Economic

Bechet, centură ocolitoare de 6,5 milioane de euro

Oraşul doljean îşi consolidează poziţia în zonă printr-un proiect de cooperare transfrontalieră

Preşedintele Consiliului Judeţean Ion Prioteasa a participat la o întâlnire cu primarii din Bechet, Gheorghe Ionele, şi cel din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, dar şi cu primarul din Lom (Bulgaria), Iov Ivanov. Cei trei au discutat despre implementarea a două proiecte, unul privind o centură ocolitoare pentru oraşul Bechet în valoare de 6.5 milioane de euro, iar celălalt proiect privind o piaţă agro-alimentară în Dăbuleni în valoare de 350.000 de euro, bani proveniţi din atragerea de fonduri europene. Implementarea proiectelor de către primăriile din Bechet şi Dăbuleni s-au realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2001-2013, cu ajutorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria.

Tirurile o să ocolească Bechetul

Primarul oraşului Bechet s-a declarat încântat de realizarea acestei centuri ocolitoare, care în opinia lui va reuşi de desmorţească traficul din oraşul şi aşa destul de aglomerat. „Sunt onorat că la Bechet am asemenea invitaţi, pentru că acest proiect este foarte important pentru comunitatea noastră pentru că, pe lângă această centură ocolitoare a oraşului Bechet, mai avem un bulevard care se va asfalta şi care va ajuta la fluidizarea traficului prin centrul oraşului nostru. Trebuie să adaug şi plusul creării unor noi locuri de muncă pentru oamenii din Bechet”, a afirmat primarul Ionele. Fiind un important nod de legătură spre Dunăre, oraşul Bechet are foarte mult de suferit de pe urma tirurilor care tranzitează oraşul de la un capăt la celălalt în fiecare zi. Acest lucru a fost semnalat şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. „Dacă vorbim de Bechet, atunci vorbim de 6,5 milioane de euro cu care se va realiza o centură ocolitoare a oraşului, pe care vor fi direcţionate toate tirurile care se duc spre Vamă. Într-o listă de priorităţi ale oraşului Bechet, această rută ocolitoare poate că era cea mai importantă dintre problemele cu care oamenii se confruntă şi care necesita rezolvare. Aduceţi-vă aminte de câte ori nu s-a întâmplat ca drumul de acces în Bechet să fie blocat de tiruri sau ce pericol îl reprezintă pentru oameni aceste tiruri care trec prin centrul oraşului. Mă bucur să văd că un proiect, pe care doream să-l punem în valoare de foarte mulţi ani, va fi realizat în perioada următoare”, a declarat Ion Prioteaasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

3,2 hectare sunt pregătite pentru producătorii de lubeniţă şi pepeni

O altă problemă destul de stringentă o reprezintă lipsa unei pieţe în Dăbuleni, acolo unde, vara, kilometri întregi sunt blocaţi de către vânzătorii ambulanţi de pepeni şi lubeniţă. După îndelungi negocieri între preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, această problemă pare să îşi fi găsit rezolvare. „În ceea ce priveşte Dăbuleniul, putem spune că acest proiect vine cu o soluţie pentru o problemă pe care eu şi primarul Drăgoi ne-am angajat s-o rezolvăm şi care uneori ne-a adus şi în prim planul televiziunilor naţionale, respectiv construirea unei pieţe de legume şi fructe în care producătorii agricoli din Dăbuleni, şi nu numai, îşi pot valorifica produsele în condiţii civilizate. Este încă un lucru promis şi realizat. Adică, eu cu domnul primar Drăgoi am ieşit în faţa oamenilor şi am spus că vom avea o piaţă de legume la Dăbuleni, pentru că nu se mai poate merge aşa cum s-a mers până acum şi vom face tot posibilul să o realizăm. Iată că suntem gata să dăm drumul acestui proiect, prin care se va face o piaţă aşa cum le-am promis-o oamenilor. Sigur că deja ne gândim ca această piaţă de la Dăbuleni s-o extindem printr-un alt proiect cu finanţare europeană. Concret, la Dăbuleni se va construi o piaţă de legume şi fructe pe o platformă de beton în suprafaţă de 3,2 hectare, unde maşinile încărcate cu lubeniţă şi pepeni nu vor mai sta de-a lungul drumului pe kilometri întregi, ci se vor strânge într-un singur loc, care va fi amenajat cu respectarea tuturor normelor, adică apă curentă, grupuri sanitare, curăţenie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. De asemenea, şi primarul din Dăbuleni a ţinut să precizeze importanţa acestor pieţe de legume şi fructe. „Este un proiect pe care de mult îl aşteptam, pentru că cei din Dăbuleni, oameni foarte muncitori, îşi doresc să-şi poată valorifica marfa în condiţii civilizate. Nu ne oprim aici, pentru că îmi doresc ca acest proiect să-l extind împreună cu primarul de la Lom, alături de care vreau să implementăm şi alte proiecte pe colaborare transfrontalieră. Îl invit încă de pe acum să ne viziteze imediat ce acest proiect al construcţiei acestei pieţe de la Dăbuleni va fi finalizat”, a declarat primarul oraşului Dăbuleni, Nicolae Drăgoi.

Primarul bulgar Ivo Ivanov, pentru prima oară la Bechet

La această întâlnire a participat şi primarul din Lom, Ivo Ivanov, lucru salutat şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. „Vreau să salut şi prezenţa noului primar al localităţii Lom, Ivo Ivanov, cu care ne întâlnim pentru prima dată de la alegerea domniei sale în această funcţie importantă. Împreună cu această localitate din Bulgaria am avut de-a lungul timpului relaţii foarte bune, alături de care am realizat multe proiecte. Ne pregătim ca pe intervalul financiar următor să avem pregătite proiecte comune cu care să putem atrage şi mai mulţi bani de la Uniunea Europeană. Pe un program al Uniunii Europene vor fi alocaţi bani pe colaborările transfrontaliere în exerciţiul financiar viitor şi dacă nu suntem îndeajuns de descurcăreţi şi rapizi îl iau alţii, din altă parte. Trebuie să ne mişcăm repede ca să putem să-l luăm noi primii”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Bunele relaţii care s-au format de-a lungul timpului între Bulgaria şi România au fost punctate şi de către primarul din Lom, Ivo Ivanov. „Dunărea, cu mulţi ani în urmă, ne-a despărţit, dar acum putem spune că ne apropie şi întoarce către noi lucruri pozitive. Avem o istorie bogată, care ne uneşte. Eu cred că reţeta de succes stă în parteneriatul solid dintre noi. Trebuie să ne uităm înainte spre viitorul consolidarea relaţiilor noastre, pentru că avem multe lucruri de făcut împreună. Ne dorim ca aceste proiecte pe care le implementăm să fie de succes”, a declarat primarul oraşului bulgar Lom, Ivo Ivanov. Cele două proiecte s-au realizat cu ajutorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...