Eveniment

Şeful de la Drumuri Naţionale Mehedinţi, lăsat pe drumuri

Directorul Folescu, scos ţap ispăşitor în scandalul „Patinoar pe DN6”

Şeful Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, prefectul Nicolae Drăghiea, nu a păţit nimic după scandalul naţional de săptămâna trecută când, pe cod galben de polei, 7 tiruri s-au răsturnat pe DN6, în zona Faţa Cremenii într-un carambol de neimaginat, din cauza „patinoarului” de pe drum. Pagubele rezultate în urma evenimentului s-au estimat undeva în jurul a un milion de euro. Cu chiu cu vai s-a găsit şi vinovatul: directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin, Cornel Folescu (foto), care a primit o amendă de 7.000 de lei de la poliţie şi a fost suspendat din funcţie de şefii săi din CNADNR. Luni, 14 ianuarie 2013, o comisie de anchetă din Bucureşti l-a luat şi pe prefect la întrebări, acesta urmând să dea explicaţii alături de drumarii cei leneşi.

Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin, pesedistul Cornel Vasile Folescu, a fost suspendat din funcţie în urma unui accident în lanţ petrecut în dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2013 pe DN6 la Faţa Cremenii-Mehedinţi pe un drum cu polei, un devărat patinoar lăsat de izbelişte de administratorul drumului, responsabilul direct, dar şi de celelalte autorităţi. Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, a anunţat că s-a luat decizia instituirii la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, cu câteva zile înainte, a unui comandament de iarnă, care să ofere permanent informaţii. „Pentru evenimentul de la Severin, unde s-a înregistrat acel accident în lanţ, s-a luat decizia de către directorul CNADNR de a-l suspenda din funcţie pe domnul Folescu Cornel Vasile, şeful secţiei Drumuri Naţionale Turnu Severin, din cadrul Direcţiei Regionale Craiova. A fost suspendat până la apariţia concluziilor unei comisii de anchetă. În judeţul Mehedinţi, din raportările CNADNR, rezultă că vina a fost a acestei secţii de drumuri pentru că dispecerul nu a anunţat existenţa poleiului pe şosea şi, ca atare, nici nu s-a intervenit în zonă. Neintervenindu-se, s-a produs acest accident”, a declarat ministrul Dan Şova.

Accident fără precedent

Directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin, Cornel Folescu, a primit o amendă de 7.000 de lei de la poliţie şi a fost suspendat din funcţie de şefii săi din CNADNR. O comisie de anchetă din Bucureşti l-a luat şi pe prefect la întrebări, acesta urmând să dea explicaţii alături de drumarii cei leneşi.

Carambolul de la Mehedinţi s-a petrecut vineri, 11 ianuarie, pe DN6, în localitatea Faţa Cremenii. În accident au fost implicate simultan nu mai puţin de nouă autovehicule, şapte dintre acestea fiind tiruri. Nefericitul eveniment a avut loc în jurul orei 4,00 dimineaţa când carosabilul se transformase într-un adevărat patinoar şi niciun drumar nu intervenise cu sare ori alt material antiderapant. Un autotren încărcat cu bovine a încercat să evite impactul cu un vehicul staţionat pe marginea drumului, dar a derapat şi s-a răsturnat pe marginea drumului. A urmat apoi un accident în lanţ, din care a rezultat rănirea uşoară a trei persoane, care au fost transportate la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Mehedinţi şi avarierea autovehiculelor implicate în eveniment. Conducătorii auto spun că toate acestea s-au petrecut din cauza drumarilor, care nu au acţionat pentru îndepărtarea poleiului de pe carosabil. „Nu s-a acţionat cu absolut nimic. Plătim taxe, rovignete şi nu se acţionează la timp. Ei aruncă pe Dumnezeu cu mila”, spunea un conducător auto revoltat. „Nu au dat cu sare, cu nimic, am venit în pantă circa 400 de metri şi m-am oprit aici. Toată partea din faţă a vehicului este distrusă. Bani pe taxe ne ia degeaba, ştiu să ne ia banii, dar să-şi facă datoria nu”, spunea un alt conducător auto, al cărui autotren era încărcat cu sucuri şi venea de la Timişoara spre Craiova. Autotrenul încărcat cu bovine a suferit pagube importante. Din cele 65 de bovine care erau transportate în acest vehicul, 10 au murit strivite. Animalele care au scăpat nevătămate au fost cu greu recuperate de pe câmp de reprezentanţii firmei elene păgubite. În urma accidentului rutier, circulaţia pe acest sector de drum a fost deviată în localităţile Drobeta Turnu Severin şi Strehaia pe DN 67 şi DN 67 A. Poliţiştii Serviciului Rutier, Poliţiei oraşului Strehaia şi Biroului Rutier Drobeta Turnu Severin au acţionat la faţa locului pentru asigurarea fluenţei pe DN 67 şi DN 67 A. Imediat după producerea evenimentului, la faţa locului s-au deplasat prefectul judeţului Mehedinţi, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, echipe speciale care au efectuat cercetarea locului faptei precum şi efective de jandarmi. S-au luat măsuri de siguranţă pentru a preveni săvârşirea de furturi din vehiculele implicate în accident.

Mehedinţiul era sub avertizare de cod galben de polei

Şeful Poliţiei Rutiere Mehedinţi, comisarul-şef Gabriel Lică, a anunţat că vinovat de producerea accidentului este Secţia Drobeta Turnu Severin a Drumurilor Naţionale, care nu au acţionat pentru îndepărtarea poleiului. „Accidentul a avut drept cauză poleiul existent pe partea carosabilă, care s-a format în urma precipitaţiilor sub formă de ploaie apărute în jurul orei 04.00 şi a temperaturii scăzute. Deşi judeţul Mehedinţi se afla sub avertizare cod galben de polei pentru această noapte, administratorul drumului, în speţă Secţia de Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin, nu a acţionat pentru prevenirea apariţiei poleiului, motiv pentru care operatorul de drum a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 7.000 lei”, a declarat comisarul-şef Gabriel Lică. Conform avertizării emise de către ANM, în dimineaţa respectivă, în intervalul orar 04.00-09.00, judeţul Mehedinţi s-a aflat sub incidenţa codului galben de polei. Ministrul Şova a anunţat că luni, 14 ianuarie 2013, o echipă de control va veni la Mehedinţi pentru a ancheta în detaliu de ce autorităţile judeţene nu şi-au făcut treaba pentru a preveni un astfel de eveniment încadrat la situaţii de urgenţă. Surse autorizate ne-au dezvăluit că va fi tras la răspundere şi prefectul Nicolae Drăghiea, aşazisul reprezentant al Guvernului în teritoriu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...