Politică

Furtună în cabinetele şefilor de partide din Oltenia

Perdanţii alegerilor parlamentare demisionează pe capete, iar liberalii vâlceni se aşteaptă ca preşedintele Buican să se retragă din competiţia internă

Şoc printre liberalii din Vâlcea, unde zvonurile privind o eventuală retragere de la şefia organizaţiei a liderului Cristian Buican prind din ce în ce mai mult contur. Situaţia este paradoxală dacă ţinem cont că după 09 decembrie numărul parlamentarilor liberali vâlceni a crescut de la doi la patru, iar rezultatele alegerilor locale au adus pentru prima dată PNL în postura de câştigător clar al mandatelor de primari şi viceprimari într-un judeţ considerat roşu. În tabăra opoziţiei, doar în Olt şi Mehedinţi nu se înregistrează detronări şi dezertări în rândul pedeliştilor, restul liderilor PDL din regiune făcându-şi deja bagajele.

Liberalii vâlceni cred în „teoria conspiraţiei”

Zvonul că deputatul Cristian Buican se pregăteşte de „forfait” înaintea alegerilor interne din organizaţia vâlceană a PNL se răspândeşte cu repeziciune în rândul membrilor de partid. În timp ce unii îl suspectează de ascunderea unor probleme de sănătate, alţi colegi cu ştate mai vechi în politica locală consideră varianta ca fiind una regizată chiar de Buican. „Nu cred că se va retrage, nu are motive. Poate încearcă doar o dezmorţire a activităţii interne din filială. Un partid care intră într-o amorţeală plăcută poate eşua lamentabil peste câţiva ani. Cred că preşedintele Buican intenţionează, mai degrabă, să lase loc apariţiei unor competitori la alegerile interne. Altfel, nu ştiu cine va îndrăzni să candideze împotriva lui”, consideră liberalul Gheorghe Păsat. Scenariile făcute de colegii săi l-au uluit şi pe Buican, acesta menţionând totuşi că oboseala acumulată în 2012 l-a făcut să ia o pauză de o lună pentru a-şi încărca bateriile.

„Nu am luat în calcul nici candidatura, nici retragerea”

Preşedintele PNL Vâlcea admite că a tras „pe dreapta” în ianuarie, dar neagă că acest lucru ar însemna şi o retragere de la şefia organizaţiei judeţene. „2012 a fost un an greu, poate cel mai greu din cariera mea politică, incluzând o mulţime de bătălii electorale care a trebuit să le duc. Mi-am permis să îmi iau o lună de pauză pentru a mă odihni. Aveam nevoie de acest relaş, recunosc. Candidatura mea la un nou mandat în fruntea organizaţiei nu face obiectul discuţiilor pentru câteva luni bune de aici încolo. Nici nu avem stabilit calendarul alegerilor. Nu am luat în calcul, în acest moment, nici candidatura mea, nici retragerea din competiţie. Nu ştiu nimic de aceste zvonuri”, susţine Cristian Buican. Fost ţărănist, integrat în 2003 în rândul PNL, Buican şi-a croit drum până la poziţia principală din organizaţia judeţeană Vâlcea, în 2009 detronându-l pe fostul preşedinte Emilian Frâncu. Retragerea sa din competiţia internă a liberalilor ar deschide oportunitatea unei reveniri pe funcţie a lui Frâncu, actual primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, sau şansa unui outsider de a ocupa această funcţie.

Jurcan îşi face bagajele

Preşedintele PNL Vâlcea admite că a tras „pe dreapta” în ianuarie, dar neagă că acest lucru ar însemna şi o retragere de la şefia organizaţiei judeţene.

Liderul organizaţiei judeţene a PDL Vâlcea, Dorel Jurcan, intenţionează să renunţe la funcţia de preşedinte al partidului, în urma rezultatelor la alegerile parlamentare din luna decembrie 2012. Înainte de a oficializa acest act, va purta totuşi o discuţie cu preşedintele partidului, Vasile Blaga, care nu s-a arătat foarte încântat de intenţia de a demisiona a lui Jurcan. „Intenţionez să-mi dau demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PDL. Voi avea o discuţie cu preşedintele partidului, Vasile Blaga, care n-a fost de acord cu demisia. Trebuie să vedem ce argumente are, nu ştiu încă de ce-şi doreşte să nu plec din fruntea partidului”, mărturiseşte fostul senator. Chiar dacă va renunţa la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PDL, Dorel Jurcan intenţionează să rămână în structurile partidului şi să ocupe în viitor o funcţie în conducerea PDL Vâlcea. Favorit pentru asigurarea interimatului în acest caz este actualul preşedinte al organizaţiei municipale Romeo Rădulescu, singurul candidat vâlcean al „portocaliilor” care a reuşit să prindă un loc în Parlament. Deputatul Romeo Rădulescu a declarat că nu se grăbeşte foarte tare în a prelua conducerea partidului şi aşteaptă întâlnirea BPN-ului de luni, dar şi decizia finală a lui Dorel Jurcan. Biroul Permanent Judeţean al PDL Vâlcea se va întruni cel mai probabil joi, pentru a face o analiză a rezultatelor alegerilor din decembrie. Deputatul Rădulescu a declarat că, dacă va fi preşedintele PDL, va restructura organizaţia, pornind de la bază, din mediul rural.

