Opinii

 

Mândria şi prostia

Sunt dintre interesaţii de Oscar. În luna ianuarie a fiecărui an, îmi mobilizez toate relaţiile pentru a putea viziona cât mai curând filmele nominalizate. Interesul meu este mai puţin artistic – nu am competenţe în această direcţie, ci mai degrabă cultural. Ştiu şi eu, ca mai toată lumea bună, că un film nu îţi oferă prea multe răspunsuri, dar te poate ajuta să-ţi îndrepţi întrebările în direcţia marilor dileme ale momentului.

Anul acesta, Oscarul a debutat pentru mine cu o ştire scrisă cu litere mari de-a latul televizorului, pe fond galben: Mungiu schimbă regulile la Oscar! Ei, am zis, până aici le-a fost americanilor. Mi-am şi imaginat ce agitaţie trebuie să fie la Hollywood la o aşa revoluţie pornită pe agenţiile de ştiri din România: Mungiu schimbă regulile la Oscar! Ce, Doamne iartă-mă, să fi comis regizorul român pentru a da cu susul în jos nişte reguli care, pentru întreaga omenire, de zeci de ani, sunt însuşi Decalogul competiţiei cinematografiei mondiale? Şi, apoi, de asta mergem noi la competiţii supreme, să le modificăm regulile sau să le suflăm trofeele?

În sfârşit, după numai două zile am aflat, la subsolul îngust şi anonim al televizorului, că filmul domnului Mungiu nu a fost nici măcar nominalizat la secţiunea străină a Oscarului!

Eu nu ştiu dacă regizorul, laureat anul trecut în Europa, este autorul informaţiei cu schimbarea regulilor. Mă îndoiesc. Poate nişte marketeri fără imaginaţie, poate un editor de ştiri, sărac cu duhul realităţii. Ceea ce ştiu cu siguranţă este că literele acelea de o şchioapă nu au pornit singure din computere, ci au fost scrise tastă după tastă, de degetele unui semen al nostru, român în toată puterea cuvântului. Altfel de unde atâta mândrie şi atâta prostie adunate în numai cinci cuvinte?
N-a existat exces de mândrie pe acest pământ care să n-o sfârşească prost. Noi, românii, avem chiar această zicere în cultura noastră: mândria şi prostia etc. etc. Dar pare făcută pentru export, nu pentru regulile civilizaţiei româneşti, la care spunem că lucrăm. Până la urma-urmei, între titlul infatuat şi refuzul la Oscar, nu poate fi o legătură directă decât într-o forţare a misticismului de tip Tanacu, ca să ne referim şi la filmul cu pricina. Altfel este o coincidenţă tristă, plină de semnificaţii.

Unul dintre filmele nominalizate pentru premiile Oscar în acest an este Viaţa lui Pi (Life of Pi). O poveste despre capacitatea umană de a oglindi istoria crudă a omenirii în cel mai romanţat mod cu putinţă: credinţele religioase. Altfel, o aventură care te trimite cu gândul la marile poveşti de pe oceanele lumii, cu imagini demne de Moby Dick, de Bătrânul şi marea (The Old Man and the Sea), Titanic şi alte bătălii pentru supravieţuire, derulate în cea mai periculasă dintre situaţiile în care se poate afla un om. Un Robinson Crusoe, care debarcă doar în finalul poveştii, pentru a istorisi oamenilor, nu adevărul de nerostit, ci povestea exemplară, de găsit deopotrivă în cărţile sfinte ale tuturor religiilor de pe pământ. De văzut, cu multă răbdare, pentru finalul surprinzător, până la ultima replică.

Am evocat aici numai acest film pentru că, prin dedublare, Pi este nevoit să dreseze un tigru în mijlocul oceanului. De două lucruri trebuie să se ferească în această situaţie limită: de mândrie şi de prostie. Prima i-ar diminua atenţia, a doua, gândirea. Împreună, mândria şi prostia ar fi mortale, bineînţeles. Ceea ce s-a şi demonstrat. Nu, nu în film, ci în tentativa eşuată a domnului Mungiu de a schimba regulile la Oscar.

PS: Singurul român care a schimbat ceva reguli ale Statelor Unite ale Americii este tot un artist: Constantin Brâncuşi, în anul 1928. Este de revăzut momentul şi de retrăit cu reţinere, ştiind că autorităţile române au respins donaţia sculptorului, 30 de ani mai târziu, considerându-le decadente. În România, Brâncuşi n-a schimbat nicio regulă, după ştiinţa mea. S-a lovit şi de mândrie şi de prostie, după câte se pot vedea în documentele vremii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...