Actualitate

Iniţiativele lui Cîlea, toxice pentru Vâlcea

Iniţiativele preşedintelui CJ de a redeschide exploatări miniere abandonate de comunişti sunt privite cu îngrijorare de edilii din judeţ

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a trecut la identificarea resurselor minerale de care dispune judeţul, localizând mai multe depozite cu potenţial de exploatare minieră din Vâlcea şi propunându-le ca viitoare puncte de investiţii în sector. Intenţiile lui Cîlea dau peste cap însă planurile creionate de aleşii locali, care susţin că deschiderea sau redeschiderea unor mine din zonă ar devasta iremediabil peisajele din munţii Vâlcii. Din punctul de vedere al primarului brezoian Robert Schell, declaraţiile preşedintelui CJ sunt „simple poezii”, iar acestuia i se adaugă şi alţi primari din judeţ.

Cîlea vrea redeschiderea minei de la Valea lui Stan

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, consideră că este momentul oportun pentru a redeschide exploatarea auriferă din Brezoi. În opinia sa, creşterea preţului aurului înregistrată în ultimele decenii ar rentabiliza fosta exploatare închisă de comunişti în 1967. „Există în arhivele statului studii geologice şi mineralogice de la jumătatea secolului trecut care confirmă existenţa în subteranele de la Valea lui Stan a unui bogat zăcământ aurifer căruia specialiştii din acea vreme nu s-au sfiit să-i spună «rezervă naţională». Exploatările din această zonă auriferă s-au închis brusc în anul 1967, pare-se, din cauza costurilor de extracţie ridicate în raport cu valoarea aurului. Azi, când preţurile au atins cote nemaiîntâlnite, devine posibilă reluarea exploatării, cu singura observaţie asupra retincenţelor faţă de tehnologia bazată pe cianurarea minereului. Dar, după ştiinţa mea, a existat, şi încă lungă vreme, tehnologia de extracţie prin flotaţie. Poate că de-aici, din acest punct nodal, va trebui să facem primii paşi, lăsând în seama specialiştilor să se pronunţe”, apreciază Ion Cîlea. În ultimii 12 ani, preţul aurului a sporit de 6,5 ori, iar cererea mondială s-a dublat. Potrivit unor prognoze globale, nu este exclus ca, în următorii 2-3 ani, uncia de aur (31,10 grame) să depăşească valoarea de 2.300 dolari faţă de media a 1.800 dolari cât valorează în prezent.

„Cîlea spune poezii”

Pentru primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, anunţul făcut de preşedintele Consiliului Judeţean a picat pe nepusă masă. Neconsultat în această problemă, edilul din oraşul situat pe Valea Lotrului a rămas aproape cu gura căscată la aflarea veştii că Ion Cîlea ar dori relansarea activităţii miniere în zonă. „Din punctul meu de vedere, este doar o declaraţie de presă a domnului preşedinte Cîlea. O simplă poezie şi cam atât. Nu cred că se poate pune problema redeschiderii exploatării aurifere. În anii ’60, când au închis-o comuniştii, au făcut-o pentru că nu mai aveau ce extrage. Nu cred că se va ivi un investitor care să scoată sute de tone de steril pentru câteva grame de aur. Chiar dacă în zonă există o problemă a locurilor de muncă, nu văd rostul unei astfel de iniţiative. Nu pot să spun că sunt expert în exploatarea cu cianuri a depozitelor aurifere din subsol, dar ştiu că toată strategia de dezvoltare a nordului Vâlcii poate fi dată peste cap de o asemenea iniţiativă. Noi ne-am axat pe o dezvoltare durabilă, în care mediul înconjurător are rolul principal. Să sacrifici o zonă pentru oportunitatea de a crea câteva zeci de locuri de muncă pentru un an sau doi ar fi o crimă”, consideră Robert Schell. Conform datelor deţinute de reprezentanţii Primăriei Brezoi, în ultimele trei decenii nu s-au efectuat studii asupra potenţialului reprezentat de depozitul de minereu aurifer de la Valea lui Stan. Zona este populată cu zeci de familii de rudari, motiv pentru care este cunoscută şi ca „polul sărăciei” din judeţ. Fosta mină este situată pe terenul unor obşti de moşneni din Vâlcea, dar şi pe cel aflat în proprietatea unor persoane fizice din zonă. În imediata apropiere se află staţia de tratare a apei amplasată pe râul Lotru, loc de unde este alimentat cu apă potabilă întreg judeţul Vâlcea.

"În niciun caz nu voi accepta să lucrăm pe un stil de «Hei rup!» doar pentru a obţine beneficii de moment.", Ilie Fârtat, primar Horezu

Horezenii, sceptici la propunerile preşedintelui CJ

Avântul de ortac pe care îl manifestă în ultima perioadă preşedintele Cîlea i-a băgat în sperieţi şi pe horezeni, loc unde alesul din fruntea Consiliului Judeţean a identificat o carieră de marmură neagră rămas neexploatată. Rămasă deocamdată doar în agenda de lucru a lui Cîlea, intenţia de a propune deschiderea unei exploatări miniere în zonă este privită cu scepticism de primarul localităţii, Ilie Fârtat. „Sigur, crearea unor locuri de muncă poate reprezenta un plus pentru oraş. Încă mai avem foşti mineri care nu au trecut prin procesul de reconversie profesională, aşa că problema forţei de muncă nu ridică probleme. Aceasta ar fi partea plină a paharului, cealaltă ridică totuşi semne mari de întrebare. Avem exemplul exploatărilor miniere de la Alunu şi Berbeşti, unde haldele de steril ridică zi de zi probleme de mediu şi nu numai. Va trebui să cumpănim foarte bine această idee pentru a nu crea probleme grave în viitor. Strategia noastră de dezvoltare se axează pe turism, Horezu, de altfel, fiind cea mai nouă staţiune turistică din Vâlcea. Avem o carieră de piatră dată în exploatare deja, nu văd cum s-ar înscrie în planurile noastre de viitor şi o exploatare de marmură neagră. În niciun caz nu voi accepta să lucrăm pe un stil de «Hei rup!» doar pentru a obţine beneficii de moment”, explică Ilie Fârtat.

Cărbune de Livezi

Cele două propuneri ale lui Ion Cîlea nu sunt singulare, acesta luând în calcul şi varianta deschiderii unui front de lucru în sectorul exploatării cărbunelui în comuna Livezi. Situată la câţiva zeci de kilometri de epicentrul bazinului carbonifer Berbeşti-Alunu, Livezi ar putea reprezenta o soluţie viabilă pentru SNLO, în zonă existând un bogat depozit de cărbune aflat la suprafaţă, lucru ce permite exploatarea în condiţii optime a acestuia. Chiar dacă până în prezent doar un singur candidat la primăria comunei a scos în evidenţă potenţialul minier al localităţii, ideea lui Cîlea ar putea prinde contur în viitorul apropiat. În Vâlcea, la această oră, SNLO are deschise două cariere de exploatare a cărbunelui: la Berbeşti şi Alunu, în timp ce Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea scoate calcar de la Bistriţa şi sare de la Ocnele Mari. O altă exploatare de mică, din munţii Lotrului, aflată mai sus de Voineasa, a fost închisă cu mai bine de un deceniu în urmă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...