Mărinică Dincă a părăsit PDL

Fostul primar al Craiovei şi proaspăt senator de Dolj, Mărinică Dincă şi-a dat demisia din partid. Întrunirea Biroului Permanent Local al PDL Dolj a scos la iveală discuţii mai vechi din cadrul partidului. Nemulţumirile au ieşit la suprafaţă şi odată cu ele şi foaia cu demisa a lui Mărinică Dincă. Părerile în contradictoriu ale celor întruniţi au fost atât de mari încât fostul primar al Craiovei, Mărinică Dincă, om cu ştate vechi în organizaţia din Craiova a PDL, a decis să se despartă de organizaţia din Craiova. Totul pare să fi început joi seara. Nevoiţi să ia mai multe decizii pentru reorganizarea partidului în urma înfrângerii usturătoare din partea contracandidaţilor de la USL, membrii PDL au găsit de cuviinţă să îşi amintească toate nemulţumirile strânse de-a lungul timpului. Încetul cu încetul, forfota a devenit tot mai mare. Principala grijă a serii trebuia să fie alegerea noilor membri în cadrul Biroului Permanent Local al partidului. Dacă la nivel local, lucrurile s-au lămurit, cei aleşi de colegii fiind Mărinică Dincă, Constantin Dascălu, Doru Mărgărit şi Dan Cherciu, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi la nivel judeţean. Aceştia din urmă au considerat că cei patru nu pot reprezenta colegiile şi au decis să anuleze toate deciziile Biroului Permanent Local din seara de 17 ianuarie. Cineva chiar a propus dizolvarea Biroului Permanent Local, dar aceasta nu a fost luată în seamă de ceilalţi membri. Ca urmare a acestei decizii a Biroului Judeţean Permanent, Mărinică Dincă a decis să îşi dea demisia.

Cupă, şef peste ruinele PDL Gorj

Deputatul Ion Cupă a fost numit, săptămâna trecută, preşedinte interimar al PDL Gorj, funcţie în care urmează să fie validat oficial în şedinţa de săptămâna viitoare a Biroului Permanent Naţional a partidului. Cupă a menţionat că decizia de numire a sa în funcţia de conducere a fost luată după o întâlnire pe care preşedintele Vasile Blaga a avut-o la Bucureşti, cu toţi candidaţii din Gorj ai PDL pentru a discuta despre viitorul organizaţiei. La discuţii a participat inclusiv fostul preşedinte al filialei, fostul senator Ion Ruşeţ, care a decis să rămână simplu membru al partidului. Acesta a fost acuzat în dese rânduri că a făcut jocul grupării locale a USL constituite în jurul premierului Victor Ponta. Pedeliştii gorjeni vor avea ca for de conducere în prioada imediat următoare un Comitet de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor, care va include candidaţi la alegerile parlamentare din toamnă, dar şi reprezentanţi ai aleşilor locali şi judeţeni. „Voi avea discuţii cu toţi cei care am participat la întâlnirea de la Bucureşti şi voi încerca să stabilim nişte criterii în baza cărora să refacem organizaţia”, a precizat preşedintele interimar al organizaţiei. Cupă a fost, în ultimii ani, şef al Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, după ce, anterior, fusese în aceeaşi funcţie de conducere în judeţul Mehedinţi. În anii 2003 - 2004, Ion Cupă a fost şef al organizaţiei de tineret a PDL Mehedinţi, din anul 2005 el conducând Direcţia Finanţelor Publice din acest judeţ, până în anul 2010, când a preluat şefia de la Gorj a instituţiei respective. El a fost ales deputat pe Colegiul 1 Tismana - Bumbeşti Jiu, după redistribuirea voturilor, pe acelaşi colegiu, după redistribuire, ieşind deputat şi reprezentantul PP-DD Răzvan Rotaru.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...