Actualitate

Clopotniţa anti-efracţie a enoriaşilor din Ţuglui

De spaima hoţilor, clopotul dintr-o biserică din Ţuglui-Dolj a fost dotat cu alarmă

Enoriaşii din comuna Ţuglui se pot mândri cu un lucru mai puţin obişnuit, un clopot cu alarmă. Cum cel vechi a fost furat, cel nou a fost dotat cu un sistem de alarmă care se face auzit în întreg satul. Vremurile grele din Comuna Ţuglui i-au determinat pe hoţi să se apropie tot mai mult de Dumnezeu. Nu pentru a-i ierta de păcatele pe care le-au săvârşit de-a lungul timpului, ci pentru a „uşura” biserica de clopot, care data în lăcaşul sfânt de o sută de ani. La începutul anului, primăria a alocat 25.000 de lei bisericii, care a cumpărat un clopot nou, din Grecia. Preotul însă a hotărât să monteze şi alarmă la clopotniţă, pentru a-i speria pe posibilii hoţi.

Ceea ce este însă de neînţeles este cum s-a reuşit furtul unui clopot care cântărea în jur de 200 de kilograme fără ca nimeni să nu îi fi auzit sau să îi fi văzut. „Vechiul clopot cred că avea aproximativ 200 de kilograme. Eu zic că a fost furat de patru sau cinci persoane. Este mare păcat că au luat obiectul. Oamenii au fost supăraţi din această cauză. Nimeni nu mai ştia când are loc o înmormântare în comună”, a declarat Viorel Grigorie, preotul din comuna Ţuglui.

Idee de viitor, asigurare antifurt

După ce isprava a fost făcută, preotul din sat a luat o decizie radicală, iar clopotul să nu mai fie singurul care să se audă în sat. El a decis să pună clopotului un sistem de alarmă. Odată cu această achiziţie şi enoriaşii pot fi mai liniştiţi. Acum pot şti la timp când are loc o înmormântare în comună, o pomană, când se anunţă o slujbă sau orice doreşte biserica să îi informeze. Alarma se aude în întreg satul, lucru care îi bucură pe localnici şi îi deranjează pe hoţi. Nu la fel de bună este însă această alarmă şi pentru hoţii din comună care se văd nevoiţi astfel să se apuce de adapteze secolului 21 şi să se apuce de spart alarme. Noul clopot a fost cumpărat din bani de la consiliul local, iar alarma a fost achiziţionată din banii enoriaşilor. „La rugăminţile oamenilor, am discutat în Consiliul Local şi am hotărât să rectificăm bugetul şi să strângem de pe unde putem şi să luăm clopotul. Avem biserică mare, frumoasă şi nu putea tocmai clopotul să lipsească”, afirmă, la rândul său, Paulică Neagoe, primarul localităţii Ţuglui. Sistemul de alarmă a costat 1.200 de lei, iar oamenii spun că investiţia merită toţi banii. Preotul vrea să asigure acum clopotul la o firmă privată în cazul în care nici sistemul de alarmă nu va ţine hoţii la distanţă. Clopotul a costat 25.000 de lei, iar preţul alarmei a mai ridicat suma investiţiei cu încă 1.200 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.01.2013 - 14:56Mihai Croitoru:Imi pare rau, dar trebuie sa va spun ca acest articol este furat de pe adevarul.ro

22.01.2013 - 05:43adevarul:te-ai documentat mult la reportajul asta, hotule, esti un ras de om

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...