Administraţie

Masterplanul de deşeuri al Doljului, semnat după cinci ani

50 de milioane de euro vor intra în bugetele Primăriei Craiova şi Consiliului Judeţean

Iniţiat în anul 2007, proiectul “Sistem de management al deşeurilor în judeţul Dolj” a fost semnat, după cinci ani de zile, de către primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa. Valoarea totală a proiectului este de 50 de milioane de euro, bani care vor fi suportaţi de Uniunea Europeană. Acest proiect constă în reciclarea şi compostarea deşeurilor pe raza judeţului Dolj. Municipiul Craiova va primi 23 de milioane de euro pentru implementarea acestui proiect, restul de 27 de milioane de euro revenind Consiliului Judeţean.

Judeţul Dolj a fost selectat ca beneficiar al unei asistenţe tehnice PHARE CES 2005. Documentaţia a fost refăcută şi depusă spre aprobare de două ori, în anul 2011. După ce Ministerul Muncii şi Pădurilor (actual Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice) a avut obiecţii importante cu privire la modul în care Craiova a participat la acest proiect, proiectul a fost revizuit începând cu luna iulie a anului 2012, astfel încât Craiova să poată beneficia de acest program. „Este o zi foarte importantă pentru noi pentru că semnăm în sfârşit protocolul pentru aplicarea Masterplanului pentru deşeuri. Suntem într-o întârziere foarte mare pentru că timp de patru ani nu s-a înţeles la Primăria Craiova cât de important este acest proiect. L-am deblocat în ultimele şase luni. Oamenii noştri lucrează şi zi şi noapte pentru a fi gata la timp, pentru că la jumătatea acestui an se sistează finanţarea pentru ciclul trecut de proiecte europene”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Adio pubele la colţ de stradă, bun venit containere încastrate

Primăria Craiova a mai solicitat şi includerea în proiect a unor containere îngropate în valoare de circa 11 milioane de euro. „Fiecare staţie costă peste zece milioane de euro. Împărţiţi pe fiecare cetăţean şi o să vedeţi că dă o sumă măricică pe care locuitorii nu şi-o puteau permite. Noi le primim gratis şi bonus faţă de aceste două staţii pe care le primim vor fi acele platforme încastrate în pământ care vor elimina câinii vagabonzi şi mirosurile neplăcute”, a mai punctat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Acest proiect a fost primit cu multă bucurie de către edilii Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu ţinând să explice beneficiile aduse oraşului Craiova. „Masterplanul este bun pentru că în primul rând scutim foarte mulţi bani, odată din amenzi pe care ar fi trebuit să le plătim de anul acesta pentru că nu avem staţii de sortare şi de compostare aşa cum prevăd normele UE şi în al doilea rând pentru că ar fi trebuit să achiziţionăm aceste staţii de sortare şi compostare ca o obligaţie a Uniunii Europene. Asta ar fi însemnat ca fiecare cetăţean al oraşului să suporte aceste costuri în taxa de ridicare a gunoiului, ceea ce ar fi fost extraordinar de mult”.

Groapa de la Mofleni, marea problemă a judeţului

Conform protocolului încheiat între Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi operatorul ECO SUD SRL, fracţia reziduală a deşeurilor care nu pot fi reciclate sau compostate se va depozita la Depozitul Ecologic Mofleni. Cu această ocazie, primarul Craiovei a ţinut să lămurească o problemă destul de spinoasă cu care se confruntă municipalitatea Craiova şi judeţul Dolj şi anume groapa de gunoi de la Mofleni, care a stârnit dispute aprigi de-a lungul timpului. „Atâta timp cât există această groapă de la Mofleni, până nu se umple, noi nu avem cum să facem o altă groapă în judeţul Dolj. Ne-am angajat, atât eu cât şi domnul preşedinte, ca platforma rutieră pe unde vor veni camioanele de gunoi să fie refăcută în totalitate. Eu vă spun că după luna septembrie, atunci preconizez că o să începem să implementăm acest proiect în Craiova, procentul de mulţumiţi va fi undeva la peste 90%. La ora actuală, doar în câteva oraşe din Italia şi din Spania există aceste pubele încastrate în pământ, deci vom fi undeva între oraşele europene foarte avansate din punct de vedere al colectării gunoiului”, a mai subliniat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Numai şase sunt norocoase

Nu mai puţin de 110 primării din şase zone funcţionale vor beneficia de acest program. Cele şase norocoase sunt zonele Calafat, Băileşti, Dobreşti, Filiaşi, Goicea şi Craiova. „Salut apariţia a 50 de milioane de euro în judeţul Dolj şi putem spune că semne bune anul are. Fiecare gospodărie ţărănească din 110 comune va primi tomberoane gratis, va primi compostoare gratis. Există un istoric în care judeţul Dolj a fost selectat alături de alte şase judeţe de o firmă multinaţională care a stat aproape un an în judeţul Dolj şi a analizat fiecare localitate în parte”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa. Fondurile pentru acest proiect au fost în pericol de a nu mai putea fi accesate datorită trenării documentelor, dar şi din cauza problemelor pe care compania de salubritate le-a avut. „Proiectul nu a mers pentru că a avut un blocaj instituţional. Din cauza birocraţiei instituţiilor pe raza judeţului Dolj în mod special şi reţinerea pe care a avut-o Primăria Craiova cu privire la acest proiect. Începând din iulie 2012, odată cu investirea noului primar, s-a dat un nou impuls acestui proiect.”, a mai punctat preşedintele Consiliului Judeţean Ion Prioteasa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

14.01.2013 - 20:31maria:Este intradevar o mare realizare acest proiect finantat din fonduri europene.Cine stie,stie! Felicitari !!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...