Economic

Valentin Ionescu, ASF: Am identificat gradual problemele Euroins; Compania muta banii în Bulgaria, prin contracte repo; şi-a modificat contractele de reasigurare în 2021 şi 2022

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat gradual problemele Euroins, care au dus, joi seară, la decizia de retragere a autorizaţiei a asiguratorului şi la constatarea stării de insolvenţă, potrivit lui Valentin Ionescu, director al Direcţiei Generale de Asigurări din cadrul ASF.

Acesta a spus, vineri seară, la Digi 24: “ASF a avut 17 controale la Euroins din 2020 până la începutul acestui an, soldate cu 26 de sancţiuni, în valoare de peste 16 milioane lei, amenzi record pentru o societate de asigurări.

În urma ultimului control, care a durat aproximativ 6 luni, prin verificări complexe, am reuşit să determinăm solvabilitatea reală a acestei companii. Ca atare, ASF a decis retragerea autorizaţiei şi constatarea stării de insolvenţă. Nu putem tolera asemenea situaţii în piaţă”.

Euroins a avut un comportament problematic încă de acum câţiva ani, a spus Valentin Ionescu: „Au fost constatate contracte repo (intragrup), finanţau grupuri din Bulgaria prin aceste contracte, le-am impus să întoarcă banii înapoi.

Acest lucru l-am identificat acum doi ani, le-am impus prin decizie (n.n. să întoarcă banii), am notificat Ministerul Public, deci organele penale.

Ulterior, în 2021, am descoperit că această companie ascundea dosarele de litigii. A fost o acţiune unică, în sensul că am făcut verificări încrucişate pe toate instanţele din ţară. Colegii de la IT ne-au ajutat cu un soft pentru a identifica numărul real de dosare pe care le are această companie, pentru că nu ne-am putut baza niciodată pe raportările societăţii, nu le dădeau la timp, erau lipsite de transparenţă.”

Directorul ASF spune că problemele au fost identificate gradual şi că ASF a acţionat la timp: “În ultimele şase luni, a fost un control atât de amplu pe toate palierele, din toate perspectivele. Aveam control inopinat la societate, avem verificări din supraveghere, aveam colaborări cu alte entităţi din afara României, cu supraveghetori din afară. Am verificat conturile din afara României. Toate aceste lucruri au durat. Am verificat contractele de reasigurare, am discutat cu supraveghetorii acelor reasigurători dacă contractele sunt valabile. A fost o analiză amplă. Actuarii din Big Four vă pot spune că analiza de solvabilitate – calculul SCR şi MCR (n.n SCR = Cerinţa de capital de solvabilitate şi MCR = cerinţa de capital minim)– durează câteva luni. Nu o pot face peste noapte.”

ASF a anuntat ca pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu facea fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, potrivit ASF.

Toate societăţile care fac RCA au fost controlate în mod egal în ultimii doi ani, a mai spus Valentin Ionescu.

El a precizat ca Euroins avea probleme de solvabilitate încă din 2021, dar nu atât de mari: „În 2021, împreună cu EIOPA, am avut exerciţiul de evaluare a activelor şi pasivelor din asigurări, pentru că ne doream să ştim care e tabloul sectorului asigurărilor. Acest exerciţiu BSR (balance sheet review) s-a terminat în decembrie 2021, iar în ianuarie am publicat rezultatele. Euroins avea probleme de solvabilitate încă de atunci, dar nu atât de mari.

Având în vedere că şi-a modificat contractele de reasigurare în 2021 şi 2022 şi modul în care şi-a înregistrat aceaste contracte de reasigurare, în sensul că a supraestimat veniturile şi a subestimat cheltuielile privind aceste contracte de reasigurare, a rezultat faptul ca ajustările noastre sunt cele mai mari pe aceste contracte de reasigurare. Menţionez că această problemă a fost descoperită anul trecut, nu acum doi sau trei ani.”

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori de asigurare ai Euroins România, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru acest asigurător.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...