Economic

Situaţie incertă la Oltchim Rm. Vâlcea

Liderii sindicali ameninţă cu reluarea protestelor la „butoiul de pulbere” de pe platforma chimică vâlceană

Sindicaliştii de la Oltchim sunt din nou la un pas să iasă în stradă. Nemulţumirea angajaţilor pleacă de la faptul că nu şi-au primit lichidarea pe luna noiembrie a anului trecut, iar conducerea societăţii nu a obţinut banii pentru capitalizare, combinatul funcţionând şi în acest moment la doar 15 la sută din capacitate, deşi oficialii Ministerului Economiei anunţaseră că vor ajunge la 65 la sută încă din noiembrie. Compania a rămas şi fără Consiliu de Administraţie, în momentul de faţă fiind în imposibilitatea de a lua decizii majore în ceea ce priveşte soarta combinatului.

Doar 15% din capacitate, din cele 65 de procente promise

Liderii sindicaliştilor spun că se aşteptau ca după alegeri situaţia să se clarifice la Oltchim, dar aşteptările le-au fost înşelate. Salariaţii nu au ajuns încă cu banii la zi, iar societatea, deşi repornită în patru secţii, funcţionează la doar 15 la sută din capacitate. „Situaţia este destul de tensionată pentru că nu am ajuns niciodată la acea capacitate de 65 la sută, iar capitalizarea societăţii a întârziat să se facă, cu toate că a fost semnat şi acel memorandum, s-a făcut şi notificarea la Bruxelles, au trecut şi alegerile, dar capitalizarea societăţii se întârzie. În loc să căpătăm mai multă încredere şi informaţii noi, lucrurile sunt în continuare destabilizate. Nu mai avem nici consiliu de administraţie, după ce domnul Traicu s-a retras, s-au retras şi alţi membri şi astfel suntem în imposibilitatea de a lua decizii importante. În condiţiile în care societatea funcţionează la doar 15 la sută din capacitate, este foarte greu să asigurăm salariile pentru 3313 angajaţi cât are societatea în acest moment”, a precizat Corneliu Cernev, liderul sindicatului „Victoria” din cadrul Oltchim. Acesta a precizat că nu exclude nici varianta ca salariaţii să reia protestele în condiţiile în care nu s-au primit toţi banii pe luna noiembrie a anului trecut. „Avem promisiuni de la conducerea executivă că până miercuri (n.r. 16 ianuarie) va fi acordată toată lichidarea pe luna noiembrie, iar până pe 29 vom primi banii şi tichetele de masă pe luna decembrie. Deocamdată am hotărât să nu declanşăm acţiuni de protest, atâta timp cât suntem doar cu o lună în urmă cu salariile, dar nu este exclus pentru că din punctul nostru de vedere lucrurile nu se mişcă”, a mai precizat liderul de sindicat.

Disponibilizările, următorul pas la Oltchim

Deşi nu există încă un plan concret în acest sens, sindicaliştii vorbesc şi de disponibilizări care ar urma să se producă în următoarea perioadă la Oltchim. „Sunt discuţii despre restructurări, pentru că şi firma Alvares, care a fost un fel de consultant din partea băncilor în Oltchim, a dat anumite soluţii care vizează un alt fond de salarii faţă de cel actual şi atunci suntem conştienţi că va trebui făcută şi o restructurare. Exclus însă să fie vorba de 2.000 de persoane, aşa cum se vehiculează, cifra este cu totul alta, însă vom vedea la momentul oportun. Nu s-a făcut niciun plan în acest sens. Deocamdată încercăm să reluăm activitatea la 65 la sută din capacitate”, a afirmat Corneliu Cernev.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...