La Ţară

„Daţi-mi milionul de euro!”

Primarul comunei Tetoiu consideră 2013 ca fiind un an crucial în dezvoltarea comunităţii

Lucian Antonie, alesul din Tetoiu-Vâlcea, crede că 2013 va fi un an de răscruce în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii din comuna sa. Cu foarte puţine investiţii în zonă şi cu o populaţie îmbătrânită, Tetoiu se confruntă la această oră cu o lipsă a resurselor financiare, planurile de dezvoltare iniţiate de edilul şef al localităţii fiind pe punctul de a se bloca.

Vânătoare de datornici

Câteva magazine, un restaurant, două trei baruri şi ici colo o firmă de construcţii reprezintă tot sectorul de afaceri din Tetoiu. Grosul taxelor şi impozitelor locale este strâns de la localnici, dar şi această operaţiune se dovedeşte de multe ori încurcată pentru responsabilii din Primărie. „Gradul de colectare este de 80%. Avem o populaţie îmbătrânită în comună şi, colac peste pupăză, am moştenit şi unele restanţe pe locuinţe sau terenuri ai căror posesori au decedat între timp. Moştenitorii nu au trecut niciodată pe la primărie, sunt plecaţi prin diverse colţuri ale ţării. Aşa că avem situaţii de genul: «Prinde orbul, scoate-i ochii!». Sunt sume restante de 5-6 ani care depăşesc 10-15 milioane lei vechi. La un buget de doar câteva sute de milioane, aceste sume se resimt. Nu cred că avem altă soluţie decât să declanşăm o operaţiune de recuperare în instanţă a acestor bani”, explică Lucian Antonie. În ciuda acestei situaţii, primarul din Tetoiu încearcă să menţină nivelul taxelor la plafonul înregistrat şi în 2012. „Am în cadrul Consiliului Local un grup care crede că, dacă nu vom mări taxele şi impozitele, înseamnă că nu avem nevoie de fonduri. Nu putem însă să îi împovărăm şi mai mult pe localnici. Va trebui să găsim alte surse de finanţare pentru proiectele pe care le avem în plan”, explică primarul Antonie.

"Sunt sume restante de 5-6 ani care depăşesc 10-15 milioane lei vechi. La un buget de doar câteva sute de milioane, aceste sume se resimt.Nu cred că avem altă soluţie decât să declanşăm o operaţiune de recuperare în instanţă a acestor bani.", Lucian Antonie, primar Tetoiu - Vâlcea

Necesar de un milion de euro

Cu proiecte de modernizare a drumurilor comunale, de alimentare cu apă sau de canalizare trecute pe lista de aşteptare a ministeriabililor, Tetoiu are nevoie de un milion de euro pentru a menţine pe linia de plutire proiectele incluse pe agenda primarului. „Proiecte avem multe, de la drumuri până la apă/canal. Banii ne cam lipsesc. Nu am de gând să renunţ la niciun proiect pe care l-am promis locuitorilor acestei localităţi. Va trebui să facem eforturi pentru a obţine finanţarea necesară fiecărui proiect. Un miliard îmi trebuie de urgenţă numai să depun dosarele pentru aceste investiţii. Dacă este să vorbim de sume de bani, necesarul comunei pentru acest an ar fi de minimum un milion de euro”, susţine Lucian Antonie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...