Opinii

 

Dator la stat

Ponta a făcut socotelile: fiecare român datorează statului 150 de euro/an. Pe 10 ianuarie, zi în care primulministru ne-a prezentat starea naţiunii, aproape am intrat în fibrilaţie. Am făcut liste, am mai tăiat din cheltuieli, mi-am propus pentru a mia oară să renunţ la fumat în speranţa ca voi putea să scot pârleala cât mai ieftin faţă de căpuşa statală. Mi-a trecut a doua zi, în momentul în care am luat iarăşi la pas nămoalele patriei vegheate de cerberi cu caschetă sau de dulăi comunitari rămaşi nestârpiţi şi nesterilizaţi. Noroc că nu am avut nevoie să apelez la o ambulanţă sau la serviciile vreunui medic că mă apucau istericalele de cât de dator m-aş fi simţit în acel moment statului.

Victor Ponta a prezentat un necesar al bugetului calculat pentru 2013 pe proiecţia anului anterior. Premierul a uitat în schimb să menţioneze cam cât de dator este statul românilor plătitori de taxe. A uitat să precizeze şi care este estimarea miniştrilor din cabinetul său în privinţa economiei subterane. Păreri mai avizate vorbesc de 60% din PIB-ul calculat grijuliu an de an. Gurile rele o toarnă direct: economia subterană produce 100% cât cea vizibilă şi taxabilă.

Statul a fost creat pentru a proteja cetăţeanul de alţi cetăţeni. Statul trebuie într-adevăr hrănit, întreţinut pentru acest efort. Nimeni nu ne explică în schimb ce să facem cu un aparat supradimensionat al statului. În mod normal, statul ar trebui să se întindă cam cât îi ajunge plapuma. La noi însă statu-căpuşă îşi ia rolul în serios: ne anunţă când nu-i mai ajung banii pentru hrana excrescenţelor birocratice şi ne dojeneşte „subtil” atunci când uităm să plătim peşcheşul.
Raportul lui Ponta a sunat ca informarea unui boier cu PR remisă iobagilor de pe moşie: „Când trag linie găsesc că voi îmi mai datoraţi 150 euro de fiecare”. Admir rolul de administrator asumat de Ponta, dar nu găsesc de cuviinţă să mă tot scotocesc prin buzunare pentru a plăti hoţia, lenea, incompetenţa şi risipa.

Băsescu a rămas cu degetul întins spre Adrian Năstase ca spre exponentul corupţiei din România. Ponta şi Antonescu au făcut câte un gest vag în spate spre a ne indica fosta guvernare PDL-istă care a risipit discreţionar banul public. Noi rămânem în aşteptare, datori la stat, visând zilnic că banul vărsat în vistierie se va întoarce către noi sub forma unor servicii de calitate, sub forma unor investiţii care să ne uşureze viaţa.

Avem parte în schimb de preţuri urcate în pod după cheful fiecărui consiliu de administraţie dintr-o companie multinaţională, fie ea de petrol, distribuţie gaze, comerţ cu amănuntul sau distribuţie energie electrică. În sectorul de stat, funcţionarii stau şi veghează jaful derulat pe spinarea lor şi a noastră mulţumindu-se să aibă un loc de muncă unde învârt hârtii până le pierd ordinea, şirul şi înţelesul şi aplicând politica struţului la auzul sintagmei „reformă administrativă”. Nu cred ca în ultimii 15 ani să nu fi întâlnit coaliţie de partide sau vreun partid ajuns la putere care să nu îşi fi plantat în instituţii rubedeniile vreunui potentat sau lipitorii de afişe ai vreunui parlamentar. Actuala guvernare nu face excepţie de la regulă. Cei 150 de euro spre care întind mâna guvernanţii în timp ce mimează îngrijorarea o reprezintă suprasarcina funcţionărească adusă de USL în instituţiile publice. Nu la centru, prin ministere, de unde au început să se facă reduceri de personal se toacă grămada mare de bani, ci prin primăriile, societăţile de stat şi secţiile financiare din judeţe, unde poţi regăsi ramuri întregi din arborele genealogic al vreunui ales local sau şef pe viaţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...