut. Corectăm zi de zi cu etnici arabi şi chinezi, comercianţi de nădejde de peste mări şi ţări.
Avem democraţie. Votăm din ce în ce mai des. Uneori votul contează, alteori nu. Când contează, câştigă şi învinşii. Când nu, nu există învingători pe teritoriul nostru. O democraţie din ce în ce mai originală, după definiţia care i s-a dat în primul an nouăzeci. Stăm bine cu originalitatea, dar, cu democraţia, mai vorbim.

Avem preocupări intelectuale moderne: plagiatul, hărţuirea sexuală, homosexualismul, terorismul. Nu ne lipseşte nimic. Putem înţelege orice, în modul nostru original. Avem şcoli şi universităţi de cartier, biserici la fiecare al cincilea imobil, biblioteci şi muzee şi chiar Internet. Unele sunt frecventate, altele mai puţin. Dar, avem. Pe Internet, intrăm în conturile orcărui occidental care nu-şi păzeşte agoniseala. În biserici şi biblioteci, intrăm mai rar. La şcoală că e obligatoriu, prin universităţi, cu viteza gândului şi cu taxa la zi.

Avem sportivi şi avem artişti. Sportivii brilianţi strălucesc în divizii din ce în ce mai dubioase, dar strălucesc. Actorilor de film şi de teatru li se difuzează spectacolul morţii personale la buletinele de ştiri, iar pictorii experimentează cu entuziasm, în galerii anonime din marile centre culturale, subiecte fumate de pe vremea bunicilor lor. Întrebarea domnului Cărtărescu – De ce iubim femeile? - şi-a găsit răspunsul în manualul de cult al unei singure personalităţi, sub aceeaşi semnătură.
Avem tineri şi avem bătrâni. Din tinerii sosiţi pe scurtături universitare, cu taxa la zi, facem căpetenii de instituţii statale. Cu bătrânii, teste de supravieţuire. Avem, nu glumă! Avem responsabilitate şi avem compasiune. Suntem înţelepţi şi suntem sensibili.

Avem numai certitudini. Una dintre ele le adună pe toate ca într-un tezaur naţional. Suntem unici şi perfecţi, după afirmaţia publică a celui mai puternic dintre noi, cei din cartierul acesta. Şi râdem cu poftă de fiecare asemenea inepţie, periculoasă la intrarea în urechile copiilor, ceea ce ne solidarizează instantaneu.
Atunci, ce dracu (Doamne, iartă-mă!), ne mai lipseşte să ne mişcăm un pic? Altfel, părem că ne uităm în zare după o fecioară cu burta la gură, la apariţia căreia să putem exclama din nou, fericiţi: asta ne mai lipsea! În înţelesul mesianic, nu anecdotic, al scenetei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.01.2013 - 15:46white and blonde:....vezi problema e ca prea avem de toate.....cand ai de toate ce sens are sa mai lupti??? (evident ca am exagerat cu mult intrebarea)...problema este ca acest -de toate- inclina muuult balanta spre lucruri de care ne-am putea linistiti lipsi.....

22.01.2013 - 13:36AUTOR:Piesa muzicala la care se face referire in articol se numeste Alimentara si este interpretata de un grup din Chisinau, care se numeste Planeta Moldova, dupa cum am fost corectat de peste mari si tari de Oana. Multumesc mult! Mea culpa.

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...