Eveniment

Horezu, gazdă pentru susţinătorii turismului românesc

Oraşul vâlcean a fost pentru a patra oară consecutiv locul de întâlnire al jurnaliştilor şi scriitorilor de turism din România

Nume grele au împânzit pentru un weekend capitala Olteniei de sub munte. Selectat pentru a patra oară consecutiv gazdă a Galei Premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, oraşul Horezu şi-a primit cu multă căldură oaspeţii de marcă în mijloc de ianuarie. În prezenţa primarului din Horezu, Ilie Fârtat, gala premiilor presei de turism din România a prilejuit întâlnirea unor nume de marcă, laureaţi ai acestei ediţii. Pata de culoare a reprezentat-o prezenţa în rândul invitaţilor a primarului din Valea Timocului-Bulgaria, Ivan Alexandrov, păstrător al limbii şi tradiţiilor româneşti, dar şi a „emblemei” canotajului românesc, Ivan Patzaichin, premiat pentru implicarea în salvarea Deltei Dunării. Pe lângă ei, editori de carte, scriitori şi jurnalişti cu ştate vechi în domeniu au ieşit la lumina rampei pentru a primi laudele confraţilor.

„Am purtat toată viaţa mea România pe piept!”

Premiat pentru eforturile depuse pentru menţinerea rezervaţiei naturale Delta Dunării sub limitele poluării agresive a turismului, dar şi pentru munca titanică depusă în ultimii ani de promovare a României, Ivan Patzaichin a mărturisit emoţionat: „Toată viaţa mea am purtat România pe piept! Dacă am reuşit în ultimii ani, cu sprijinul echipei constituite în jurul meu, să atrag atenţia asupra românilor, a ţării noastre şi în special asupra problemelor existente în Deltă înseamnă că sunt pe drumul cel bun. Delta Dunării trebuie să devină un brand- «Delta» şi atât”, a declarat legenda vie a sportului olimpic românesc. Inventator al „canotcii”, o ambarcaţie ce combină agilitatea unei canoe cu robusteţea unei lotci, Patzaichin a demarat în ultimul timp o serie de acţiuni menite să atragă atenţia străinilor asupra potenţialului României. De la „Festivalul ambarcaţiunilor cu vâsle”, implementat pentru a atrage atenţia asupra pericolului poluării în Deltă, şi până la linia vestimentară Patzaichin realizată de designeri din ţară şi cu materiale 100% româneşti, canotorul de aur al României a demonstrat că poate reprezenta ţara şi dincolo de linia de finish a unei competiţii sportive. După ce a reuşit să îmbrace delegaţia României la JO 2012 de la Londra în costumele marca Patzaichin, Ivan rememorează: „Am petrecut multe zile împreună cu echipa de designeri, pe barcă, în Deltă, uneori vâslind, alteori stând de vorbă, pentru că Delta poate fi intensă şi dramatică, dacă vrei să-ţi consumi energia, sau calmă şi fără griji, dacă vrei doar să leneveşti la soare. Aşa sunt şi hainele, se potrivesc unor sportivi care au muşchii încălziţi pentru competiţie, dar îşi iau răgazul să se bucure de momentele de sărbătoare. Să nu uităm, ei reprezintă Performanţa, tot aşa cum reprezintă România. Nu-ţi poate lua nimeni niciodată, sentimentul de încurajare pe care ţi-l dau cei ce sunt alături de tine şi mândria de a defila sub culorile tricolorului în faţa unui întreg stadion, având conştiinţa de a fi printre cei mai buni din lume”.

Jale de vlah din Valea Timocului

La fel de impresionant, discursul primarului Ivan Alexandrov a scos la iveală tragedia comunităţilor de vlahi din Valea Timocului, prinşi între Dunăre, Bulgaria şi Serbia. „Bulgariei i se spune deseori Absurdistan. Dacă stăm să privim situaţia comunităţii de vlahi, denumirea capătă sens. 225.000 de etnici români au dispărut anul trecut din listele de recensământ. De la peste 400.000 de persoane, abia dacă mai figurăm 186.000. Mai mare pricină vezi prin ziare atunci când se constată că s-a redus populaţia de raţe sălbatice, decât că au dispărut vlahii din Valea Timocului”, s-a plâns edilul din Bulgaria. Pe lângă necazurile pe care a ţinut să le împărtăşească auditoriului, primarul bulgar a menţionat că oaza de latinitate din sud-estul Europei, prin istoria şi tradiţiile ei, ne fac atractivi către un anumit tip de turism cultural, exprimându-şi speranţa că acesta va înregistra o creştere semnificativă în viitorul apropiat.

Udrea, „condamnată” pentru nepăsare

Laureat al acestei gale, Mihai Ogrinji, reprezentantul AJTR şi al revistei „România Pitorească” a dat un „vot” de blam eminenţei blonde care a condus destinele turismului românesc în perioada 2009-2012. Parte a Consiliului Consultativ al Ministerului Turismului, AJTR s-a văzut ignorată de echipa Elenei Udrea, în ciuda potenţialului de promovare a imaginii ţării reprezentat de asociaţie. „Îmi pare rău să o spun, dar dezastru mai mare ca în epoca Udrea nu cred să fi existat în turismul românesc. În ciuda prezenţei noastre în cadrul Consiliului Consultativ din minister, nu ni s-a solicitat niciodată sprijinul şi nu ne-au fost luate în considerare propunerile. Ultimii patru ani din turismul românesc au reprezentat o tragedie”, a concluzionat amar directorul celei mai prestigioase reviste de turism din România.

Horezu, marcă UNESCO

Devenit deja cunoscut la scară mondială prin „imprimarea” siglei UNESCO pe cele mai reprezentative obiective din zonă, ceramica realizată în stil arhaic şi bijuteria monahală clădită de Constantin Brâncoveanu, Horezu şi-a afirmat încă o dată vocaţia de oraş-staţiune turistică prin vocea primarului Ilie Fârtat. „Alegerea oraşului Horezu, pentru a patra oară gazdă a evenimentului, vine ca o recunoaştere a potenţialului turistic de care dispune localitatea noastră, dar şi a preocupării susţinute a administraţiei publice locale pentru dezvoltarea turismului în zonă, promovarea valorilor şi bogatei moşteniri culturale, cu elemente de unicitate, în spaţiul european şi în lume”, a declarat primarul Ilie Fârtat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...