Inedit

Cocosul de Hurez cânta bulgăreşte. Falsuri din Bulgaria vândute ca ceramică certificată UNESCO

7 dosare penale şi amenzi în valoare de 21.500 lei au fost deschise, respectiv aplicate ieri de poliţiştii vâlceni pe numele unor firme din Horezu care comercializau obiecte artizanale contrafăcute.

În locul celebrei ceramici de Horezu, declarată parte a patrimoniului imaterial UNESCO, turiştii care vizitau zona achiziţionau, de fapt, ceramică din Bulgaria, care imita celebrele motive decorative ale ceramicii vâlcene, cu tradiţie milenară.

Razia poliţiştilor a găsit 10 comercianţi în flagrant, asupra unuia dintre ei găsindu-se şi suma de 58.600 euro, pentru care nu avea documente justificative. Încă de acum zece ani meşterii din zona Horezu atrăgeau atenţia că vânzătorii de suveniruri expun produse făcute în China sau în Bulgaria sub formă de produse locale de artizanat.

Ceramica de Horezu a fost inclusă în anul 2012 de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial. În mod ironic, în două săptămâni, oraşul vâlcean va găzdui ediţia cu numărul 51 a târgului naţional de ceramică artizanală „Cocoşul de Hurez”, perioadă în care vânzările de obiecte artizanale explodează, ca urmare a fluxului masiv de vizitatori ajunşi în zonă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...