Actualitate

Ambulanţa vâlceană, în lipsă de medici şi cu fonduri minime

Ultima angajare „ca la carte” a fost făcută în urmă cu şase ani, iar conducerea SJU Vâlcea apelează la „artificii” pentru a menţine un minim necesar de angajaţi

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vâlcea are nevoie urgentă de resuscitare. Personalul unităţii lucrează peste program, bugetul alocat nu a fost calculat la necesităţile financiare actuale, iar în parcul auto încă mai funcţionează salvări ce trebuiau casate. Pentru a răspunde optim solicitărilor în aceste condiţii vitrege, conducerea unităţii caută tot felul de tertipuri legale, abia, abia reuşind să asigure un minim de imunitate în faţa problemelor care afectează serios activitatea.

Urgenţa cu personal puţin se ţine!

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vâlcea funcţionează pe luminile de avarie. Una dintre problemele cu care unitatea medicală se confruntă de ani buni este lipsa de personal. La ora actuală, la SJU Vâlcea lucrează 241 de angajaţi, din 282 aprobaţi ca normativ de personal, ceea ce înseamnă că Ambulanţa funcţionează cu un deficit de 42 de medici, asistenţi medicali şi şoferi. „Acest normativ de personal este făcut la nivelul unităţii pentru desfăşurarea activităţii în condiţii bune. Din 1995, de când sunt eu aici, niciodată nu s-a ajuns la acest nivel. Am avut 280 de angajaţi cel mult”, a declarat managerul SJA Vâlcea, Petre Duinea. Ultima angajare „ca la carte” s-a înregistrat în anul 2007. De atunci, prin ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de guvern, parlamentarii noştri au transformat acest proces de încadrare în muncă într-o temă scumpă la vedere până în 2012. Abia anul trecut, în baza hotărârii de Guvern care a permis, în instituţiile publice, o angajare la şapte locuri vacante, la SJA Vâlcea au mai putut fi angajaţi doi ambulanţieri în locul celor 14 salariaţi care au părăsit sistemul de-a lungul timpului. Şi pentru că în ritmul acesta unitatea medicală ar ajunge în stare de comă, conducerea Ambulanţei vâlcene a început să aplice câteva artificii. Astfel, nu a mai fost acceptată renunţarea la contractul de muncă din partea asistenţilor sau medicilor care şi-au anunţat intenţia de a pleca în străinătate. „Cine vrea să plece, este liber să plece, dar rămâne angajat fără salariu. Conform contractului colectiv de muncă, salariaţii au dreptul la acest lucru pentru doi ani. Iar pe posturile lor angajăm personal pe perioadă determinată. La ora actuală, avem cinci astfel de cazuri, cadre medicale care au posturile la noi, dar suspendate pe trei ani să putem angaja alte persoane. Nu poate suplimenta un om activitatea a şapte. Aşa că ne folosim de acest artificiu”, spune Petre Duinea. Din deficitul de 41 de angajaţi cât înregistrează în prezent SJA Vâlcea, 70% reprezintă asistenţi medicali şi ambulanţieri.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...